image

ACM verklaart alle bezwaren van Apple tegen dwangsombesluit ongegrond

maandag 2 oktober 2023, 10:08 door Redactie, 5 reacties

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft alle bezwaren van Apple tegen de eerder door de toezichthouder opgelegde last onder dwangsom afgewezen. In augustus 2021 kreeg Apple een last onder dwangsom van de ACM opgelegd omdat het misbruik maakte van haar machtspositie door onredelijke voorwaarden op te leggen aan datingappaanbieders die van de App Store gebruikmaken.

De overtredingen werden niet door Apple op tijd verholpen, waarop het bedrijf voor een totaalbedrag van vijftig miljoen euro aan dwangsommen moest betalen. De ACM stelde verschillende overtredingen in de voorwaarden van Apple vast: het verplicht gebruik van Apples eigen betaalsysteem voor digitale diensten en dat er niet naar andere betaalmogelijkheden buiten de App Store mag worden verwezen. Volgens de ACM zijn deze twee onderdelen en een ander onderdeel van de App Store-voorwaarden onredelijk ten opzichte van datingappaanbieders.

Een onderneming met een machtspositie als Apple mag op grond van Europese en Nederlandse concurrentieregels geen onredelijke voorwaarden hanteren. Apple maakte bezwaar tegen het dwangsombesluit en stapte naar de voorzieningenrechter, maar die wees het verzoek af om schorsing van het besluit ten aanzien het gebruik van het eigen betaalsysteem en niet mogen wijzen naar andere betaalmogelijkheden.

Inmiddels heeft Apple dit deel van haar voorwaarden gewijzigd en daarmee voldaan aan de eisen van de ACM. De rechter schorste wel het deel van het besluit tegen een derde onderdeel van de App Store-voorwaarden. Daarover mocht de ACM ook niet publiceren. Op 13 juli van dit jaar besloot de ACM dat alle bezwaren van Apple ongegrond zijn. De ACM blijft van oordeel dat alle drie de onderdelen van de voorwaarden onredelijk zijn.

Apple heeft het derde onderdeel van de voorwaarden waarop het dwangsombesluit betrekking heeft nog niet opgelost. Over dat deel van het dwangsombesluit zal de ACM – in lijn met het oordeel van de voorzieningenrechter – nu niet publiceren omdat een nieuwe voorlopige voorzieningenprocedure tot ongewenste vertraging zou leiden. Apple heeft inmiddels tegen het besluit op bezwaar van 13 juli beroep ingesteld. Als de bodemrechter de ACM in het gelijk stelt, dan gaat de ACM over tot handhaving en publicatie van het geschorste onderdeel van het besluit.

Reacties (5)
02-10-2023, 10:31 door Anoniem
Zo zet je wel de weg open voor malware op je iPhone.
02-10-2023, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zet je wel de weg open voor malware op je iPhone.
En te bedenken dat je als je niet de app store van apple wilt je je gewoon kan beperken tot OS updates en de rest via downloads regelen danwel in gevallen van tablets smart phones android of andere os-apparaten kunt gebruiken.
Maar alles qua main stream client-apparaten moet kennelijk 1 pot nat met dezelfde hardnekkige tekortkomingen worden.
Apart en onhandig bijkomend effect van gelijk-spelersveld beleid.
02-10-2023, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zet je wel de weg open voor malware op je iPhone.

Door te wijzen naar betaalmogelijkheden elders? Gaat het wel lekker? Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om niet overal in te trappen. Als men wil sideloaden bijvoorbeeld dan moet men dat zelf weten. Wil je dat niet? Dan doe je het toch niet.
02-10-2023, 13:26 door Anoniem
Gaat het wel lekker?
Hoe bedoel je dit?
02-10-2023, 17:56 door Anoniem
Mij is niet gevraagd wat ik er van vind.
Ik vind het prima geregeld bij Apple.
Daarom kies ik voor Apple en niet voor bijvoorbeeld Android van Samsung of Nokia.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.