Door Anoniem op 15-04-2025 om 21:31 uur: Ik ben voor inperking. WOO-verzoeken zijn duur. Op dit moment kan elke wijsneus een WOO-verzoek indienen dat op zichzelf best geldig is, maar wel megacomplex. (...) Dus laat WOO-verzoeken over aan professionals zoals journalisten of organisaties met een specifiek doel. Zo zorg je ervoor dat al dat werk in elk geval voor meerdere personen nuttig resultaat oplevert.
Door Anoniem op 16-04-2025 om 07:52 uur: (...) Als je naar het CBS kijkt: of je ff <partij onzin gegevens> over de afgelopen 5 jaar wilt verstrekken. Die zijn er niet. Maar je moet het wel produceren. Waar je die uren vandaan haalt maakt niet uit. Dat los je zelf maar op. En betaald worden ze toch al niet - je zou het zomaar dwangarbeid kunnen noemen.
Kortom: verruimen, die wet. De overheid is niet integer.
Zoals de tweede @Anoniem terecht opmerkt, eist de overheid zelf wel allerlei informatie op van burgers, zonder die burgers te betalen voor het werk dat ze moeten doen om al die informatie te verzamelen en aan de overheid te verschaffen.
-- Problemen als je mensen van de Woo uitsluit --Het probleem is inderdaad ook dat de overheid zelf vaak niet integer handelt, of niet vrijwillig integer handelt. Dit brengt de volgende problemen met zich mee als je, zoals de eerste @Anoniem voorstaat, een beperkte categorie mensen zou definiëren die, met uitsluiting van anderen, een beroep op de Woo kunnen doen.
1. Als je de Woo zou beperken tot een recht op informatie dat alleen geldt voor "professionals", dan zou het vervolgens de overheid zelf zijn die bij elk Woo-verzoek eerst zou gaan beoordelen of de verzoeker volgens haar (voldoende) "professioneel" is of niet. Dat alleen al zou ook weer
extra tijd van ambtenaren kosten. Want hoe beoordeel je of iemand "professioneel" is? Daar zouden ingewikkelde, tijdrovende rechtszaken over worden gevoerd. Ik zie het al voor me in de rechtszaal:
Overheid:
"Woo-verzoeker A moet geacht worden niet professioneel te zijn, want zijn dienstverband bij krant K is kort na het nemen van het afwijzende primaire Woo-besluit geëindigd, maar nog wel voorafgaand aan het thans in geding zijnde, eveneens afwijzende besluit op bezwaar (waarbij de gronden voor het besluit zijn aangevuld en ook mochten worden aangevuld). Ten tijde van het besluit op bezwaar was Woo-verzoeker A dus niet meer dan een amateur-journalist.
Woo-verzoeker B moet geacht worden ook niet professioneel te zijn, omdat zij weliswaar een organisatie vertegenwoordigt die opkomt voor een aan de inhoud van het Woo-verzoek gerelateerd doel, maar zonder dat deze organisatie beschikt over rechtspersoonlijkheid, laat staan rechtsgeldige statuten. De op internet gepubliceerde doelstellingen van deze organisatie kunnen niet dienen als rechtsgeldige statuten.
Woo-verzoeker C moet geacht worden evenmin professioneel te zijn. Weliswaar vertegenwoordigt hij een stichting die beschikt over rechtspersoonlijkheid en statuten, maar uit die statuten blijkt niet, of althans niet eenduidig, dat de stichting een doel nastreeft dat aantoonbaar gerelateerd is aan de inhoud van het onderhavige Woo-verzoek. Daarom hebben wij als bestuursorgaan mogen oordelen dat Woo-verzoeker C met betrekking tot de inhoud van dit Woo-verzoek niet professioneel is, en is ons afwijzende besluit dus rechtmatig."Enzovoort, en zo verder. Nog meer bureaucratisering en juridisering. Dit is de manier waarop overheden en hun ambtelijke medewerkers structureel kritische burgers proberen opzij te schuiven en in onwetendheid te houden, meestal met "succes". De Woo is nu juist bedoeld om burgers in staat te stellen zich de informatie te verwerven die ze nodig hebben om hun belangen en rechten überhaupt te kunnen verdedigen. Zelfs mèt de huidige Woo zijn de meeste burgers niet opgewassen tegen alle truken die ambtenaren uit hun trukendoos halen om informatieverzoeken functioneel ineffectief te maken.
2. Het tweede probleem als je de groep mensen die een beroep kunnen doen op de Woo zou inperken tot "professionals", is dat de overheid dit dan zou gaan misbruiken om
als overheid zelf te bepalen welke groep er toegang zou krijgen tot informatie, en hoe snel of langzaam. Kritische partijen zouden door de overheid telkens op informatie-achterstand worden gezet, waarbij het nieuwe "professionaliteitscriterium" van de Woo niet als richtsnoer zou worden gevolgd, maar als middel zou worden ingezet om critici buiten te sluiten van informatie. Vergelijk dit met hoe onder president Trump onwelgevallige nieuwsorganisaties worden buitengesloten van persconferenties van het Witte Huis. De Nederlandse overheid verschilt op dat punt veel minder van de Trumpiaanse overheid dan de Nederlandse overheid aan het grote publiek wil doen voorkomen. Het gaat hier in Nederland alleen wat subtieler en gecamoufleerder.
3. Derde, gerelateerd probleem. Stel dat een werknemer van een bepaalde overheids- of andere organisatie kennis krijgt van een ernstige misstand die plaatsvindt of heeft plaatsgevonden als gevolg van niet-integer handelen van leidinggevenden. En stel dat die werknemer als
klokkenluider of als potentiële klokkenluider op zoek gaat naar bepaalde, aan die misstand gerelateerde informatie die bij een bepaalde overheid bekend zou moeten zijn. Dan kan die overheid zeggen: "Meneer/mevrouw is geen professionele journalist, maar gewoon een particuliere burger, dus die kan geen beroep doen op de ingeperkte Woo." De kans is dan groot dat de betreffende werknemer er voor kiest om de misstand niet te melden, omdat hij/zij zonder de betreffende informatie te kwetsbaar is en geen schijn van kans zou maken om de misstand aan te tonen. Of dat de betreffende werknemer de misstand toch meldt en vervolgens reddeloos ten onder gaat, mede als gevolg van zijn/haar informatie-achterstand ten opzichte van de malafide organisatie waar het over gaat.
Of dat de betreffende klokkenluider, om überhaupt aan de benodigde informatie te komen, genoodzaakt is om eerst contact te zoeken met een "professionele" journalist die wèl een beroep kan doen op zo'n ingeperkte Woo. Het ligt voor de hand dat die journalist die klokkenluider niet zomaar voor niets zou helpen. Met andere woorden: de klokkenluider zou gedwongen worden om eerst informatie te lekken aan een journalist, om überhaupt aan informatie te kunnen komen die nodig zou zijn voor het doen van een mogelijk succesvolle interne melding of een melding bij het Huis voor Klokkenluiders. Dat lijkt me niet de bedoeling van de wetgever...
-- Problemen als je de overheid zelf het "nut" van een Woo-verzoek laat beoordelen --Een alternatief zou zijn dat elke overheid die een Woo-verzoek ontvangt, eerst zelf gaat beoordelen of het doel van dat Woo-verzoek wel "nuttig" is. Dan krijg je dus een slager die zijn eigen vlees keurt. Want de transparantie die burgers nuttig vinden, wordt door overheden vaak helemaal niet nuttig gevonden, maar juist afschuwelijk, want lastig. Niet voor niets staat er op dit moment zowel in artikel 1 als in artikel 4.1, derde lid van de Woo dat de indiener daarvan "geen belang hoeft te stellen". De overheid moet gewoon de gevraagde informatie geven, tenzij er sprake is van een aantal uitzonderingsgronden (artikel 5 Woo).
-- Voorbeeld van de trukendoos van overheden bij het afhandelen van Woo-verzoeken --Wat betreft mijn eigen, recente Woo-verzoek (zie mijn eerdere bijdragen aan dit topic), dat werd door de betreffende overheid afgewezen met als argument dat er helemaal geen documenten over het onderwerp voorhanden zouden zijn, behalve de documenten die al eerder publiek waren gemaakt. Dat was heel vreemd, want diezelfde overheid stuurde mij als bijlage bij dat besluit wel een document toe dat nog niet openbaar was, maar nu opeens "in de planning stond" om openbaar gemaakt te worden. Bovendien had die overheid twee andere documenten pas na mijn Woo-verzoek opeens openbaar gemaakt, kennelijk in de hoop om zo een grond te creëren om mijn Woo-verzoek formeel-juridisch te kunnen afwijzen. Dan kun je denken: "Wat maakt het uit, als je die documenten maar krijgt." Maar als ik in die afwijzing zou berusten, dan zou mijn rechtspositie vervolgens verzwakt zijn als later mocht blijken dat ik toch niet alle voorhanden documenten heb ontvangen.
Bovendien maakte deze overheid in haar Woo-besluit niet duidelijk waar zij eigenlijk wel en niet gezocht had naar documenten. Er waren van een bepaald besluit tot een beleidswijziging bijvoorbeeld helemaal geen documenten voorhanden, volgens deze overheid. Hoe kon dat? Was het schriftelijke beleid mondeling gewijzigd, zonder dat dit zelfs maar ergens was genotuleerd? Of waren die documenten in strijd met de in de Woo vastgelegde zorgplicht vernietigd?
Mede om deze redenen heb ik inmiddels een bezwaarschrift tegen dit afwijzende Woo-besluit ingediend. Want ik mag dan wel geen professionele journalist zijn, ik heb wel enige kennis van bestuursrecht. Zou dat dan wèl een criterium moeten zijn op grond waarvan mensen Woo-verzoeken mogen indienen?
-- Gelijkheid voor de wet --Zou je bijvoorbeeld willen dat meesters in de rechten straks meer Woo-rechten en andere burgerrechten krijgen dan andere mensen, zodat niemand zichzelf meer kan beschermen als hij niet ofwel rechten heeft gestudeerd, ofwel vrienden heeft met zo'n titel, ofwel rijk genoeg is om een advocaat te betalen? In de praktijk zou dat betekenen dat Nederlandse burgers in de verste verte niet meer gelijk zijn voor de wet. Dat zou in strijd zijn met de bedoeling van artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Dat luidt als volgt:
"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."M.J.