image

SIDN: zelf bouwen van registratiesysteem geen haalbare optie meer

maandag 12 mei 2025, 14:56 door Redactie, 8 reacties

Het opnieuw zelf bouwen van een systeem voor het registreren en verhuizen van .nl-domeinnamen was geen haalbare optie meer, zo stelt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. In 2023 maakte SIDN al bekend dat het naar een nieuw registratieplatform ging migreren dat het samen met het Canadese CIRA zal ontwikkelen en beheren. CIRA is verantwoordelijk voor het .ca-domein.

Het huidige registratiesysteem (DRS5) is aan vervanging toe. Dit registratiesysteem werd door SIDN zelf ontwikkeld en was de opvolger van DRS4. Vandaag zegt de stichting dat het opnieuw zelf bouwen van een registratiesysteem voor uitsluitend eigen gebruik geen haalbare optie was. Er werden vervolgens verschillende opties onderzocht, waaronder het gebruikmaken van een opensourcesysteem, een bestaand systeem kopen of samenwerken met één of meerdere collega-registry’s op basis van een bestaand systeem.

Uiteindelijk bleef de optie om met een andere registry samen te werken over. "Net als wij staan veel andere registry’s voor grote uitdagingen, zoals steeds geavanceerdere cybersecuritydreigingen, hogere kwaliteits- en continuïteitseisen, toenemende complexiteit en kosten van de kern-it-diensten, schaars it-personeel met de benodigde kwaliteit tegenover een sterk afgenomen groei van de domeinnaammarkt", zegt SIDN-ceo Roelof Meijer. "Dit, samen met onze conclusie dat opnieuw alleen zelfbouwen voor uitsluitend eigen gebruik geen haalbare optie meer is, maakte dat we uiteindelijk kozen voor samenwerking met een andere registry."

"Ondanks dat .nl het vierde grootste landendomein ter wereld is, is het zelfs voor ons een uitdaging om alle (cyber)risico’s te ondervangen en te kunnen voldoen aan alle eisen die wij en onze klanten aan ons registratiesysteem stellen", gaat Meijer verder. Hij voegt toe dat de mondiale trend van stagnerende groei ook .nl treft, terwijl de kosten van SIDN blijven stijgen. "Voor kleinere landendomeinen (ccTLD’s) vormt dit nog een veel grotere uitdaging."

Reacties (8)
Gisteren, 15:23 door Named
Waarom is het zo duur? Waar komen die kosten eigenlijk vandaan?
Dat het internet niet meer zo snel groeit als vroeger snap ik, maar dat betekent niet dat je ineens verlies draait?
Als het goed is word ook software afgeschreven, net zoals dat met hardware gebeurt. Waar is die begroting gebleven?

Of is de winstmarge kleiner geworden door de verhoging van CEO salaris of iets dergelijks?
Gisteren, 15:53 door Anoniem
Wordt na het ontwikkelen ook als SaaS te koop aangeboden? Dan heeft de rest van de wereld er ook wat aan en zijn wij samen met de Canadezen toch de voorloper weer.
Gisteren, 16:02 door Anoniem
SIDN is een stichting die dus geen winst mag maken.
Als je de prijzen voor klanten kostendekkend maakt dan is er geen probleem lijkt mij.
Misschien dat een betere bestuurder zich geroepen voelt deze belangrijke Internet organisatie te leiden want onze .nl domeinen in een Amerikaanse cloud is natuurlijk geen optie en een verkeerd signaal naar de markt m.i.
Gisteren, 16:08 door Anoniem
Dat je als 4de registrar van de wereld het niet kunt bolwerken, klinkt als onkunde.
Gisteren, 16:24 door Anoniem
Door Named: Waarom is het zo duur? Waar komen die kosten eigenlijk vandaan?
Had je de derde alinea van het artikel gelezen? Daarin wordt het nodige opgesomd.
Gisteren, 16:52 door Anoniem
Dit is gewoon onwil en/of onkunde.
Letterlijk elke registrar van een TLD doet exact hetzelfde extreem simpele kunstje. Het is slechts een naampje koppelen aan een persoonsnaampje en een adres/email. Elke maand een rekening en klaar.
Er zijn dus honderden TLD registrars op de wereld die dit doen maar bij de SIDN lukt het ze niet meer.
Zal ik het gewoon in de avonduren met een excelletje ff doen?

Want een typisch Nederlandse mug-olifant verhaal is dit weer.
Gisteren, 18:58 door Anoniem
Prima, een applicatie samen of laten ontwikkelen. Dit staat neem ik aan dan los van het hosten in de cloud of specifiek bij AWS. Zelfs cloudtechnologie, en zélfs AWS is lokaat on-prem te hosten. Ik hoop dat de huidige ontwikkelingen in de VS ze doen heroverwegen!
Gisteren, 20:47 door e.r.
Ik kan bedenken dat er meer bij komt kijken dan alleen een database entry met wat naam/bedrijf gegevens en een domeinnaam, maar dat kan allemaal toch nooit miljarden kosten? Als het meer dan 1 miljoen is, voor de ontwikkeling alleen dus, dan zou mij dat flink verbazen.

Ik hoop dat ze met een degelijke uiteenzetting komen waarom dit zo vreselijk duur zou zijn.

En dan nog, het samenbouwen klinkt prima, maar dat houd niet in dat Amazon een verplichte partner is. Tenzij je het zeer specifiek op Amazon bouwt, maar dat zou oliedom zijn èn wellicht zelfs illegaal. Dat zou een vendor lock zijn en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Samenbouwen is helemaal goed, maar doe dat met de juiste redenen en intenties.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.