image

Multiscope: 61 procent huishoudens bezit minstens één smarthomeproduct

dinsdag 9 juli 2024, 09:19 door Redactie, 8 reacties

Meer dan vijf miljoen Nederlandse huishoudens bezitten minstens één smarthomeproduct, zoals een robotstofzuiger, 'slimme' wasmachine of verlichting en schakelaars, wat neerkomt op 61 procent van alle huishoudens, zo claimt marktonderzoeker Multiscope op basis van onderzoek onder ruim 5400 Nederlanders.

Ten opzichte van 2023 is het percentage met twee procent gestegen. Toen ging het nog om 59 procent van de huishoudens. In 2022 had volgens Multiscope 57 procent van de huishoudens thuis een smarthomeproduct staan. Huishoudens besteden met een bedrag van 3,66 miljard euro het meest aan smarthomeproducten gericht op 'huishouden en comfort'.

De categorie 'beveiliging en veiligheid' volgt op de tweede plek met een bedrag van 1 miljard euro. Aan 'slimme speakers' werd bijna vierhonderdduizend euro uitgegeven. Multiscope stelt dat 35- tot 49-jarigen relatief vaak slimme apparatuur bezitten. Vijftigplussers bezitten beduidend minder smarthomeproducten.

Reacties (8)
09-07-2024, 09:57 door Anoniem
Ik denk dat dit percentage wel hoger is, want vergeet niet dat de meeste mensen ook een "slimme" meter in de meterkast hebben....
09-07-2024, 10:09 door Anoniem
Moest nog flink zoeken naar een elektrische kachel zonder wifi... :-(
09-07-2024, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat dit percentage wel hoger is, want vergeet niet dat de meeste mensen ook een "slimme" meter in de meterkast hebben....

Waarom een slimme meter eigenlijk 'slim' heet, mij onduidelijk. Het meet iets en het stuurt het door, wat is er slim aan zoiets? Je thermostaat (oude ronde Honeywell) meet ook de temperatuur en zegt de kachel aan/uit te gaan. Dat is geheel een analoog proces, is het dan niet 'slim' ? (ik zou zeggen, juist wel slim vanwege niet te hacken - lees het boek van Winn Schwartau over de voordelen van analoog werken).
09-07-2024, 11:19 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Moest nog flink zoeken naar een elektrische kachel zonder wifi... :-(

Hahaha... dat kan echt niet meer tegenwoordig.
09-07-2024, 11:20 door Anoniem
Maar ze worden zelf vaak steeds minder slim.
Vooral als ze zich gaan verlaten op smart A.I.

Is de digitale wereld gezelliger dan de analoge,
of is het de gezelligheid van het "mortuarium".

Ieder staart op het eigen geïsoleerde schermpje, zonder op of om te blikken.
09-07-2024, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom een slimme meter eigenlijk 'slim' heet, mij onduidelijk. Het meet iets en het stuurt het door, wat is er slim aan zoiets?
Niets, maar de marketingdroids hebben bedacht dat we precies dat "smart" moeten noemen. Het laat zien hoe weinig "smart" ze zelf zijn als het op feitelijke betekenissen aankomt. Voor mij is het taalvervuiling.
09-07-2024, 20:08 door Anoniem
Bezitten is iets anders dan gebruiken. Ik heb twee apparaten die je als "smart" kan bestempelen (tv en wasmachine) maar die zijn domweg niet aangesloten op mijn internettoegang.

Toen ik, lang geleden, mijn eerste platte tv kocht bleek die vol met op zich leuke toeters en bellen te zitten. Als er muziek op tv was kon ik op een knop op de afstandsbediening drukken en werd weergegeven welke muziek dat was, als die herkend kon worden. Dat vond ik toen best cool. Toen heb ik een keer nmap op dat ding losgelaten en gezien dat hij Linux als besturingssysteem had. Dat was nog niet gangbaar, of het was in ieder geval nog niet bekend hoe gangbaar dat aan het worden was, dus ook dat vond ik best cool. Ik had nog een ethernet hub in de kast liggen en ben eens mee gaan kijken wat die tv allemaal aan netwerkverkeer produceerde. Ik schrok me te pletter, zelfs als hij uit leek te staan bleef hij druk met het internet communiceren. Ethernetkabel eruit, nooit meer aangesloten, en andere "smart" apparaten heb ik ook nooit meer aangesloten, inclusief de opvolger van die tv.

Ik lees soms berichten over apparaten die internettoegang vereisen en het anders domweg niet doen. De meeste apparaten doen het gelukkig nog altijd prima zonder.

Ik las toevallig vandaag dat HP zelfs gestopt is met een serie laaggeprijsde laserprinters die niet werken zonder internettoegang, kennelijk werkt dat toch niet zo heel betrouwbaar:
https://www.tomshardware.com/peripherals/printers/hp-discontinues-online-only-laserjet-printers-in-response-to-backlash
09-07-2024, 21:11 door Anoniem
Ik heb ook een domhome product in huis; mijzelf, maar dat is alleen nadat ik een smarthome product heb gekocht, dat is immers niet zo slim van me.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.