image

Microsofts advertentiebedrijf Xandr beschuldigd van overtreden AVG

dinsdag 9 juli 2024, 11:58 door Redactie, 2 reacties

Microsofts advertentiebedrijf Xandr overtreedt de AVG, zo stelt privacystichting noyb, dat een privacyklacht bij de Italiaanse privacytoezichthouder heeft ingediend. Volgens noyb verzamelt en gebruikt Xandr de persoonlijke informatie van miljoenen Europeanen voor gerichte advertenties. De data wordt gebruikt voor een Real Time Bidding (RTB) platform, een advertentieveiling waarbij duizenden adverteerders op beschikbare advertentieruimte kunnen bieden.

Wanneer een gebruiker een website bezoekt, vindt een 'algoritmische veiling' plaats, die bepaalt welk bedrijf een advertentie kan laten zien. De interesses en eigenschappen van de gebruiker bepalen uiteindelijk de bereidheid van adverteerders om een advertentie te tonen. Om gebruikers te profileren en gerichte advertenties te kunnen laten zien verzamelt Xandr grote hoeveelheden persoonlijke data, zo beweert noyb.

Hoewel gebruikers uiteindelijk één advertentie te zien krijgen, gaat de informatie van gebruikers naar alle adverteerders die aan de bieding meededen. Het kan dan gaan om persoonlijke details over gezondheid, seksualiteit en politieke opvattingen, zo stelt de privacystichting. Daarnaast heeft Xandr aan geen enkel inzage- en verwijderverzoek voldaan, laat noyb verder weten. Het bedrijf ontving in 2022 bijna tweeduizend van dergelijke verzoeken en weigerde ze allemaal.

Volgens noyb overtreedt Xandr meerdere artikelen van de AVG. De privacystichting heeft de Italiaanse privacytoezichthouder gevraagd om een onderzoek naar het advertentiebedrijf te doen en Xandr te dwingen inzage- en verwijderverzoeken uit te voeren. Tevens moet het bedrijf worden opgedragen om de gegevensverwerking aan de principes van dataminimalisatie en nauwkeurigheid te laten voldoen. Als laatste wil noyb dat Xandr vanwege de overtredingen een 'effectieve, proportionele en afschrikwekkende' boete krijgt opgelegd, die tot vier procent van de jaarlijkse omzet kan bedragen.

Reacties (2)
09-07-2024, 12:05 door Anoniem
Microsoft? Microsoft die privacy regelementen niet naleeft? Wat onverwacht!...
09-07-2024, 12:49 door Anoniem
Huh? Wat krijgen we nou?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.