image

KPN vergeet naaktfoto's Moszkowicz te wissen

vrijdag 5 juli 2013, 12:04 door Redactie, 12 reacties

Door een blunder van KPN zijn naaktfoto's, contactgegevens en vertrouwelijke informatie over rechtszaken van Robert Moszkowicz op straat komen te liggen. Dat meldt de Telegraaf vandaag. De broer van Bram Moszkowicz had een nieuwe smartphone gekocht, maar was daar niet tevreden over en bracht die terug naar KPN. De telefoon werd door de winkel opnieuw verkocht.

Het personeel was echter vergeten om de gegevens van Moszkowicz te wissen, waardoor die in handen van de nieuwe eigenaar kwamen. "Ik heb de verkoper nog uitdrukkelijk verzocht om alle gegevens te wissen. Blijkbaar is dat niet gebeurd", zegt de jurist.

De nieuwe eigenaar ontdekte de gevoelige gegevens en stelt dat 'meneer Moszkowicz een serieus probleem met de FIOD heeft als deze informatie bekend raakt'.

De telefoon is inmiddels in een kluis bij een notaris opgeborgen, om te voorkomen dat het toestel in verkeerde handen valt. KPN zou inmiddels de verkoop van omgeruilde telefoons zijn gestopt in afwachting van de uitkomst naar een onderzoek in de zaak.

Reacties (12)
05-07-2013, 12:27 door Anoniem
Poll volgende week: zou jij je smartphone met naaktfoto's inleveren en erop vertrouwen dat een medewerker ze voor je zal wissen?
05-07-2013, 12:37 door Spiff has left the building
Door Redactie:
"Ik heb de verkoper nog uitdrukkelijk verzocht om alle gegevens te wissen. Blijkbaar is dat niet gebeurd", zegt de jurist.
Niet slim.
Hij had zelf zorg moeten dragen voor dat wissen, of die smartphone niet moeten inruilen, of die gegevens nooit op die smartphone moeten zetten. Je mag er nooit op vertrouwen dat een ander die zaken wel voor je oplost.

KPN zou inmiddels de verkoop van omgeruilde telefoons zijn gestopt in afwachting van de uitkomst naar een onderzoek in de zaak.
Wel slim.

Het slimste:
Geen vertrouwelijke gegevens plaatsen op media of apparaten waarvan je niet weet hoe je ze er met zekerheid van kunt verwijderen, of die media of apparaten nooit ruilen, doorverkopen, of weggeven aan derden.

En voor bedrijven die omgeruilde of anderszins gebruikte apparaten met gegevensdragers verkopen:
Leg de verantwoordelijkheid voor het wissen van de gegevens bij de aanbieder (en instrueer die zo nodig daartoe), of verkoop anders beter maar géén omgeruilde of anderszins gebruikte apparaten met gegevensdragers.
05-07-2013, 12:47 door steve sh1t
Die smartphone/socialmedia cultuur laat wel weer goed zien hoe hopeloos verloren de mensheid is.
05-07-2013, 12:58 door Anoniem
Het personeel was echter vergeten om de gegevens van Moszkowicz te wissen, waardoor die in handen van de nieuwe eigenaar kwamen. "Ik heb de verkoper nog uitdrukkelijk verzocht om alle gegevens te wissen. Blijkbaar is dat niet gebeurd", zegt de jurist[/quote/

Wat een faalhaas is die Moszkowicz . Kennelijk weet meneer niet dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen. Maarja typisch: een advocaaat is gewend om de schuld bij een ander te leggen.
05-07-2013, 15:10 door N4ppy
Heeft dat advocaten kantoor geen policy hoe om te gaan met vertrouwelijke gegevens.
Dat data encrypted moet zijn
Dat data dragers gewist moeten worden
etc etc

Of heeft meneer op zijn prive mobiel gevoelige data staan van klanten?
05-07-2013, 15:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-07-2013, 16:10 door Wim ten Brink
Ze zien dit toch verkeerd, hoor... Robert Moszkowicz is vergeten om de naaktfoto's te verwijderen. Ja, dat KPN ook even een schoonmaakbeurt aan dat toestel had moeten geven is een goed punt, maar Robert Moszkowicz is degene die ze erop heeft gezet. Denkt hij er dan niet bij na als hij naakt poseert?
05-07-2013, 16:50 door SPlid
Ik vind het verbazingwekkend dat niet alleen de overheid in andermans spullen zit te snuffelen maar ook dat Jan met de Pet hier een handje van heeft. Als je iets vind op een smartphone die je net hebt gekocht zou ik dit zonder naar de inhoud te kijken dit gelijk wissen.
Waarom zou je dat bv. in een kluis bij de notaris leggen zeker na een opmerking over de FIOD. Chantage ?
05-07-2013, 17:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-07-2013, 00:14 door johanw
Door NordicTrack:
De telefoon is inmiddels in een kluis bij een notaris opgeborgen.....
Dat is nog dommer dan het niet-wissen van de phone. Nu weet heel inbrekend/overvallend/kluiskrakend/ Nederland hiervan.

En nog erger: nu weet de overheid ervan. De FIOD zal binnenkort wel bij die notaris aan de deur staan.
06-07-2013, 10:10 door giant
Door SPlid: Als je iets vind op een smartphone die je net hebt gekocht zou ik dit zonder naar de inhoud te kijken dit gelijk wissen.
Mee eens,
laatst heb ik een laptop van een vriend overgenomen. Al zijn gegevens stonden er nog op. Mijn eerste handeling was dus formatteren en het besturingssysteem herinstalleren.
06-07-2013, 10:30 door Anoniem
Door exit: Ik zou toch wel eens willen weten hoeveel mensen weten hoe een smartphone volledig gewist moet worden. Hier op dit forum wordt wel erg makkelijk gedacht dat iedereen maar weet hoe dat gaat.


simpel:

Blackberry: menu, settings, security -> security wipe
Iphone: Settings,General, Reset ->Erase All Content and Settings

Als ik de advocaat was had ik iig er bij gebleven terwijl verkoper de reset uitvoerd
Daarnaast een wachtwoord op het device geknalt. 10x verkeerd invoeren en het apparaat word ook gewist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.