image

Kan mijn muziek gebruikt worden om AI te trainen zonder dat daar royalty's voor worden afgedragen?

woensdag 14 mei 2025, 10:38 door Arnoud Engelfriet, 7 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Bij steeds meer muziekdistributiediensten staat in de voorwaarden dat je muziek gebruikt mag worden om AI diensten te trainen. Bij sommige diensten heb je nog een opt-out optie maar bij bijvoorbeeld Soundcloud kan dat niet en staat er dit standaard in de gebruiksvoorwaarden. Hierdoor kan dus je muziek gebruikt worden om AI te trainen en muziek te genereren zonder dat daar royalty's voor worden afgedragen. Mag dat zo maar?

Antwoord: Ja, dat mag. Het auteursrecht is wat dit betreft makkelijker te passeren dan bijvoorbeeld de omgang met persoonsgegevens onder de AVG.

Hoofdregel is natuurlijk dat je als dienstverlener niets mag met content van je klant, wat net zo goed geldt bij een dienst als Soundcloud waar je muziek uploadt om deze te distribueren en te ontsluiten naar een groot nieuw publiek.

Het is echter al heel lang algemeen aanvaard dat je in gebruiksvoorwaarden een licentie of gebruiksrecht kunt geven aan een dienstverlener. Dat hoeft niet met een apart contract en er hoeft zelfs geen vergoeding tegenover te staan. Een zinnetje zo simpel als "U geeft een onbeperkte licentie aan Soundcloud door het uploaden van uw werk" is dus juridisch bindend én genoeg voor zo'n dienstverlener.

Er is geen mogelijkheid hier wat tegen te doen, bijvoorbeeld door bij de upload een voorbehoud te maken of dit apart te melden. Natuurlijk kán het bedrijf je een uitzondering geven, maar gezien het juridisch uitgangspunt is er geen reden voor ze om dat te doen. De enige optie is geen Soundcloud gebruiken als die voorwaarde je niet bevalt.

Voor hele grote platforms zijn er sinds een tijdje de DSA en DMA, die beiden regels bevatten om het een beetje eerlijk te houden. Maar geen van die twee Europese verordeningen stelt grenzen aan wat men in een auteursrechtlicentie mag opeisen.

Arnoud Engelfriet is ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als chief knowledge officer bij juridisch adviesbureau ICTRecht en blogt dagelijks over internetrecht. Hij schreef onder meer de boeken ICT&Recht en AI&Algorithms, en verzorgt de opleiding tot Certified Cybersecurity Compliance Officer.

Reacties (7)
14-05-2025, 10:47 door _R0N_
De meeste AI toko's zitten in de VS, de Amerikaanse regering doet tegenwoordig niet meer ana copyright bescherming als het om AI training gaat.
https://futurism.com/head-us-copyright-fired-ai
14-05-2025, 11:01 door Anoniem
Het is volkomen logisch dat dit toegestaan is, aangezien je zelf de voorwaarden hebt geaccepteerd. Waarom zouden ze het niet mogen, als jij expliciet toestemming geeft? Het is immers jouw keuze en verantwoordelijkheid.
14-05-2025, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Het is volkomen logisch dat dit toegestaan is, aangezien je zelf de voorwaarden hebt geaccepteerd. Waarom zouden ze het niet mogen, als jij expliciet toestemming geeft? Het is immers jouw keuze en verantwoordelijkheid.
Dus als in de gebruiksvoorwaarden staat dat ze je overhoop mogen komen schieten dan mogen ze dat volgens jou inderdaad doen als je akkoord bent gegaan? Het lijkt me nogal wiedes dat dat ondanks die voorwaarden nog steeds moord zou zijn en nog steeds strafbaar.

Zo'n extreem voorbeeld is natuurlijk nogal idioot, zolang je geen zaken doet met de maffia althans, maar het geeft wel aan dat er ergens een grens is, en dan is de vraag waar die nou precies ligt en of iets specifieks wel of niet over die grens gaat helemaal niet zo gek om te stellen.
14-05-2025, 12:30 door Anoniem
Dus als in de gebruiksvoorwaarden staat dat ze je overhoop mogen komen schieten dan mogen ze dat volgens jou inderdaad doen als je akkoord bent gegaan? Het lijkt me nogal wiedes dat dat ondanks die voorwaarden nog steeds moord zou zijn en nog steeds strafbaar.

Het voorbeeld van het accepteren van voorwaarden waarin zelfs extreme zaken als "overhoop schieten" worden genoemd, maakt een belangrijk punt: er zijn grenzen aan wat je juridisch kunt afspreken, vooral als het om strafbare feiten gaat. Maar in dit geval gaat het om een juridisch geldige overeenkomst die betrekking heeft op het gebruik van je muziek voor AI-training, waar geen direct strafbaar gedrag in het spel is.
14-05-2025, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Maar in dit geval gaat het om een juridisch geldige overeenkomst die betrekking heeft op het gebruik van je muziek voor AI-training, waar geen direct strafbaar gedrag in het spel is.
Klopt, maar in de eerste alinea in het antwoord noemt Arnoud Engelfriet met de AVG al een voorbeeld waar de grens niet samenvalt met die van het strafrecht. "Het is geen strafrecht dus de voorwaarden gaan voor" lijkt mij dus niet iets waar je blind van uit kan gaan.
14-05-2025, 16:28 door Anoniem
Er zijn meer opties dan SoundCloud niet gebruiken. De meest effectieve optie in dit soort gevallen is meestal om veel negatieve publiciteit te veroorzaken, zodat meer klanten/gebruikers in opstand komen (en nog meer negatieve publiciteit veroorzaken) en of overstappen naar een concurrent die zich wel netjes gedraagt.
Gisteren, 15:58 door rodejoost
Hi allemaal,

tip van flip.

Ik weet dat je je kan aanmelden bij BUMASTEMRA (gratis).
Bij BUMASTEMRA kan je als artiest je werk aanmelden, ook als het nog niet finaal is.

zie https://bumastemra.nl/en/mymusicsafe/

Zo ben je EN aangemeld bij de organisatie die het regelt voor alle artiesten EN heb je gelijk een officieel copyright ID voor je (onaf)gemaakte werk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.