image

Raad van State: alcoholmeter maakt grotere inbreuk op privacy

maandag 2 oktober 2023, 10:44 door Redactie, 14 reacties

De alcoholmeter die de regering wil inzetten bij mensen met een alcoholverbod maakt een grotere inbreuk op grondrechten dan uit de toelichting bij het wetsvoorstel blijkt. Dat stelt de Raad van State. Eerder adviseerde de Autoriteit Persoonsgegevens nog tegen het wetsvoorstel dat de inzet van een alcoholmeter bij mensen met een alcoholverbod mogelijk maakt.

Het kabinet wil dat verdachten of veroordeelden, aan wie een alcoholverbod is opgelegd, kunnen worden verplicht om een alcoholmeter te dragen. Dit is een vaste enkelband die via zweet op de huid metingen doet. Als dat het geval is, dan krijgt de reclassering via de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter daarvan een melding. De reclassering kan dan vervolgens actie ondernemen, door bijvoorbeeld de betrokkene uit te nodigen voor een gesprek of het Openbaar Ministerie op de hoogte te stellen van het schenden van de voorwaarde.

"Veel geweldsdelicten worden onder invloed van alcohol gepleegd. Het strafrecht biedt als mogelijkheid om de schadelijke effecten van (overmatig) alcoholgebruik tegen te gaan onder meer de oplegging van een alcoholverbod als bijzondere voorwaarde", aldus een uitleg van het kabinet over het wetsvoorstel. De regering verwacht met de alcoholmeter effectiever toezicht te kunnen houden op het opgelegde alcoholverbod. Daarbij wijst het ook naar een in Nederland uitgevoerde pilot en onderzoek uit het buitenland.

Volgens de Raad van State moeten de resultaten van de pilot voorzichtig worden geïnterpreteerd, omdat hieraan slechts een kleine groep mensen op vrijwillige basis meedeed. De pilot ging bovendien niet over het alcoholgebruik of delictgedrag op de lange termijn. Bij buitenlands onderzoek moet goed gekeken worden of dit onderzoek wel past in de Nederlandse context. De Raad van State adviseert de regering om de verwachtingen over de effectiviteit van de alcoholmeter te nuanceren of beter te onderbouwen in de toelichting bij het wetsvoorstel.

Tevens stelt de Raad van State dat de inzet van de alcoholmeter als controlemiddel tot een grotere inbreuk op het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het recht op onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op bewegingsvrijheid leidt dan de toelichting van de regering bij het wetsvoorstel doet voorkomen. Volgens de toelichting is de inbreuk op de lichamelijke integriteit minder ingrijpend in vergelijking met urinecontroles en bloedonderzoek omdat de alcoholmeter niet invasief in het lichaam is.

De alcoholmeter leidt echter tot een continue inbreuk op de lichamelijke integriteit, terwijl de urinecontrole twee of drie keer per week plaatsvindt. Daarnaast kan de ‘24/7’-controle door de alcoholmeter mentaal belastend zijn en fysieke ongemakken opleveren. Zo mag de betrokkene niet in bad of zwemmen, mag hij geen contactsporten uitoefenen en moet hij op vaste tijden thuis zijn zodat de gegevens van de enkelband kunnen worden doorgegeven aan de reclassering.

Volgens de Raad is erbij de alcoholmeter dan ook sprake van een grotere inbreuk en moet de regering de aanvaardbaarheid van deze inbreuk in de toelichting bij het wetsvoorstel beter motiveren. "Naarmate de inbreuk op grondrechten groter is, worden echter hogere eisen gesteld aan de beoordeling van de proportionaliteit en subsidiariteit van het middel."

Bij het gebruik van de alcoholmeter worden bijzondere persoonsgegevens verwerkt die extra beschermd moeten worden. "Opvallend is dat de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter een belangrijk deel van deze gegevens verwerkt", aldus de Raad. "Het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten is niet onomstreden." De Raad van State heeft daarom vragen over de manieren waarop de bescherming van persoonsgegevens zal worden gewaarborgd.

Reacties (14)
02-10-2023, 10:59 door Anoniem
Het blijft spijtig dat de Raad van State zich moet uitspreken over wat een regering zelf ook had kunnen bedenken.

Die capaciteit veronderstellende natuurlijk.
02-10-2023, 12:39 door Anoniem
"Opvallend is dat de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter een belangrijk deel van deze gegevens verwerkt", aldus de Raad. "Het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten is niet onomstreden."
Het is inderdaad opvallend dat de plek waar de gegevens verwerkt gaan worden kennelijk geen belangrijk selectiecriterium is.

Maar iets anders vind ik eigenlijk nog opmerkelijker. Het is nog helemaal niet zo heel lang geleden dat het volkomen vanzelfsprekend was geweest dat voor zo'n systeem bij de opdrachtgever (overheid, reclassering) een server zou zijn geïnstalleerd, met de software van de fabrikant, waarop de gegevens binnen zouden zijn gekomen en zouden zijn verwerkt. Dat de gegevens door de fabrikant verwerkt worden is iets relatief nieuws en het is in wezen nergens voor nodig. Als dat niet zo vanzelfsprekend was geworden had dat hele probleem met Amerikaanse bedrijven niet bestaan, waren er geen safe harbor-agreement en dergelijke nodig geweest, dan hadden bedrijven en overheden Amerikaanse software kunnen afnemen zonder enig privacyprobleem.

Misschien is het tijd om eens stil te staan bij wat we eigenlijk normaal vinden. Ik denk dat de AVG (en vooral de redenen waarom we hem hebben) een erg goed argument vormen om niet blind achter de mode aan te rennen om alles maar door een ander te laten doen.
02-10-2023, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het blijft spijtig dat de Raad van State zich moet uitspreken over wat een regering zelf ook had kunnen bedenken.

Die capaciteit veronderstellende natuurlijk.
Ik denk dat het eerder gebrek aan interesse in het onderwerp is dan gebrek aan capaciteit om het te kunnen bevatten. Toen de AVG werd ingevoerd was ik blij met de EU omdat ik niet de indruk had dat Rutte-II zelf ooit met zoiets zou zijn gekomen. En ik heb nog niet de indruk gekregen dat dat en latere kabinetten-Rutte er echt enthousiast van zijn geworden. De tweede V in de naam van de partij van Rutte lijkt meer te staan voor de vrijheid om handel te drijven dan voor de vrijheid om niet als handelswaar behandeld te worden.
02-10-2023, 13:26 door Anoniem
Nou en? Weer worden de grondrechten van daders verheven boven die van de slachtoffers. Wie kaatst moet de bal verwachten. Doodgereden worden door zo'n lowlife heeft een hele grote impact op de grondrechten van het slachtoffer.
02-10-2023, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Het blijft spijtig dat de Raad van State zich moet uitspreken over wat een regering zelf ook had kunnen bedenken.

Die capaciteit veronderstellende natuurlijk.

Dan ga je ervan uit dat het onkunde is, de regering weet het prima maar probeert de boel continu om de tuin te leiden. Er zal wel weer iemand vriendjes zijn met dit bedrijf.
02-10-2023, 13:51 door Briolet
Tevens stelt de Raad van State dat de inzet van de alcoholmeter als controlemiddel tot een grotere inbreuk op het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het recht op onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op bewegingsvrijheid leidt

Het lijkt me niet dat dit de betrokkene interesseert. Meestal wordt zo'n controlemiddel ingezet als blijkt dat betrokkene zich niets aantrekt van de levenssfeer van zijn omgeving. Bij een alcoholist die alleen zichzelf schaadt, zal dit controlemiddel niet toegepast worden. Vooral omdat zo iemand (vrijwel) nooit voor een rechter zal verschijnen.
02-10-2023, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem: Nou en? Weer worden de grondrechten van daders verheven boven die van de slachtoffers. Wie kaatst moet de bal verwachten. Doodgereden worden door zo'n lowlife heeft een hele grote impact op de grondrechten van het slachtoffer.

Laat ze dat dan in het strafrecht opnemen. (als ze dat lukt)
Nu staat dat er niet in.

En grondrechten gaan altijd voor. Daarom zijn het ook grondrechten.

Vandaar is het de crimineel, maar morgen wordt jouw zoiets aangemeten.
Gewoon omdat het kan, en we de apparaatjes toch in bulk aangeschaft hebben.
Wel zo makkelijk. Om "ongewenst" gedrag te voorkomen. bv drinken op feestjes. Ook al rij je geen auto.

Of ga je dan wel piepen dat jouw grondrechten met voeten getreden worden.
02-10-2023, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het blijft spijtig dat de Raad van State zich moet uitspreken over wat een regering zelf ook had kunnen bedenken.

Die capaciteit veronderstellende natuurlijk.

Dan ga je ervan uit dat het onkunde is, de regering weet het prima maar probeert de boel continu om de tuin te leiden. Er zal wel weer iemand vriendjes zijn met dit bedrijf.

Om uit het achtergaatje te lullen heeft elke minister een heel minsterie ter ondersteuning. Dus dat is geen excuus.
02-10-2023, 17:45 door Anoniem
Nederland word alcoholvrij het zal niet lang meer duren
Nederland word vleesvrij het zal niet lang meer duren
Nederland word rookvrij het zal niet lang meer duren
Nederland word fossielbrandstof vrij het zal niet lang meer duren
Nederland word gas en kolen vrij het zal niet lang meer duren
Nederland mag niets meer onder de vlag van de europese unie

Een sober,creatiefloos,en eenvoudig mens,die niets weet
blijf maar thuis,houd je mond,let op je gedrag,doe maar niets,alleen de
knopjes blijven indrukken en je belasting en rekeningen betalen.

Burgers zijn niet blij en stemmen is belangrijker dan ooit geworden


EU2023
02-10-2023, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem:
"Opvallend is dat de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter een belangrijk deel van deze gegevens verwerkt", aldus de Raad. "Het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten is niet onomstreden."
Het is inderdaad opvallend dat de plek waar de gegevens verwerkt gaan worden kennelijk geen belangrijk selectiecriterium is.

Maar iets anders vind ik eigenlijk nog opmerkelijker. Het is nog helemaal niet zo heel lang geleden dat het volkomen vanzelfsprekend was geweest dat voor zo'n systeem bij de opdrachtgever (overheid, reclassering) een server zou zijn geïnstalleerd, met de software van de fabrikant, waarop de gegevens binnen zouden zijn gekomen en zouden zijn verwerkt. Dat de gegevens door de fabrikant verwerkt worden is iets relatief nieuws en het is in wezen nergens voor nodig. Als dat niet zo vanzelfsprekend was geworden had dat hele probleem met Amerikaanse bedrijven niet bestaan, waren er geen safe harbor-agreement en dergelijke nodig geweest, dan hadden bedrijven en overheden Amerikaanse software kunnen afnemen zonder enig privacyprobleem.

Misschien is het tijd om eens stil te staan bij wat we eigenlijk normaal vinden. Ik denk dat de AVG (en vooral de redenen waarom we hem hebben) een erg goed argument vormen om niet blind achter de mode aan te rennen om alles maar door een ander te laten doen.

Telefonie afluisteren met behulp van Israelische Centrale. Inbraak op mobiele toestelen via een Israelische Inbraak Service provider, beheer van KPN telefoon centrales via een Chinese leverancier.... Dus Controle op Burger gedrag via een US bedrijf wat kan duur ni mis gaan.

Overheid/Regering bestaat vooral uit bestuurders en bestuurders maken zich helemaal niet druk over technische details zoals aan wetten etc. voldoen..., als de regels niet meewerken komen er gewoon andere regels.
03-10-2023, 06:32 door spatieman
nee, een europese EPD is niet privacy isue.
03-10-2023, 08:05 door Anoniem
Door spatieman: nee, een europese EPD is niet privacy isue.

Leg uit svp.
Of was het spottend bedoeld?
03-10-2023, 14:17 door Anoniem
"Opvallend is dat de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter een belangrijk deel van deze gegevens verwerkt", aldus de Raad. "Het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten is niet onomstreden."
Opmerking op zin 1: Zal desbetreffende software(/hardware) álleen op abonnomentsvorm te gebruiken zijn net als de commerciële Âmazons deurbel (Ring)? Da's ook (niet on-)omstreden , gebruik maken van een commercieel bedrijf voor zo'n taak.
Die 2de zin komt (dan ook) net iets anders over als RvS deze zin zo had gebracht:
Het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten is omstreden.

Met de dubbele ontkenning (niet on-) houden ze bij wijze van spreken de deur nog op een kier; het mag eigenlijk niet, maaar als je met goede argumenten en/of (niet na te kijken) waarborgen komt, dán kán misschien, eventueel wel een uitzondering op deze 'omstreden' manier van werken worden gemaakt.

duizelingmakend, ver-zinnen we ons verder op deze spiraalvormig neerwaartse glibberige helling
leest óók leuker in het engels,
getting dizzy on this downwards spiraling slippery slope
04-10-2023, 20:04 door Anoniem
Aan de oplossing wordt gewerkt. Stekkerauto's gaan zo duur en zo zwaar belast worden (want de overheid wil wel al die centen van momenteel fossiel auto's blijven ontvangen, en liever nog meer), dat het voor de gemiddelde burger simpelweg onmogelijk wordt om nog een auto te bekostigen. Vrijheid van verplaatsing blijft dan een recht, enkel kun je er geen gebruik van maken omdat het voor de meesten onbetaalbaar wordt. Dat je daarmee loonkosten minimaliseert omdat van alles en iedereen tot een bepaalde regio is beperkt, is alleen maar meegenomen. Je wilt een lage lonen land of niet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.