De Britse politie zet steeds vaker gezichtsherkenningscamera's in, dat het 'gemeengoed' in Engeland en Wales kan worden. Zo werden vorig jaar 4,7 miljoen gezichten gescand, meer dan het dubbele van het jaar daarvoor. Dat stellen onderzoekscollectief Liberty Investigates en The Guardian op basis van onderzoek. Volgens de onderzoekers wordt er steeds meer budget voor de vereiste hardware beschikbaar gemaakt en kijkt de Britse overheid naar mogelijkheden om politiediensten toegang tot opgeslagen beelddatabases te geven, zoals paspoort- en immigratiedatabases. Dit laatste is bedoeld voor 'retrospective' gezichtsherkenning.
Bij 'retrospective' gezichtsherkenning wordt gezichtsherkenningssoftware gebruikt om beelden van beveiligingscamera's te vergelijken met beelden uit beelddatabases. Bij live gezichtsherkenning worden beelden van camera's in real-time vergeleken met een zogenoemde 'watchlist' van de politie. De onderzoekers stellen dat vorig jaar 4,7 miljoen gezichten werden gescand, meer dan het dubbele van 2023.
Politiebusjes met live gezichtsherkenning werden 256 keer ingezet, tegenover 63 keer het jaar daarvoor. Ook het aantal zoekopdrachten voor 'retrospective' gezichtsherkenning nam toe, van bijna 139.000 in 2023 naar bijna 253.000 in 2024. Verder werd de Britse paspoortdatabase voor meer dan duizend zoekopdrachten gebruikt en melden de onderzoekers ook een toenemend gebruik van de immigratiedatabase.
De Metropolitan Police hield vorig jaar met behulp van live gezichtsherkenningscamera's 587 mensen aan, waarvan er 424 wegens een misdrijf werden aangeklaagd. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken werkt op dit moment samen met de Britse politie om een nieuw nationaal gezichtsherkenningssysteem te ontwikkelen, met de naam Strategic Facial Matcher. Het platform zal in allerlei databases kunnen zoeken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet op vragen van de onderzoekers reageren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.