De Europese Commissie ondermijnt fundamentele rechten als het online leeftijdsverificatie invoert waardoor mogelijk miljoenen mensen geen toegang tot online diensten krijgen, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF op basis van gepubliceerde plannen. Brussel presenteerde eerder het plan voor een 'Age Verification Mini-ID Wallet' waarmee gebruikers kunnen aantonen of ze volwassen zijn of niet. Dit wordt voorgesteld als een kortetermijnoplossing.
"Veel van de mechanismes die worden voorgesteld om de privacy van gebruikers te beschermen zijn geen noodzakelijke vereisten, maar optioneel", aldus de EFF. Zo zou de app gesalte hashes en Zero Knowledge Proofs (ZKPs) moeten implementeren, maar is het niet verplicht dit te doen. De burgerrechtenbeweging is niet alleen kritisch over de technische specificaties, maar ziet ook problemen op het gebied van toegankelijkheid.
Zo zal het lastig zijn voor mensen zonder identiteitskaart, paspoort of geboortecertificaat om een elektronische identiteit aan te maken. Het gaat dan onder andere om kinderen en tieners, aldus de burgerrechtenbeweging. In de meeste EU-lidstaten is het pas vanaf 18 jaar mogelijk om een identiteitsbewijs zonder ouderlijke toestemming aan te vragen. Wanneer ouders niet willen dat hun kind een identiteitsbewijs krijgt, kan het kind niet zijn leeftijd online laten verifiëren en zo geen toegang tot online diensten krijgen.
De EFF stelt dat geen van de opties die de Europese Commissie voorstelt het makkelijk voor met name gemarginaliseerde groepen maakt om hun leeftijd te verifiëren. Daardoor zouden mogelijk miljoenen mensen in de EU geen toegang tot belangrijke diensten en informatie kunnen krijgen, waarmee hun fundamentele rechten worden ondermijnd, benadrukt de burgerrechtenbeweging.
"Daarom moeten we ons tegen leeftijdsverificatieverplichtingen verzetten. Niet omdat de veiligheid van kinderen niet belangrijk is, dat is het. Maar omdat leeftijdsverificatieverplichtingen cruciale toegang tot belangrijke diensten kunnen ondermijnen, privacy en databescherming aantasten en de vrijheid van meningsuiting beperken", laat de EFF weten. "In plaats daarvan moeten we ervoor zorgen dat het internet een plek blijft waar alle stemmen kunnen worden gehoord, vrij van discriminatie, en waar we geen gevoelige persoonlijke data hoeven te delen om toegang tot informatie te krijgen en met elkaar te verbinden."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.