image

UEFA ticket-app deelt locatiegegevens gebruikers met Duitse politie

zaterdag 6 juli 2024, 09:56 door Redactie, 32 reacties

De ticket-app van de UEFA die verplicht is om tijdens het EK voetbalstadions binnen te komen deelt locatiegegevens van gebruikers met de Duitse politie, zonder dat dit in de beschrijving bij de appstores vermeld staat. Dat melden Duitse media. De Bayerischer Rundfunk plaatste onlangs een rapportage online (0:52) waarin de UEFA laat weten hoe locatiegegevens via de app met de autoriteiten worden gedeeld, zodat die kunnen zien waar fans zich precies ophouden.

Volgens de voetbalbond gaat het om geanonimiseerde locatiegegevens die continu via de app worden verstuurd. Dit staat echter nergens in de beschrijving van de app vermeld in de Google Play Store en Apple App Store, zo melden de Duitse websites Heise en Golem. Er wordt alleen vermelding van gemaakt in het privacybeleid.

Fans zijn verplicht om de app te gebruiken, aangezien er geen toegang meer tot wedstrijden verkregen kan worden via geprinte toegangskaarten. Naast de app moeten bezoekers ook bluetooth inschakelen. De tickets worden zowel via qr-codes als draadloze technologie gecontroleerd, zo meldt Der Spiegel.

Op de vraag waarom bluetooth is vereist laat UEFA weten dat het geen 'gevoelige informatie' wil prijsgeven, maar dat de technologie wordt gebruikt om de authenticiteit van kaarten tijdens het toegangsproces te controleren. Het is niet vereist om een internetverbinding te hebben als de toegangskaarten eerder in de app zijn gedownload.

Image

Reacties (32)
06-07-2024, 10:02 door Anoniem
Realtime massasurveillance van onschuldige voetballiefhebbers.

Met poging die te verstoppen tussen de kleine lettertjes van het "privacy"beleid. Correcter zou zijn: surveillancebeleid.

Even de AVG aanpassen. Voortaan zijn gegevensverwerkers niet langer verplicht hun privacybeleid kenbaar te maken, maar alleen nog om hun surveillancebeleid bekend te maken. Ziezo, ook weer geregeld.

Wat een fake-rechtsstaat leven wij toch in.
06-07-2024, 10:14 door Anoniem
<sarcasm>Een smartphone app met spyware, wie had dat verwacht?</sarcasm>
06-07-2024, 10:33 door Anoniem
Bizar. Het begint hier steeds meer op China te lijken. Ik heb bewust geen smartphone (= spionage-kastje). Kennelijk kan ik nu niet eens meer een voetbalwedstrijd bezoeken. Waardeloze figuren die dit soort praktijken normaliseren, en dan kijk ik ook naar de mensen die deze app downloaden en schaapachtig meedoen.
06-07-2024, 10:47 door Anoniem
De digitale controle en dictatuur wordt steeds erger. Straks 5G nog meer informatie te versturen en beter voor controle.
06-07-2024, 10:51 door Anoniem
Dus om naar een voetbaledstrijd te gaan om deze live te kunnen bekijken, heb je tegenwoodig nodig:
- een smartphone,

- met een internet abonnement (tenzij de toegangskaarten al eerder in de app zijn gedownload),

- moet je bluetooth aanstaan,

- de spyware-ticket-app van uefa geínstalleerd hebben,

- het voor lief nemen dat je locatie 'geanonimiseerd' gedeeld kan worden met de politie (als dat echt geanonimiseerd zou zijn ze d'r geen flikker aan hebben, dus schrap deze zogenaamde anonimisering maar).


De wens van de overheid is dat de burger meer mee kan komen in onze digitale samenleving. Ik begin die wens zelf steeds minder te hebben!
06-07-2024, 10:53 door Anoniem
O wat een ramp, verbeterd de veiligheid toch gewoon
06-07-2024, 11:21 door Anoniem
“De gelegenheid creëert de dief.”
Met andere woorden; als je de gelegenheid schept dan wordt daar misbruik van gemaakt.
06-07-2024, 11:55 door Anoniem
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.uefa.blockchain.android.ticket/latest. Zijn meer applicaties die rechten hebben, zonder enig nut, tot de locatie. Onlangs nog bij Tweakers (geen linkje, website voldoet sinds 2 juli niet meer aan de AVG, met dank aan DPG Media) een medewerker van de NS (hun applicatie heeft ook de rechten voor locatie) die zat te downplayen dat de NS hartstikke betrouwbaar is (pro privacy; alleen een bezoek aan ns.nl vertelt je al heel wat anders) en hier absoluut geen misbruik van maakt.
Bovenstaande maakt dus duidelijk hoe makkelijk deze rechten wel misbruikt kunnen worden. En dit soort rechten dus potentieel gevaarlijk kunnen zijn.
06-07-2024, 12:48 door Anoniem
Fans zijn verplicht om de app te gebruiken, aangezien er geen toegang meer tot wedstrijden verkregen kan worden via geprinte toegangskaarten.
Daarmee ben je verplicht een smartphone te bezitten om toegang te krijgen tot een voetbalwedstrijd. Waarom is dat soort gedwongen winkelnering in orde? Het is prima dat ze de mogelijkheid bieden, maar niet om andere mogelijkheden uit te sluiten.
06-07-2024, 12:54 door Reinder
Dus om naar een voetbalwedstrijd te gaan moet je verplicht een smartphone hebben begrijp ik.

Het zal vast legaal zijn om zoiets te eisen, maar ik vind er wat van om principiele redenen. En waarom zou een uitgeprinte code niet net zo goed zijn? Als die eenmaal is gescanned dan is die daarna toch niet meer herbruikbaar?
En wat als je na binnenkomst locatie en bluetooth uit zet? Of de Internettoegang van die app via een firewall op je telefoon blockt en batterijgebruik voor die app in de achtergrond uit zet?
06-07-2024, 13:25 door Anoniem
Waarom niet voor iedere voetbalfan een smartwatch eisen?

Men is toch als overheid al in dienst van het grootkapitaal,
worden er ook nog wat van die devices verkocht.

Zieke wereld, waar we met z'n allen in zijn komen te leven.

Oh, dat mag je van A.I. al niet meer bediscussiëren,
dan geeft ie niet thuis.

#laufer
06-07-2024, 14:05 door Anoniem
Fans zijn verplicht om de app te gebruiken, aangezien er geen toegang meer tot wedstrijden verkregen kan worden via geprinte toegangskaarten.
Nog niet zolang geleden een reportage gezien waarin de burgers bij een politiecontrolepost verplicht waren om hun mobiele telefoon af te geven. In de controlepost werd nagegaan of een bepaalde app aanwezig was. Was die niet aanwezig, dan werd die gedwongen op de telefoon van de burger geïnstalleerd. De telefoon kreeg de burger vervolgens terug. Verwijderen van de app was niet toegestaan. Wat deed deze app? Die controleerde het gedrag van de burger.

Waar gebeurde dit bovenstaande? In Europa? Nee,.... in China.

Als wij niet oppassen dan hebben we zo een digitale dictatuur in het vrije Westen. Nog veel sneller dan u denkt.
06-07-2024, 14:13 door Briolet
Door Anoniem: Waarom niet voor iedere voetbalfan een smartwatch eisen?

#laufer

Dat is veel te duur. Het is veel handiger om een chip te implanteren, zoals ze ook bij honden en katten doen. Dit is een éénmalige kleine investering en gaat vervolgens een heel leven mee. Dat zou ook een idee zijn voor de Nederlandse competitie. Dat maakt het ook veel eenvoudiger om stadionverboden te handhaven en de doorstroming bij de ingang loopt veel vlotter. Je betaalt je kaartje on-line op het nummer van de chip en bij het stadion loop je dan ongehinderd door de poortjes.

Je kunt dan ook poortjes bij cafés zetten en daar de hooligans (en andere foute gasten) buiten houden. Dat bevorderd de sfeer in het café.
06-07-2024, 14:43 door Anoniem
Het lijkt me tegen de voorwaarden van de Google Playstore en Apple Appstore om locatie op te vragen zonder dit te melden.
06-07-2024, 15:25 door Anoniem
DNA en vingerafdrukken beschermen was alttijd al een dingetje geweest waarvan mensen nog wel redelijk de risico’s snapte.
En nu met digitaal “dna” of fingerprinting snappen we het niet meer want onzichtbaar en “ik ben toch geen ict’er” mentaliteit.
06-07-2024, 16:16 door Anoniem
En alle fans vonden dit zo'n goed plan.
Bakken met geld uit te geven om een paar over-/duur-betaalde voetballers rond te zien rennen op een grasmat.
En daarvoor ook gevolgd te moeten worden door de UEFA (en de politie).

Terwijl ze ook in een cafe in een stadscentrum op een groot scherm naar die wedstrijd hadden kunnen kijken.
- Ovedekt.
- Met een drankje.
- Gezelligeheid.
- Minder reis- en wachttijd.
- Geen smartphone nodig.
- Geen UEFA app nodig.
- Geen stasi-controle.
- Geen absurd dure kaartjes nodig.
06-07-2024, 20:56 door Anoniem
App aan net voordat je naar binnengaat, app uit als je binnenbent.

Wat mis ik hier?
06-07-2024, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem: App aan net voordat je naar binnengaat, app uit als je binnenbent.

Wat mis ik hier?
Het feit dat er iemand aan het drammen is dat je een app moet hebben die draait op een apparaat wat ik helemaal niet wil hebben.
07-07-2024, 06:48 door Anoniem
Waarom niet gelijk een enkelband voor iedere burger.
07-07-2024, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem: Realtime massasurveillance van onschuldige voetballiefhebbers.
Gelukkig staan voetballiefhebbers om hun nette gedrag.

Wat een fake-rechtsstaat leven wij toch in.
In Duitsland?

Door Anoniem: Bizar. Het begint hier steeds meer op China te lijken. Ik heb bewust geen smartphone (= spionage-kastje).
Onzin.

Kennelijk kan ik nu niet eens meer een voetbalwedstrijd bezoeken.
Waarom niet? Als jij toch al geen smartphone hebt?

Door Anoniem: O wat een ramp, verbeterd de veiligheid toch gewoon
Wat ze dus nu ook doen?
Goed inzicht hoe de supporters zich verspreiden over steden.

Maar als jij een beter alternatief hebt? Vertel die ons gerust.


Door Anoniem: https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.uefa.blockchain.android.ticket/latest. Zijn meer applicaties die rechten hebben, zonder enig nut, tot de locatie. Onlangs nog bij Tweakers (geen linkje, website voldoet sinds 2 juli niet meer aan de AVG, met dank aan DPG Media) een medewerker van de NS (hun applicatie heeft ook de rechten voor locatie) die zat te downplayen dat de NS hartstikke betrouwbaar is (pro privacy; alleen een bezoek aan ns.nl vertelt je al heel wat anders) en hier absoluut geen misbruik van maakt.
Bovenstaande maakt dus duidelijk hoe makkelijk deze rechten wel misbruikt kunnen worden. En dit soort rechten dus potentieel gevaarlijk kunnen zijn.
En waarom voldoet tweakers niet meer aan de wet?
07-07-2024, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: Realtime massasurveillance van onschuldige voetballiefhebbers.

Met poging die te verstoppen tussen de kleine lettertjes van het "privacy"beleid. Correcter zou zijn: surveillancebeleid.

Even de AVG aanpassen. Voortaan zijn gegevensverwerkers niet langer verplicht hun privacybeleid kenbaar te maken, maar alleen nog om hun surveillancebeleid bekend te maken. Ziezo, ook weer geregeld.

Wat een fake-rechtsstaat leven wij toch in.

Het is er ook om die zelfde onschuldige voetballiefhebber veilig te houden. Als er een terroristische aanslag wordt gepleegd dan staan de zelfde mensen weer even hard te schreeuwen en janken dat er te weinig gebeurt om het tegen te gaan.
07-07-2024, 15:07 door waterlelie - Bijgewerkt: 07-07-2024, 15:09
Door Anoniem:
Door Anoniem: Realtime massasurveillance van onschuldige voetballiefhebbers.

Met poging die te verstoppen tussen de kleine lettertjes van het "privacy"beleid. Correcter zou zijn: surveillancebeleid.

Even de AVG aanpassen. Voortaan zijn gegevensverwerkers niet langer verplicht hun privacybeleid kenbaar te maken, maar alleen nog om hun surveillancebeleid bekend te maken. Ziezo, ook weer geregeld.

Wat een fake-rechtsstaat leven wij toch in.

Het is er ook om die zelfde onschuldige voetballiefhebber veilig te houden. Als er een terroristische aanslag wordt gepleegd dan staan de zelfde mensen weer even hard te schreeuwen en janken dat er te weinig gebeurt om het tegen te gaan.

De helft reacties hier of meer zijn trollen, die doen alles, om anderen te zieken. De andere helft is gewoon tegen om het tegen te zijn, want inhoudelijk worden er door niemand hier geen redenen tegen deze maatregelen genoemd, waarvan je zegt, goh, die heeft een punt.
07-07-2024, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Realtime massasurveillance van onschuldige voetballiefhebbers.

Met poging die te verstoppen tussen de kleine lettertjes van het "privacy"beleid. Correcter zou zijn: surveillancebeleid.

Even de AVG aanpassen. Voortaan zijn gegevensverwerkers niet langer verplicht hun privacybeleid kenbaar te maken, maar alleen nog om hun surveillancebeleid bekend te maken. Ziezo, ook weer geregeld.

Wat een fake-rechtsstaat leven wij toch in.

Het is er ook om die zelfde onschuldige voetballiefhebber veilig te houden. Als er een terroristische aanslag wordt gepleegd dan staan de zelfde mensen weer even hard te schreeuwen en janken dat er te weinig gebeurt om het tegen te gaan.

Wie totale veiligheid wil, wil totale surveillance en totale onvrijheid. Dat is dus ook niet veilig, dan is er alleen een andere bedreiging, namelijk van de kant van een totalitaire overheid. Als ik een voetbalwedstrijd niet veilig genoeg vind, dan ga ik er niet naartoe. En als ik er wel naartoe ga, dan neem ik een risico. De overheid is er om dat risico te beperken BINNEN de grenzen van de rechtsstaat, en dus met respect voor de privacy van de bezoekers.

Komt bij dat een totalitaire overheid ook niet goed beschermt tegen terrorisme, want die roept juist ook terrorisme op.
07-07-2024, 15:22 door Anoniem
Iedereen is straks hier met iets gecompromitteerd om hem/haar of het te laten doen wat maar men wil.
07-07-2024, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: En alle fans vonden dit zo'n goed plan.
Bakken met geld uit te geven om een paar over-/duur-betaalde voetballers rond te zien rennen op een grasmat.
En daarvoor ook gevolgd te moeten worden door de UEFA (en de politie).

Terwijl ze ook in een cafe in een stadscentrum op een groot scherm naar die wedstrijd hadden kunnen kijken.
- Ovedekt.
- Met een drankje.
- Gezelligeheid.
- Minder reis- en wachttijd.
- Geen smartphone nodig.
- Geen UEFA app nodig.
- Geen stasi-controle.
- Geen absurd dure kaartjes nodig.
ik vind het jammer dat de stasi hier genoemd wordt. Dat doet af aan de discussie.
Iedereen die hier in het westen losjes strooit met stasi heeft volgens mij geen idee wat de stasi was en hoe het was om er onder te leven.
07-07-2024, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En alle fans vonden dit zo'n goed plan.
Bakken met geld uit te geven om een paar over-/duur-betaalde voetballers rond te zien rennen op een grasmat.
En daarvoor ook gevolgd te moeten worden door de UEFA (en de politie).

Terwijl ze ook in een cafe in een stadscentrum op een groot scherm naar die wedstrijd hadden kunnen kijken.
- Ovedekt.
- Met een drankje.
- Gezelligeheid.
- Minder reis- en wachttijd.
- Geen smartphone nodig.
- Geen UEFA app nodig.
- Geen stasi-controle.
- Geen absurd dure kaartjes nodig.
ik vind het jammer dat de stasi hier genoemd wordt. Dat doet af aan de discussie.
Iedereen die hier in het westen losjes strooit met stasi heeft volgens mij geen idee wat de stasi was en hoe het was om er onder te leven.

Ik verwijs er naar omdat steeds vaker en meer europese staten met ideeen spelen die goed zouden passen in het Oost-Duitse regime. Zoals het continue monitoren van de bevolking en hun communicatie. Deze app kan daar een opmaat voor zijn.

Wat nu nog niet is, kan overmorgen werkelijkheid zijn.
Het enige dat we nu kunnen doen als burgers is waarschuwen en protesteren.

Zoals Cassandra ooit deed (volgens Homerus).
Niet dat er naar haar geluisterd werd...
07-07-2024, 19:06 door johanw
De lessen van hun corona app zijn verder toegepast zie ik, die deelde ook al van alles en nog wat.
08-07-2024, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dus om naar een voetbaledstrijd te gaan om deze live te kunnen bekijken, heb je tegenwoodig nodig:
- een smartphone,

- met een internet abonnement (tenzij de toegangskaarten al eerder in de app zijn gedownload),

- moet je bluetooth aanstaan,

- de spyware-ticket-app van uefa geínstalleerd hebben,

- het voor lief nemen dat je locatie 'geanonimiseerd' gedeeld kan worden met de politie (als dat echt geanonimiseerd zou zijn ze d'r geen flikker aan hebben, dus schrap deze zogenaamde anonimisering maar).


De wens van de overheid is dat de burger meer mee kan komen in onze digitale samenleving. Ik begin die wens zelf steeds minder te hebben!

De politie heeft wel degelijk iets aan geanonimiseerde locaties: crowd control. Als die brave, nuchtere voetbalfans onverhoopt tòch weer eens gaan rellen dan kunnen ze hun manschappen effectiever op clusters van hooligans inzetten.
08-07-2024, 11:01 door Anoniem
Hoe bestaat het dat een dergelijk spyware app verplicht kan worden om naar een voetbal wedstrijd te kunnen?

https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.uefa.blockchain.android.ticket/latest/
08-07-2024, 15:22 door majortom
Door Anoniem: Hoe bestaat het dat een dergelijk spyware app verplicht kan worden om naar een voetbal wedstrijd te kunnen?

https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.uefa.blockchain.android.ticket/latest/
Ja inderdaad, en er wordt zelfs toegang tot je contacts gevraagd, die zal wel actief worden gedeeld dan.
08-07-2024, 16:38 door Briolet
Door Anoniem: Hoe bestaat het dat een dergelijk spyware app verplicht kan worden om naar een voetbal wedstrijd te kunnen?

Een voetbalwedstrijd is al decennia lang een hoog risico gebeuren vanwege de hooligans en bij deze EK wedstrijden komt het risico van terreuraanslagen er bovenop. Zo'n evenement werkt als magneet voor allerlei groeperingen die hun punt willen maken met dodelijke aanslagen.

En omdat in de grondwet staat dat de staat zijn burgers moet beschermen, lijkt me dat een gepaste maatregel. Je kunt er ook voor kiezen om niet naar zo'n wedstrijd te gaan. Voetbal kun je niet vergelijken met een gezellig avondje kaarten of biljarten in de locale kroeg.
09-07-2024, 07:51 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Hoe bestaat het dat een dergelijk spyware app verplicht kan worden om naar een voetbal wedstrijd te kunnen?

https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.uefa.blockchain.android.ticket/latest/
Ja inderdaad, en er wordt zelfs toegang tot je contacts gevraagd, die zal wel actief worden gedeeld dan.

Je kunt het volgende allemaal doen:
- Niet gaan
- Een leeg (oud) toestel hiervoor apart inzetten
- Het toestel uitzetten zodra je binnen bent, en/of weer buiten

De echte criminelen of professionele hooligans zullen echt wel weten hoe ze om deze maatregelen heen kunnen werken.
En anders snel een workaround gevonden hebben.
letterlijk een kat-en-muis spel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.