image

Nanotechnologie en de gevolgen voor onze privacy

donderdag 25 november 2004, 10:15 door Redactie, 2 reacties

De verwachtingen rondom nanotechnologie zijn hooggespannen. In wetenschappelijke kringen wordt volop gediscussieerd over de mogelijkheden van deze technologie. Daarnaast wordt een discussie aangezwengeld over wat nanotechnologie teweeg zal brengen op sociaal en ethisch vlak. Het in staat zijn atomen en moleculen te manipuleren, roept nogal wat vragen op over onder meer het heersende mensbeeld en de eventuele schadelijkheid van nanodeeltjes voor de gezondheid.

Deze inleiding komt uit de scriptie "Nanotechnologie en privacy". In de scriptie worden de volgende vragen behandeld: "Welke privacyvraagstukken spelen er op het gebied van nanotechnologie?", en "Kunnen de huidige privacyrechten zoals neergelegd in de Nederlandse Grondwet en het EVRM afdoende bescherming bieden in het licht van deze privacyvraagstukken?"

Het gaat daarbij om vraagstukken die te maken hebben met het gedwongen behandelen van mensen; het delen van gegevens over het lichaam en het heimelijk screenen en injecteren met nanorobotjes of nanochips.

[...]

De mogelijkheid om nanosensoren in te zetten voor surveillance kan ingrijpende gevolgen hebben voor de persoonlijke levenssfeer, in het bijzonder voor het privé huislijk leven. Het huisrecht zoals dat is vastgelegd in artikel 12 Gw beoogt bescherming te bieden tegen ongeoorloofd binnentreden in de woning. Strikt gelezen biedt het huisrecht slechts bescherming tegen het fysiek binnentreden van de woning.

De scriptie kan via deze link gedownload worden. Met dank aan De Code voor Informatiebeveiliging.

Reacties (2)
25-11-2004, 15:23 door Anoniem
In de grondwet staat ook dat eenieder elkaar intregiteit van het lichaam
dient te respecteren, dus aan artikel 12 hoef je niet te denken.

mvg,

GM.
25-11-2004, 16:10 door Anoniem
Van mij mag het nog wel even duren voor we die nanotechnologie gaan
gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.