Een nieuw nationaal actieplan moet het aantal overheidswebsites verminderen, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Marum voor Digitalisering vandaag bekendgemaakt. "Door de ontstane wildgroei aan overheidswebsites is het voor de gemiddelde internetbezoeker niet altijd duidelijk waar overheidsinformatie of diensten gevonden kunnen worden, of de gevonden informatie actueel en correct is en of de overheid echt de afzender is", aldus de staatssecretaris.
Via het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) moet het aantal overheidswebsites worden teruggedrongen. Volgens Van Marum heeft dit verschillende voordelen. Zo worden overheidsinformatie en dienstverlening minder versplinterd aangeboden. Ten tweede wordt het voor overheidsorganisaties gemakkelijker om overzicht te houden en aan alle standaarden, (wettelijke) eisen en afspraken te voldoen, voegt de staatssecretaris toe. Als laatste voordeel noemt hij dat het verminderen van het aantal websites een kostenbesparing kan opleveren.
Van Marum laat weten dat op dit moment het bestaande Internetdomeinbeleid van het Rijk wordt bijgewerkt om straks strakker regie te voeren op de kwaliteit en veiligheid, het webportfolio op te schonen en de aanwas van nieuwe websites in te perken. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het centraliseren van het aanbod van websites binnen de Rijksoverheid, alsook het inrichten van een regie- en poortwachtersfunctie.
"Digitalisering moet het leven van inwoners en bedrijven makkelijker maken. Dat lukt niet wanneer mensen verdwalen in een doolhof aan overheidswebsites, die soms ook slecht te begrijpen zijn voor mensen met een beperking", stelt Van Marum. "Daarom moet het aantal overheidswebsites omlaag en de digitale toegankelijkheid omhoog."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.