image

Kamervragen over bestrijding computercriminaliteit

woensdag 20 oktober 2004, 15:59 door Redactie, 2 reacties

Het SP kamerlid Gerkens heeft de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vragen gesteld over mogelijk ontoereikende beveiliging tegen en bestrijding van computercriminaliteit. Hieronder de vragen:

1. Wat is uw mening over het bericht dat volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de coördinatie in de bestrijding van computercriminaliteit ontbreekt?

2. Deelt u de mening van de beleidsadviseur van het KLPD, dat door het ontbreken van heldere procedures nu niet onmiddellijk gereageerd kan worden op aanvallen door computerkrakers (hackers)? Zo neen, waarom niet?

3. Kunt u uiteenzetten wie, of welke dienst, op dit moment in eerste instantie verantwoordelijk is voor het bestrijden van computercriminaliteit, gericht tegen de overheid?

4. Kunt u de voortgang schetsen in de oprichting van het National High Tech Crime Center (NHTCC)? Is inmiddels bekend welke taken dit NHTCC zal gaan vervullen? Welke rol zal dit NHTCC vervullen in de landelijke aanpak van computercriminaliteit?

5. Bent u bekend met de resolutie die het Europees Parlement op 3 juli 2001 heeft aangenomen, waarin onder andere wordt aangedrongen op het gebruik van versleutelingssoftware door de overheid? Kunt u uiteenzetten in hoeverre de aanbevelingen uit deze resolutie, die relevant zijn voor de Nederlandse overheid, worden opgevolgd?

6. Kunt u uiteenzetten of binnen het ministerie van Justitie op dit moment onder het personeel voldoende kennis over het gebruik van versleutelingssoftware bestaat? Wordt versleutelingssoftware standaard gebruikt voor e-mail communicaties en het beveiligen van computerbestanden? Zo neen, waarom niet?

Naar aanleiding van deze kamervragen kwamen kamerleden Algra en Van Haersma Buma (beiden CDA) met de onderstaande aanvulling:

1. In welke mate is de opsporing en aanpak van computercriminaliteit in ons land versnipperd?

2. Hoe kan het dat anno 2004, nu toch al enkele jaren het verschijnsel van computercriminaliteit bekend is en weer opnieuw de kop opsteekt, er onvoldoende sprake is van een gecoördineerde aanpak?

3. Welke maatregelen gaat u nemen om de coördinatie te verbeteren?

En last but not least heeft VVD kamerlid Luchtenveld nog wat vragen over de ontvreemding van een laptop van een officier van justitie gesteld:

1. Heeft u kennisgenomen van het ontvreemden van een laptop van een officier van justitie in het arrondissement Haarlem? 1)

2. Kunt u zich herinneren dat tijdens het interpellatiedebat op 7 oktober jl. over het bij het grofvuil plaatsen van een computer die door een virus onbruikbaar was geworden, is gevraagd naar de risico’s van thuiswerken met gevoelige justitiële gegevens?

3. Welk type gegevens is mogelijk in handen van derden gevallen na de ontvreemding van de laptop van de betrokken officier van justitie?

4. Bent u bereid de Kamer te informeren over de gang van zaken, de mogelijke gevolgen van de ontvreemding en over de maatregelen die u eventueel gaat ondernemen om verdere risico’s op het beschikbaar komen van gevoelige justitiële gegevens voor derden als gevolg van werken buiten beveiligde gebouwen van Justitie in de toekomst tot een minimum te beperken?

Reacties (2)
21-10-2004, 00:12 door Anoniem
Denk je nou echt dat die kamergasten snappen wat en hoe het allemaal in
elkaar steekt wat betreft de hele automatiseringswereld??? Beter
bemoeien ze zich er niet mee, dan kost het ons ook geen geld.
21-10-2004, 09:22 door Zarco.nl
Door Anoniem
Denk je nou echt dat die kamergasten snappen wat en hoe het
allemaal in
elkaar steekt wat betreft de hele automatiseringswereld???
Beter
bemoeien ze zich er niet mee, dan kost het ons ook geen
geld.
Zij moeten zich er in zoverre mee bemoeien dat ze een
beleid dienen op te stellen dat door automatiseringsexperts
dient te worden uitgevoerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.