image

Kabinet wil dna van nog niet veroordeelde verdachten laten afnemen

zaterdag 17 mei 2025, 14:49 door Redactie, 17 reacties

Het kabinet wil dat het mogelijk wordt om het dna van mensen af te nemen die van een misdrijf worden verdacht, maar nog niet zijn veroordeeld door de rechter. Een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken is naar de Tweede Kamer gestuurd. Op dit moment is dna-afname pas na een veroordeling mogelijk. Uit onderzoek blijkt volgens het kabinet dat bij dertien procent van de mensen die is veroordeeld en dna moet afstaan dat niet gebeurt.

Het gaat dan om personen die onvindbaar zijn of in het buitenland verblijven. Met het wetsvoorstel wordt de procedure zo aangepast dat dna niet wordt afgenomen nadat iemand is veroordeeld, maar zodra die wordt aangehouden. "Door al celmateriaal af te nemen bij de inverzekeringstelling, hoeft dit na de veroordeling niet meer te gebeuren. De verwachting is dat er daardoor meer dna-profielen in de databank kunnen worden opgenomen", aldus de Raad van State afgelopen maart, bij een positieve beoordeling van het plan.

"Het afnemen en bewaren van celmateriaal vormt een substantiële inbreuk op het recht op bescherming van het privéleven en persoonsgegevens. De gebruiksmogelijkheden van celmateriaal zijn mogelijk groot, terwijl dit gevoelige informatie is", stelde de Raad van State verder. Volgens het oordeel heeft de minister van Justitie en Veiligheid in het voorstel voldoende uitgelegd dat dna-afname bij verzekeringsstelling noodzakelijk is en dat alternatieven niet volstaan.

Het kabinet stelt dat het opgeslagen dna niet direct mag worden gebruikt voor dna-onderzoek. "Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen in een aparte beveiligde omgeving en nog niet verwerkt in de databank. Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het celmateriaal vernietigd." Mocht het wetsvoorstel door de Tweede Kamer komen, moet het ook nog langs de Eerste Kamer.

Reacties (17)
Gisteren, 15:09 door Anoniem
Maar wat als je onschuldig bent veroordeeld bij een gerechtelijke dwaling?
Hoe kom je dan van de opslag van je DNA af? Is daar ook al over nagedacht?

Is maar een vraag hoor!
Gisteren, 15:09 door Anoniem
Zonder toestemming dna afnemen, staat dat gelijk aan aanranding of verkrachting?
Gisteren, 15:14 door Anoniem
Hou toch op met die pretentie dat "wetten" en "recht" nog relevant zijn. Als de regering iets wil, wordt dat gewoon geregeld en de wet wordt dan achteraf nog even aangepast. "Grondrechten" hebben geen betekenis meer, een farce. Met een pennestreek worden ze geschrapt.

Dus als ik geheel ten onrechte word aangehouden, komt mijn DNA toch in een databank terecht. Daar komt hij nooit meer uit. Want we weten allemaal dat data door de politie &cetera niet meer verwijderd worden. Dan zijn er natuulijk nog de kopietjes, in een oogwenk gemaakt en waar die allemaal worden bewaard, mag NSA weten.

Als het bij 13% van de veroordeelden nu niet gebeurt, wat is daar dan de reden van? Dat ze niet effectief worden vervolgd? Doe daar dan wat aan, in plaats van iedereen rechteloos te maken.

"Meer dna-profielen in een databank" lijkt een geheel op zichzelf staand doel te zijn geworden. Meer, meer, meer data van iedereen in handen van de overheid. Dit is fascisme in uitvoering. Alleen mag je het niet zo noemen van... juist ja, van die.
Gisteren, 15:17 door Anoniem
Citaat:
"Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen in een aparte beveiligde omgeving en nog niet verwerkt in de databank. Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het celmateriaal vernietigd"

Reken er maar niet op dat het celmateriaal van een blijkbaar onschuldig persoon achteraf wordt vernietigd. Zo is dit type herleidbare persoonsdata nu eenmaal goud waard voor overheden, opsporingsdiensten, commerciële partijen en hackers.

Indien dit wetsvoorstel de Eerste Kamer passeert is ieders DNA de facto beschikbaar voor opsporingsdiensten, justitie en derde partijen, aangezien een ieder - onschuldig of niet - op enig moment kan worden verdacht een misdrijf, zoals het jatten van een fles bronwater uit een supermarkt.
Gisteren, 15:19 door Anoniem
"Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen in een aparte beveiligde omgeving en nog niet verwerkt in de databank. Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het celmateriaal vernietigd."

Ja hoor, wij geloven nog in sprookjes.
Gisteren, 15:45 door Anoniem
Als het risico op vluchten van een verdachte als aannemelijk wordt geacht, zou ik eerder geneigd zijn ze in voorarrest te houden, in plaats van maar vast DNA af te nemen. Maar ja, onder Kabinet-Rutte II zijn 26 gevangenissen gesloten dus daar zal wel weer geen plaats voor zijn.
Bovendien heb ik op deze website al meermaals gelezen over data welke al lang vernietigd had moeten zijn maar het niet is. Wat dat betreft hou ik mijn hart vast.
Gisteren, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder toestemming dna afnemen, staat dat gelijk aan aanranding of verkrachting?
Bij een dwangmiddel kun je niet weigeren. Zo zit de wet nu eenmaal in elkaar.
Gisteren, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wat als je onschuldig bent veroordeeld bij een gerechtelijke dwaling?
Hoe kom je dan van de opslag van je DNA af? Is daar ook al over nagedacht?

Is maar een vraag hoor!
Als je veroordeeld bent is het nu ook al zo dat je DNA in die databank komt. Als later blijkt dat je onschuldig veroordeeld bent en het zit er niet wegens andere veroordelingen in dan horen ze het er weer uit te halen.

Mocht jou of iemand die je kent dat overkomen: ik zou er niet blind op vertrouwen dat dat wel goed gaat, erachteraan gaan en zorgen dat je een bevestiging krijgt dat ze je DNA-profiel hebben vernietigd. Mij staat bij dat er een keer iemand in het nieuws was die daar heel wat moeite voor heeft moeten doen, maar ik weet niet zeker of ik geen verhalen door elkaar aan het halen ben. Hoe dan ook is zoiets een uitzonderingssituatie en lang niet alle organisaties zijn goed in het omgaan met uitzonderingen.
Gisteren, 18:33 door Anoniem
Dan wordt het celmateriaal vernietigd, maar worden de digitale carbon copy aftreksels daarvan ook vernietigd??
Gisteren, 18:39 door Anoniem
Vandaag zo'n zaak in het nieuws: DNA afname dat een Nederlandse verdachte vrijpleitte van een misdrijf-dat kan ook uitkomst zijn van DNA onderzoek-in 2003 in Groot-Brittannie, maar bij uitwisseling van DNA databankgegevens een misdrijf in Nederland uit 1990 kon worden opgelost.

https://nos.nl/artikel/2567654-verdachte-58-opgepakt-voor-verkrachting-minderjarige-in-1990[/url}
Gisteren, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem: "Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen in een aparte beveiligde omgeving en nog niet verwerkt in de databank. Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het celmateriaal vernietigd."

Ja hoor, wij geloven nog in sprookjes.
Er gaat het nodige fout, en soms heel ernstig fout, maar het is niet zo dat alles alleen maar fout gaat. Tussen alles gaat perfect en alles gaat totaal de mist in zitten nog heel veel mogelijkheden.

Besef dat wat goed gaat geen nieuws is. In het nieuws hoor je voornamelijk de dingen die fout gaan, ze melden echt niet elke dag dat er weer geen dijk is doorgebroken. De aandacht is vooral gericht op wat misgaat, en dat geeft een vertekend beeld.

Wees niet blind voor dingen zoals dat elke week opnieuw je vuilnis wordt opgehaald, dat de wegen niet vol gaten zitten, dat de straatlantaarns het doen, dat er water uit de kraan komt en elektriciteit uit het stopcontact, en ga zo maar door. Dingen die goed gaan die vallen niet op, die beschouw je als vanzelfsprekend. Maar die gaan wel goed omdat ervoor gezorgd wordt dat ze goed gaan. Gelukkig is erin ons land naast alles dat fout gaat ook heel veel dat wel degelijk goed gaat. Het is alleen zo gewoon dat het niet opvalt.
Gisteren, 19:14 door karma4 - Bijgewerkt: Gisteren, 19:16
Door Anoniem: Maar wat als je onschuldig bent veroordeeld bij een gerechtelijke dwaling?
Hoe kom je dan van de opslag van je DNA af? Is daar ook al over nagedacht?
Is maar een vraag hoor!

Daar kan op geacteerd worden. Naam toenaam bekend bij het herstellen van de rechter die er naast zat.
Het probleem met een naar buitenland vluchtende misdadiger valt niet meer te herstellen zodra hij de benen genomen heeft.
Als je het zo bekijkt is het een eenvoudige overweging.

Daar komt bij als er iemand door DNA vrijgesproken kan worden voor een een rechterlijke foute uitspraak dan wordt dat beter.
Voor iemand die geen zware misdaden begaan heeft is het niet echt mogelijk een match bij zware misdaden te vinden.

Door Anoniem:Ja hoor, wij geloven nog in sprookjes.
De sprookjes dat als je nergens betrokken bij bent er alsnog DNA gevonden op plakken van zware misdaad zou kunnen worden vindt ook zeer verbazingwekkend
Gisteren, 19:54 door Anoniem
Hm. Het zou mogelijk minder problematisch zijn als juist justitie en politie zich aan de letter en geest van de wetten gehouden zouden hebben.
Dit is alleen maar extra haakje waarme de bevolking beentje gelicht kan worden.

Vertrouwen komt te voet in te paard vertrokken.
Gisteren, 20:00 door Anoniem
Door Anoniem: Dan wordt het celmateriaal vernietigd, maar worden de digitale carbon copy aftreksels daarvan ook vernietigd??

Minister van J&V: "Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld."
Gisteren, 20:14 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Maar wat als je onschuldig bent veroordeeld bij een gerechtelijke dwaling?
Hoe kom je dan van de opslag van je DNA af? Is daar ook al over nagedacht?
Is maar een vraag hoor!

Daar kan op geacteerd worden. Naam toenaam bekend bij het herstellen van de rechter die er naast zat.
Het probleem met een naar buitenland vluchtende misdadiger valt niet meer te herstellen zodra hij de benen genomen heeft.
Als je het zo bekijkt is het een eenvoudige overweging.

Daar komt bij als er iemand door DNA vrijgesproken kan worden voor een een rechterlijke foute uitspraak dan wordt dat beter.
Voor iemand die geen zware misdaden begaan heeft is het niet echt mogelijk een match bij zware misdaden te vinden.

Door Anoniem:Ja hoor, wij geloven nog in sprookjes.
De sprookjes dat als je nergens betrokken bij bent er alsnog DNA gevonden op plakken van zware misdaad zou kunnen worden vindt ook zeer verbazingwekkend

Zo verbazingwekkend is dat niet. De meeste misdaden worden gepleegd door bekenden in de omgeving van het slachtoffer. Iemand die toegang heeft tot de privé omgeving van een ander, kan daar gemakkelijk DNA matereriaal stelen. Even de kam leegplukken en een haar ergens neerleggen. Of een paar schoenen "lenen" en een voetafdruk ergens achterlaten.
Gisteren, 20:45 door Anoniem
Door Anoniem: Hou toch op met die pretentie dat "wetten" en "recht" nog relevant zijn. Als de regering iets wil, wordt dat gewoon geregeld en de wet wordt dan achteraf nog even aangepast. "Grondrechten" hebben geen betekenis meer, een farce. Met een pennestreek worden ze geschrapt.

Dus als ik geheel ten onrechte word aangehouden, komt mijn DNA toch in een databank terecht. Daar komt hij nooit meer uit. Want we weten allemaal dat data door de politie &cetera niet meer verwijderd worden. Dan zijn er natuulijk nog de kopietjes, in een oogwenk gemaakt en waar die allemaal worden bewaard, mag NSA weten.

Als het bij 13% van de veroordeelden nu niet gebeurt, wat is daar dan de reden van? Dat ze niet effectief worden vervolgd? Doe daar dan wat aan, in plaats van iedereen rechteloos te maken.

"Meer dna-profielen in een databank" lijkt een geheel op zichzelf staand doel te zijn geworden. Meer, meer, meer data van iedereen in handen van de overheid. Dit is fascisme in uitvoering. Alleen mag je het niet zo noemen van... juist ja, van die.
Ze vinden zichzelf "betrouwbaar". Dan houdt het op. Ze gaan echt niet over zichzelf van mening veranderen.
Gisteren, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Het celmateriaal wordt na afname opgeslagen in een aparte beveiligde omgeving en nog niet verwerkt in de databank. Er wordt pas een dna-profiel opgesteld en verwerkt in de dna-databank nadat iemand is veroordeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het celmateriaal vernietigd."

Ja hoor, wij geloven nog in sprookjes.
Er gaat het nodige fout, en soms heel ernstig fout, maar het is niet zo dat alles alleen maar fout gaat. Tussen alles gaat perfect en alles gaat totaal de mist in zitten nog heel veel mogelijkheden.
Probeer dat maar eens uit te leggen aan de slachtoffers van de toeslagen affaire. En hier ging het helemaal niet eens om DNA maar om domme ambtenaren en dom gedrag gebaseerd op technologie. Geef deze de opties van DNA en toegang tot encrypted data en je veroordeeld iedereen voor zolang toegang bestaat voor eeuwig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.