image

Kleine bedrijven steeds vaker doelwit phishing-aanvallen

woensdag 2 maart 2005, 09:42 door Redactie, 0 reacties

Uit het maandelijkse onderzoek dat de 'Anti Phishing Working Group' (APWG) samen met onder andere Websense uitvoert blijkt, dat het aantal phishing-aanvallen de afgelopen maanden explosief gegroeid is. Ook de doelwitten veranderen continu. In januari 2005 zijn er minimaal 12.845 nieuwe phishing e-mails verschenen. Dat is 42% meer dan in december 2004. Financiële instellingen blijven de belangrijkste doelwitten voor phishing-aanvallen, maar de aanvallen richten zich steeds vaker op kleinere financiële instellingen.

David Jevans, voorzitter van de APWG noemt als mogelijke verklaring voor deze nieuwe doelgroep van phishing-aanvallen: "Grote financiële instellingen zetten inmiddels een aantal zeer efficiënte oplossingen in die ze beschermen tegen phishing-aanvallen, de 'bad guys' richten zich daarom maar op kleinere en over het algemeen makkelijkere doelen."

In januari 2005 werden in totaal 2.560 phishing-sites gesignaleerd, wat neerkomt op een groei van 47% ten opzichte van december 2004 en meer dan een verdubbeling in vergelijking met oktober 2004.

"Hackers blijven hun phishing-technieken verfijnen", zegt Dan Hubbard van Websense. "Doordat criminelen vaak over een zeer geavanceerde internetinfrastructuur beschikken en er veel geld mee gemoeid is, blijft phishing een groeiende bedreiging."

Websense Security Labs, heeft een aantal basale richtlijnen ontwikkeld om mensen bewust te maken van het gevaar van phishing en zo te voorkomen dat ze slachtoffer worden:

  • Klik niet op een link in e-mail, maar voer de URL zelf in in de browser
  • Wees zeer alert bij het openen van bijlagen in e-mails
  • Volg geen links in IM-berichten
  • Zorg dat je computer goed beveiligd is met antivirussoftware en firewalls
  • Gebruik je pincode niet als wachtwoord
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor accounts
  • Bewaar geen wachtwoorden op de computer
  • Nog geen reacties
    Reageren

    Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.