image

"Stuxnetaanval op Iran was fout VS"

woensdag 6 juni 2012, 13:29 door Redactie, 5 reacties

De Verenigde Staten hebben een fout gemaakt door Iran via de Stuxnetworm aan te vallen, omdat het niet in staat is zichzelf tegen dit soort aanvallen te verdedigen. Dat concludeert beveiligingsexpert Ralph Langner. Langner was één van de eerste die stelde dat Stuxnet was ontwikkeld om de uraniumverrijkingscentrale in Natanz te saboteren. Daarmee opende de VS Pandora's doos, stelt Langner. "De VS is niet voorbereid om zich tegen dit soort geraffineerde cyber-fysieke aanvallen te beschermen waarmee het zelf openlijk experimenteerde."

Het digitale strijdveld wordt uiteindelijk door de verdediging, of het gebrek daaraan, bepaalt, en niet door de offensieve mogelijkheden. Toch negeren complete industriële sectoren volgens Langner de veiligheid van hun systemen.

Oorlog
"De olifant in de kamer is geen cyberoorlog. Oorlog is alleen door landen te voeren. In cyberspace komt de echte dreiging van aanvallers die niet vanuit een staat opereren en waar militaire afschrikking niet tegen werkt." Het ontwikkelen van cyberwapens stelt niet zo veel voor, gaat Langner verder. "Met een handvol experts kan ik ze zelf ontwikkelen." Daarbij zouden Amerikaanse energiecentrales veel eenvoudiger zijn aan te vallen dan zwaar beveiligde faciliteiten in Iran.

"Bijna twee jaar geleden schreef ik dat Iran om een cyberaanval smeekte. Ik kon me niet voorstellen dat hetzelfde voor de Verenigde Staten of andere geïndustrialiseerde landen zou gelden, maar het lijkt erop dat dit wel het geval gaat worden."

Reacties (5)
06-06-2012, 14:49 door Anoniem
Op T.net staat dat de FBI onderzoek doet naar het lekken van informatie over het programma. Kennelijk klopt het recente artikel in de ny-times.
06-06-2012, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: Op T.net staat dat de FBI onderzoek doet naar het lekken van informatie over het programma. Kennelijk klopt het recente artikel in de ny-times.

Niet alles hoeft te kloppen het kan net zo goed deels of helemaal niet kloppen.

Als een grote (betrouwbare) krant een artikel uitbrengt met zogenaamde geheime bronnen dan kan ik me voorstellen dat wanneer dit waar is of niet, je dit wil onderzoeken.
06-06-2012, 22:58 door Anoniem
Het is met de inzet van nieuwe wapens altijd een kwestie van tijd tot de tegenstander ze ook heeft en ze tegen je gebruikt. Als je dus niet zeker bent dat je met de inzet ervan een beslissend en permanent voordeel kunt behalen, kun je het bestaan er van beter onder de pet houden,

Die fout heeft de VS ook al gemaakt met de inzet van het atoomwapen. Japan had ook zonder aanval op Horoshima en Nagasaki wel gecapituleerd. Door de inzet van het attomwapen, werd het bestaan er van prijs gegeven en vanaf toen wist iedereen dus met zekerheid dat het mogelijk was. En dus wilden ze er toen allemaal een. En als je zeker weet dat iets kan, ben je al halverwege het hoe.

Die fout is nu weer gemaakt met stuxnet.
07-06-2012, 09:17 door Mysterio
Door Anoniem: Die fout heeft de VS ook al gemaakt met de inzet van het atoomwapen. Japan had ook zonder aanval op Horoshima en Nagasaki wel gecapituleerd. Door de inzet van het attomwapen, werd het bestaan er van prijs gegeven en vanaf toen wist iedereen dus met zekerheid dat het mogelijk was. En dus wilden ze er toen allemaal een. En als je zeker weet dat iets kan, ben je al halverwege het hoe.

Die fout is nu weer gemaakt met stuxnet.
Japan was niet bereid tot een onvoorwaardelijke overgave en het blijft inderdaad twijfelachtig of de atoombommen de rede tot overgave waren, of de oorlogsverklaring van de Russen een dag eerder. In die situatie speelden echter andere belangen want de US wilde die oorlog zo snel mogelijk eindigen. Een ruzie win je sneller wanneer je de tegenstander hard slaat.

Hoe dan ook is het niet altijd verstandig om nieuwe wapens of technieken los te laten op je tegenstander. Soms moet je wel, maar dan zet je wel een precedent voor de rest van de wereld. Blijkbaar vindt de US het goed om bij twijfel te gaan saboteren. Dan kunnen ze dat dus ook verwachten. Zo simpel is dat.
07-06-2012, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem: Op T.net staat dat de FBI onderzoek doet naar het lekken van informatie over het programma. Kennelijk klopt het recente artikel in de ny-times.

Het lekken was nogal politiek oppertuun voor Obama, denk niet dat het onderzoek erg veel gaat opleveren, dat is helemaal niet de bedoeling.

Door Anoniem: Japan had ook zonder aanval op Horoshima en Nagasaki wel gecapituleerd.

Natuurlijk joh. Gelukkig weten we dat nu dankzij jou.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.