image

OM: politie registreert minder cybercrime, meer gedigitaliseerde criminaliteit

maandag 12 mei 2025, 09:23 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft vorig jaar minder cybercrimezaken dan het jaar daarvoor geregistreerd, maar meer gevallen van gedigitaliseerde criminaliteit. Het gaat dan om criminaliteit die door middel van ict-middelen plaatsvindt, zoals WhatsApp- en bankhelpdeskfraude. Cybercrime betreft criminaliteit waarbij een ict-middel het doelwit is. Het gaat dan bijvoorbeeld om ransomware-aanvallen, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) in het Jaarbericht 2024 weten.

Het aantal gevallen van cybercrime dat de politie in 2024 registreerde daalde met 42 procent. Het aantal politieregistraties van gedigitaliseerde criminaliteit nam met 22 procent toe. "Op het oog lijkt daarmee een verschuiving plaats te vinden van cybercrime naar gedigitaliseerde criminaliteit. In de afgelopen periode zijn er voor de politie meer registratiemogelijkheden gekomen om vormen van gedigitaliseerde criminaliteit vast te leggen waarmee deze verschuiving voor een deel van administratieve aard is", legt het OM uit. Wanneer cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit worden samengevoegd is er volgens het Openbaar Ministerie een verdere toename van 11 procent van online criminaliteit.

'Bedreiging voor de samenleving

In het Jaarbericht 2024 stelt het OM dat online criminaliteit zienderogen toeneemt en een steeds grotere bedreiging voor de samenleving vormt. "In 2024 steeg het aantal aangiftes en meldingen van online fraude met bijna 20 procent ten opzichte van 2023. Toch zit er nog een behoorlijk gat tussen bevolkingsenquêtes en de instroom bij het OM." Volgens de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bijna de helft van alle slachtoffers te maken gehad met een online delict. De instroom bij het OM van zaken van cybercrime en online fraude betreft slechts 1,2 procent.

"Binnen het OM wordt de behandeling van digitale criminaliteitszaken steeds verder geïntegreerd in de organisatie, met een duidelijke toewijzing aan de juiste teams op basis van technische complexiteit. Ondanks deze inspanningen blijft het lastig om alle online misdrijven bij het OM te krijgen, mede door lage aangiftebereidheid en prioritering van heterdaadsituaties", verklaart het Openbaar Ministerie het lage percentage. Vorig jaar werden er 59 mensen wegens cybercrime veroordeeld tot een gevangenisstraf. Daarvan kreeg meer dan de helft een straf van minder dan een jaar opgelegd.

Image

Reacties (3)
Vandaag, 09:57 door Erik van Straten
"Cybercrime betreft criminaliteit waarbij een ict-middel het doelwit is."
Wat een onzinnige definitie.
Vandaag, 10:14 door Anoniem
Het verbaast me niets dat criminelen zich steeds meer richten op de eindgebruiker in plaats van op de infrastructuur van bedrijven. Aanvallen zoals ransomware kosten meer tijd en moeite, en ik verwacht dat bedrijven zich steeds beter wapenen tegen dit soort risico’s. Eindgebruikers zijn echter nog steeds minder goed getraind, en velen vormen een gemakkelijker doelwit. Het resultaat per aanval is wellicht lager, maar dankzij de massale aanpak wordt er volgens mij nog steeds voldoende buit gemaakt.

Daarbij komt dat dergelijke aanvallen moeilijker te herleiden zijn en eenvoudiger op te zetten. Ik begrijp die verschuiving dus heel goed.
Vandaag, 12:54 door Anoniem
Het verbaast me niets dat criminelen zich steeds meer richten op de eindgebruiker in plaats van op de infrastructuur van bedrijven. Aanvallen zoals ransomware kosten meer tijd en moeite, en ik verwacht dat bedrijven zich steeds beter wapenen tegen dit soort risico’s.

En hoe sleep je talloze miljoenen binnen, door het aanvallen van een individuele gebruiker. Denk je dat ransomware bendes, die tientallen tot honderden miljoenen binnen slepen door multinationals aan te vallen, gaan overstappen op individuele gebruikers, waar bijna niks te halen is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.