image

Door Brussel opgerichte adviesgroep pleit voor EU-brede bewaarplicht

woensdag 10 juli 2024, 15:14 door Redactie, 15 reacties

Een door de Europese Commissie opgerichte adviesgroep pleit voor een EU-brede bewaarplicht voor meer vormen van communicatie dan bij de eerste bewaarplicht het geval was. Tien jaar geleden werd de richtlijn dataretentie, waardoor de telecomgegevens van burgers voor maanden of jaren mochten worden opgeslagen, door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard.

De High-Level Group (HLG) 'Going Dark' die de Europese Commissie oprichtte bestaat uit afgevaardigden van nationale opsporingsdiensten met als doel het bespreken van 'toegang tot data voor effectieve rechtshandhaving'. 'Going Dark' is de term die opsporingsdiensten gebruiken voor het niet kunnen benaderen van gegevens door encryptie. Iets dat volgens beveiligingsexperts misplaatst is.

De adviesgroep publiceerde vorige maand een adviesrapport met 42 aanbevelingen. Daarin werd onder ander gepleit voor het invoeren van encryptie-backdoors. Een onderwerp dat onderbelicht bleef was het pleidooi voor de invoering van een nieuwe Europese bewaarplicht. Dat laat Statewatch weten, een non-profitgroep die burgerrechten in de EU monitort. Die zou ook moeten gelden voor OTT-communicatiediensten, zoals WhatsApp en Signal.

"Dit roept vragen op over de proportionaliteit van elke toekomstige wetgeving gebaseerd op de voorstellen van de groep, en niet te vergeten de fundamentele bezwaren van tegenstanders van een bewaarplicht, dat het automatisch iedereen als een mogelijke verdachte behandelt", aldus Statewatch. Er zijn nog geen formele voorstellen gedaan gebaseerd op het advies van de groep. Dit zal volgens Statewatch mede afhangen van de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie.

Image

Reacties (15)
10-07-2024, 15:53 door Anoniem
De High-Level Group (HLG) 'Going Dark' die de Europese Commissie oprichtte bestaat uit afgevaardigden van nationale opsporingsdiensten met als doel het bespreken van 'toegang tot data voor effectieve rechtshandhaving'.

Met ander woorden: Wij van WC Eend adviseren...
Enig tegengeluid is onwenselijk voor de EC, en is dus niet representatief vertegenwoordigd in die adviesgroep.
Dit is dus geen gebalanceerd advies. Eerder een wensenlijstje van een invloedrijke lobbygroep.
10-07-2024, 16:05 door Anoniem
Vroeger was het u bent schuldig, als uw schuldig zijn ondubbelzinnig te bewijzen valt.

Nu wordt het - u bent schuldig tot uzelf heeft kunnen bewijzen dat u niet schuldig bent -.
Alle bewijslast kan worden omgedraaid. Net wat in het propagandaplaatje van dat moment past.

Iedereen kan zo een negatieve profilering opbouwen, die later tegen deze persoon kan worden gebruikt.

Ook zullen bepaalde entiteiten bij voorbaat van het bovenstaande worden vrijgesteld.
Zij zullen niet worden gemonitord, hun data zullen spoorslags kunnen verdwijnen.

Dus staan zij in zekere zin boven de wet.

Als men gaat backdooren in encryptie, zal de gewone burger niet meer hierdoor beschermd worden,
de cybercrimineel en overheidsdienaar zullen wel andere wegen kennen om hier niet mee onder te hoeven lijden.

Deze ontwikkelingen beloven niet veel goeds. Ingegeven wederom door "Feind hoert mit?".
Er wordt m.i. hier geweldig voor gelobbyd.
10-07-2024, 16:21 door Anoniem
"Die zou ook moeten gelden voor OTT-communicatiediensten, zoals WhatsApp en Signal."

Niet voor Signal, die trekt zich terug uit europa als dit allemaal doorgaat. En die app kan ik zelf wel downloaden en installeren om mijn geroote telefoon.
10-07-2024, 17:55 door Anoniem
"De bewaarplicht is disproportioneel en dus onrechtmatig gebleken, laten we een bewaarplicht in het kwadraat proberen"
10-07-2024, 17:56 door Anoniem
Het wordt steeds duidelijker, dat het EC een gevaar voor de samenleving/burger is.
10-07-2024, 17:58 door Anoniem

Niet voor Signal, die trekt zich terug uit europa als dit allemaal doorgaat. En die app kan ik zelf wel downloaden en installeren om mijn geroote telefoon.

Jij wel, maar met wie ga je chatten dan? Met mij en nog een paar nerds zou nog kunnen, maar verder kun je het vergeten.

Dit soort wetgeving mag er nooit door komen, anders komen we in een zeer dystopische wereld terecht.
10-07-2024, 18:07 door Anoniem
Nou, over "patriottistische" "belangen" gesproken.

Wellicht een idee om dit ook eens in de tweede kamer ook eens bespreekbaar te maken.

Want dit soort inbreuken op de privacy, laat staan veiligheid.

Is iets waar de burgers toch ook wel duidelijk van zouden moeten weten, wat de mogelijke gevolgen zijn, indien ze hun stem aan een van deze louche (conservatieve) surveillanceclubjes (weg)geven, alvorens door hun "leider" (wederom) bedrogen te worden, omdat het stemgedrag niet overeen stemt met het partijboekje
10-07-2024, 19:13 door Anoniem
Zo gaan we de klimaatdoelstellingen natuurlijk niet halen.
Niemand lijkt te beseffen dat we eerst moeten zorgen dat we de zeespiegelstijging onder controle krijgen voor we nog meer opslagcapaciteit gaan bouwen.
Wat hebben we aan al die opgeslagen communicatie als het water tot aan onze harde- en knieschijven staat?
Wat hebben we sowieso aan al die opgeslagen data?
Het meeste van wat we opslaan is totaal nutteloze informatie maar het draagt wel bij aan die zorgwekkende groei van de wereldwijde CO2 uitstoot.
10-07-2024, 21:53 door Anoniem
Is wel handig als er zo'n bewaarplicht is want dan kunnen de SMS'jes van de ministerpresident gewoon boven tafel worden gehaald.
11-07-2024, 07:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zo gaan we de klimaatdoelstellingen natuurlijk niet halen.
Niemand lijkt te beseffen dat we eerst moeten zorgen dat we de zeespiegelstijging onder controle krijgen voor we nog meer opslagcapaciteit gaan bouwen.
Wat hebben we aan al die opgeslagen communicatie als het water tot aan onze harde- en knieschijven staat?

Van die waterstijging hebben alleen de kusten last van. Het EC zit hoog en droog in hun ivoren toren in Brussel. Die voelen dat dus niet. Verban ze permanent naar een hutje buiten een zeedijk. Dan gaan ze het misschien ooit snappen. (Bij springvloed)


Door Anoniem: Wat hebben we sowieso aan al die opgeslagen data?
Het meeste van wat we opslaan is totaal nutteloze informatie maar het draagt wel bij aan die zorgwekkende groei van de wereldwijde CO2 uitstoot.

De belofte van AI, als het EC de lobby groepen mag geloven. AO gaat dat allemaal voor ze analyseren en de interessante stukjes eruit halen.
De overige data, die hebben ze (de veiligehdisdiensten en politie) misschien ooit nog nodig als ze iemand moeten vervolgen en de signalen vooraf gemist hebben.

Zoals wel vaker gebeurt:
Teveel data. Door de bomen het bos niet meer zien. En dan toch nog meer data willen hebben, omdat dat hun probleem van teveel bomen gaat oplossen(?)
11-07-2024, 08:40 door Anoniem
Ja ben ik voor. Maar dan voor de ambtenaren in Brussel. teven SCS daar in Brussel Dan hadden we nu nog de sms-jes van de twee altijd lachende Rutte en die andere glimlach Ursula van der Leyen.
11-07-2024, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: Is wel handig als er zo'n bewaarplicht is want dan kunnen de SMS'jes van de ministerpresident gewoon boven tafel worden gehaald.
Die zijn dan natuurlijk weer uitgezonderd...
11-07-2024, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ja ben ik voor. Maar dan voor de ambtenaren in Brussel. teven SCS daar in Brussel Dan hadden we nu nog de sms-jes van de twee altijd lachende Rutte en die andere glimlach Ursula van der Leyen.

Dat is er al en heet de archiefwet. Maar naleving..... :(
11-07-2024, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ja ben ik voor. Maar dan voor de ambtenaren in Brussel. teven SCS daar in Brussel Dan hadden we nu nog de sms-jes van de twee altijd lachende Rutte en die andere glimlach Ursula van der Leyen.

De telecom wet heeft het alleen over wat met wat verbonden is geweest. Daar zit geen data in. die SMSjes waren dan net zo goed weg. daar zijn andere wetten voor.
Als ze ook data zou willen gaan opslaan dan veel succes. als je alleen al ziet wat een gemiddelde nederlander per dag verstookt dat ga je echt niet allemaal opslaan. dan zou je dus letterlijk elke Netflix serie bij elke aanroep moeten gaan opslaan.
11-07-2024, 19:29 door Anoniem
Tja,weer zo iets stompzinnigs in petto wat ze hebben. Als er backdoors komen tegen encryptie dan is encryptie en een fundamenteel recht van de burger op privacy geschaad. Men kan toch niet zo Encryptie verzwakken of verbieden?.
Het is in feite het is dan net zo alsof je in je eigen prive leven dan huisarrest hebt,en niet kan gaan en staan waar je wil.
We moeten toch de democratie beschermen,en niet totalitaire regimes verdedigen?.
Het is al erg genoeg dat er zulke landen bestaan,waar het regime zo streng is dat als je iets negatiefs zegt over de regering achter de tralies beland of een flinke boete krijgt. Je hebt dan toch niemand wat misdaan? , je mag toch je mening ergens over geven wat binnen de grenzen is zonder bijvoorbeeld iemand te beledigen?. Je hebt pas wat misdaan als je bijvoorbeeld iemand vermoord,of iemand besteeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.