Gebruikers van versleutelde chatapps moeten stilstaan bij de risico's als ze ervoor kiezen hun chatgeschiedenis te back-uppen, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. "Die back-ups hoeven niet altijd dezelfde encryptiebescherming te hebben als de chats zelf, en kunnen die gesprekken, die met end-to-end encryptie zijn verstuurd, toegankelijk maken voor iedereen die het cloudopslagplatform beheert waar je naar back-upt, wat ook inhoudt dat ze ze op verzoek van opsporingsdiensten kunnen verstrekken."
Zo zijn back-ups van Apple iMessage en WhatsApp standaard niet end-to-end versleuteld. Volgens de EFF zou er geen privacyafweging moeten zijn voor mensen die hun chats willen bewaren. "Maar helaas moet je in je veiligheidsplan laten meewegen of het waard is of niet om je chats te bewaren met de mogelijkheid dat ze worden blootgesteld." De burgerrechtenbeweging voegt toe dat niet elk gesprek voor altijd moet worden opgeslagen. Zo kan ervoor worden gekozen om berichten na een bepaalde tijd automatisch te laten verwijderen.
"End-to-end versleutelde chatapps zijn een fantastische tool om veilig en privé te communiceren, maar back-ups zullen altijd een omstreden onderdeel zijn van hoe ze werken", aldus de EFF. De burgerrechtenbeweging stelt dat betere standaardinstellingen en end-to-end versleutelde back-ups als enige optie bij cloudopslag een stap voorwaarts zouden zijn.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.