image

Kabinet kondigt ontwikkeling van "Cyberweerbaarheidsnetwerk" aan

dinsdag 1 juli 2025, 17:17 door Redactie, 3 reacties

Het demissionaire kabinet laat een "Cyberweerbaarheidsnetwerk" ontwikkelen dat digitale kwetsbaarheden bij organisaties en bedrijven zou moeten verminderen. Het netwerk is één van de maatregelen die vandaag is aangekondigd en zou moeten bijdragen aan economische veiligheid. "Door gebruik van zowel legale als illegale middelen, waaronder gerichte investeringen, spionage, sabotage en cyberaanvallen, proberen statelijke actoren toegang te verwerven tot sensitieve kennis en technologie, alsook vitale processen", aldus demissionair minister Karremans van Economische Zaken.

Het Cyberweerbaarheidsnetwerk zal bestaan uit publieke en private partijen en moet "digitale kwetsbaarheden" verminderen. Het netwerk zal zich richten op het delen van informatie, het waarschuwen van doelwitten en slachtoffers van cyberaanvallen, het afhandelen van incidenten, opleiden, trainen en oefenen en als laatste het uitwisselen van kennis. Vanuit de overheid zijn het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Centrum (DTC) bij de ontwikkeling van het netwerk betrokken. Verdere details zijn op dit moment niet bekend.

Daarnaast wil het kabinet de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (vifo) uitbreiden. Deze wet introduceert een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Het kabinet wil dat de wet ook gaat gelden voor een aantal andere sectoren, waaronder kunstmatige intelligentie. Voor de defensie- en veiligheidsindustrie komt vanaf 2026 een aparte investeringstoets. Zo kan de overheid ongewenste overnames of investeringen in strategische sectoren blokkeren.

Reacties (3)
Gisteren, 17:31 door Anoniem
Of je de overheid ff wilt laten meekijken met je bedrijf. Uiteraard zonder dat je de kosten daarvoor ook maar *ergens* kunt declareren.
Gisteren, 19:52 door Anoniem
Als je burgers in Nederland weerbaar maakt, dan help je daarmee ook organisaties en bedrijven. Want burgers werken bij organisaties en bedrijven.

Leer ze bijvoorbeeld hoe end-to-end encryptie werkt en maak ze zo weerbaar. Dit in plaats van functionele end-to-end encryptie af te schaffen en te vervangen door iets wat burgers kwetsbaar maakt voor wie de encryptie, per wet, kan inzien.
Gisteren, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Of je de overheid ff wilt laten meekijken met je bedrijf. Uiteraard zonder dat je de kosten daarvoor ook maar *ergens* kunt declareren.

Doe toch niet zo raar elke keer joh. Je ziet het woordje overheid staan en je gaat direct weer in de wappie flip modus. Lees anders de tekst van het artikel eens. Waar zie je dat ze willen meekijken met je bedrijf? Je verzint het ter plekken. Wat er wel staat is "Het netwerk zal zich richten op het delen van informatie, het waarschuwen van doelwitten en slachtoffers van cyberaanvallen, het afhandelen van incidenten, opleiden, trainen en oefenen en als laatste het uitwisselen van kennis.".

Als iemand die veel SOC gerelateerde opdrachten doet bij het Nederlandse bedrijfsleven kan ik je vertellen dat dit niet alleen wenselijk is, maar ook nog eens keihard nodig is. Wie loopt straks hier als eerste weer te janken als er weer eens een NL bedrijf gehackt is? Mensen zoals jij.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.