De politie Rotterdam gaat sinds een aantal weken langs bij mensen die het slachtoffer van digitale criminaliteit zijn geworden. Het gaat dan bijvoorbeeld om bankhelpdeskfraude, phishing of sextortion. Volgens het politiekorps is het belangrijk, net als bij een woninginbraak, om snel te handelen en slachtoffers dezelfde zorg en aandacht te geven als slachtoffers van ‘traditionele’ misdrijven. Door de werkwijze zouden slachtoffers sneller gepaste hulp moeten krijgen en zou de kans op het opsporen van daders worden vergroot.
Tot 19 mei werden slachtoffers van digitale criminaliteit vaak doorverwezen naar een online aangifteformulier. Sinds deze datum kunnen agenten, afhankelijk van de situatie, bij slachtoffers langskomen. De eerste resultaten laten zien dat de politie Rotterdam ruim twee meldingen per dag ontvangt. Afhankelijk van de situatie en de wens van het slachtoffer, gaan agenten dan naar het slachtoffer.
Volgens de politie ligt het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk hoger, omdat sommige slachtoffers uit schaamte de politie niet durven te bellen. "Ben jij slachtoffer geworden, schaam je dan niet. Je bent echt niet de enige die dit overkomt. Neem daarom altijd direct contact op met je bank om je rekening te laten blokkeren. En neem contact met de politie, doe ook altijd aangifte." Tevens worden slachtoffers opgeroepen om hun verhaal met vrienden en kennissen te delen, om zo nieuwe slachtoffers te voorkomen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.