Het is lastig om te achterhalen wie erachter ddos-aanvallen zitten, zo stelt staatssecretaris Szabo voor Digitalisering. Daarnaast is de impact van dit soort aanvallen vaak beperkt en symbolisch van aard. De bewindsman reageerde op Kamervragen over ddos-aanvallen die onlangs tegen websites van de Belgische overheid werden uitgevoerd. Volt-Kamerlid Koekkoek wilde opheldering van de staatssecretaris.
Het Belgische Centrum voor Cybersecurity had gesteld dat dergelijke ddos-aanvallen ongevaarlijk zijn en Szabo is het daarmee eens. "De impact van een ddos-aanval is vaak beperkt en symbolisch van aard." Koekkoek wilde ook weten of onderzocht is wie voor ddos-aanvallen verantwoordelijk zijn, zoals de recente aanvallen op DigiD. "Doorgaans is het vanwege de aard van ddos-aanvallen lastig om te achterhalen wie achter een aanval zit", reageert de staatssecretaris.
Volgens de bewindsman zijn ddos-aanvallen uit te voeren door zowel statelijke als niet-statelijke actoren. "Deze actoren gebruiken diverse middelen en technieken om hun identiteit te verbergen. Dit doen zij onder andere met ip-spoofing, botnets of door middel van reflectie-aanvallen. Daarnaast kunnen kwaadwillenden gebruikmaken van betaalde ddos-diensten, zogenaamde Booters."
In het geval van de ddos-aanvallen op DigiD worden die per incident onderzocht en worden, waar mogelijk, aanvullende maatregelen genomen, aldus Szabo. Die voegt toe dat het NCSC ook onderzoek doet naar ddos-aanvallen in algemene zin, om zo meer inzicht te krijgen over technieken en slachtoffers. Het NCSC doet daarbij niet aan attributie, oftewel het aanwijzen van mogelijke daders.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.