image

Waarom spam spam is

maandag 21 maart 2005, 09:31 door Redactie, 5 reacties

E-mails met reclame voor goedkope Viagra, Rolex horloges en leningen vervuilen dagelijks de in-boxen van miljoenen internetgebruikers. Spam, zoals de ongewenste commerciele e-mail wordt genoemd, lijkt niet te stoppen en volgens de experts wordt het alleen maar erger. Maar waar komt de term "spam" nu precies vandaan?

Op zoek naar een recept om de schouders van een varken te gebruiken stuitte Jay C. Hormel, president van de vleesverwerker Hormel Foods, in 1931 op spam. Het verwerken van de schouders was een lastig probleem, omdat er veel bot in zat, dat ook nog eens uit kleine stukjes bestond. Het was ongeschikt om er ham van te maken (dat van de achterpoten komt) en ook voor bacon was het niet geschikt. De oplossing van Jay was spam. Het bestaat uit vermalen varkensschouder, water en conserveermiddelen. Het produkt, spiced ham zoals Jay het noemde, had nog geen naam. Daarom besloot Hormel tijdens een nieuwjaarsfeestje een wedstrijd te organiseren waarbij de gasten een naam mochten verzinnen. Het was uiteindelijk de acteur Kenneth Daigneau die met de winnende naam kwam. Hij voegde de SP van spiced en de AM van ham bij elkaar, en spam was geboren. Spam, de vleesvariant, is zo populair dat de Hormel Foods Corporation in 1994 het 5 miljardste blikje spam vierde.

Halverwege de jaren zeventig werd spam nieuw leven ingeblazen door de Engelse comedy act Monthy Pyton. Tijdens een van de sketches probeert een stel iets in een restaurant, waar alle gasten Vikingen zijn, te bestellen. Wat het arme stel ook probeerde te bestellen, overal zat SPAM bij en tot overmaat van ramp brengen de aanwezig Vikingen ook nog het bekende spamlied ten gehore.


Internet en Spam
Hoewel spam vandaag de dag niet meer weg te denken is, was er een tijd dat het internet vrij van spamberichten was. Er werd aardig wat e-mail verstuurd, maar geen van de berichten was van commerciele aard. Het internet begon als een militair en educatief project en het verdienen van geld was nog niet aan de orde. Het had simpelweg geen zin om commerciele mailings te versturen.

Waarschijnlijk het eerste spambericht ooit werd door een werknemer van de Digital Equipment Corporation verstuurd. Hij wilde naar elk e-mailadres op het ARPANET (dat later het internet werd), een bericht over de presentatie van de nieuwe "DECSYSTEM-20 FAMILY" sturen. In eerste instantie ging het versturen van de uitnodiging niet vlekkeloos, aangezien de mailprogramma's in die tijd slechts 320 adressen aankonden, waardoor de overige geadresseerde het bericht niet ontvangen. Toen de "spammer" erachter kwam dat niet iedereen het bericht had ontvangen, werd de mailing opnieuw verstuurd.

Een bericht dat al veel dichter bij onze definitie van spam komt zou verstuurd zijn door Dave Rhodes, naar verluidt een student. Rhodes plaatste een bericht op Usenet waarin hij reclame maakte voor een pyramide spel. Hoewel de posting geen e-mail was, was het concept hetzelfde. Talloze mensen hebben waarschijnlijk het bericht "MAKE.MONEY.FAST!!" gelezen, en zijn er mogelijk ingetuimd. Interessant om te weten is dat Dave Rhodes waarschijnlijk nooit bestaan heeft. De universiteit waaraan hij gestuurd zou hebben blijkt geen gegevens van hem te hebben.

Spam werd voor het eerst gebruikt in 1993, toen, door een foutje van Richard Depew, per ongeluk 200 berichten in de nieuwsgroep news.admin.policy werden geplaatst. Dit irriteerde veel mensen, die het voor de eerste keer "spam" noemden.

Spam zoals wij het kennen werd voor het eerst in 1994 verstuurd, toen twee advocaten uit het Amerikaanse Phoenix, genaamd Cantor en Siegel, een advertentie voor de "Green Card Lottery" plaatste. Ze hadden het bericht al een paar keer eerder geplaatst, maar op 12 april huurde ze een programmeur in die een script schreef waardoor het bericht op hetzelfde moment in 6000 nieuwsgroepen werd geplaatst. De advocaten zouden zelfs aan hun spamaanval geld hebben verdiend. Dit voorkwam niet dat ze tot twee van de meest gehate mensen van het internet behoorde. Het tweetal schreef zelfs een boek, genaamd "How to Make a Fortune on the Information Superhighway". Het was echter geen succes, waarna de twee weer in de anonimiteit verdwenen.

Later werd ontdekt dat mass e-mailing software (dat al jaren bestond en gebruikt werd voor het verwerken van mailing lists) gebruikt kon worden om junk e-mail te versturen naar mensen die daar niet om hadden gevraagd. Spam werd al gauw de term om dit soort berichten te beschrijven en blijft ook nog op de dag van vandaag voor veel overlast zorgen.


Hieronder de eerste commerciele spam:

From: Laurence Canter (nike@indirect.com)
Subject: Green Card Lottery- Final One?
Newsgroups: alt.brother-jed, alt.pub.coffeehouse.amethyst
View: Complete Thread (4 articles) | Original Format
Date: 1994-04-12 00:40:42 PST

Green Card Lottery 1994 May Be The Last One!
THE DEADLINE HAS BEEN ANNOUNCED.

The Green Card Lottery is a completely legal program giving away a
certain annual allotment of Green Cards to persons born in certain
countries. The lottery program was scheduled to continue on a
permanent basis. However, recently, Senator Alan J Simpson
introduced a bill into the U. S. Congress which could end any future
lotteries. THE 1994 LOTTERY IS SCHEDULED TO TAKE PLACE
SOON, BUT IT MAY BE THE VERY LAST ONE.

PERSONS BORN IN MOST COUNTRIES QUALIFY, MANY FOR
FIRST TIME.

The only countries NOT qualifying are: Mexico; India; P.R. China;
Taiwan, Philippines, North Korea, Canada, United Kingdom (except
Northern Ireland), Jamaica, Domican Republic, El Salvador and
Vietnam.

Lottery registration will take place soon. 55,000 Green Cards will be
given to those who register correctly. NO JOB IS REQUIRED.

THERE IS A STRICT JUNE DEADLINE. THE TIME TO START IS
NOW!!

For FREE information via Email, send request to
cslaw@indirect.com


--
*****************************************************************
Canter & Siegel, Immigration Attorneys
3333 E Camelback Road, Ste 250, Phoenix AZ 85018 USA
cslaw@indirect.com telephone (602)661-3911 Fax (602) 451-7617

Reacties (5)
21-03-2005, 11:43 door Anoniem
Nou weet ik nog steeds niet waarom ongevraagde commerciele email
SPAM wordt genoemd. Omdat het een afvalprodukt is?
21-03-2005, 14:57 door Walter
Omdat degenen die de naam verzonnen ongewenste e-mail net zo
irritant vonden als het woord SPAM in de sketch van Monty
Python.
De term SPAM werd in die sketch gebruikt voor alles dat
irritant, vervelend en ongewenst was (meen ik me te herinneren).
22-03-2005, 18:51 door Anoniem
Ik heb is ergens gelezen dat de producent van Spam (het afval produkt van
een varken ).
Liever heeft dat je een onderscheid maakt door een hoofd leter te
gebruiken voor hun product .
En voor spam mail (iritante e-mail) een kleine letter .
23-03-2005, 09:51 door Anoniem
Door Anoniem
Ik heb is ergens gelezen dat de producent van Spam (het
afval produkt van
een varken ).
Liever heeft dat je een onderscheid maakt door een hoofd
leter te
gebruiken voor hun product .
En voor spam mail (iritante e-mail) een kleine letter .

En wie interesseert het wat de producent liever heeft?
24-03-2005, 08:59 door Anoniem
Nou, ik kan mij goed voorstellen dat de fabrikant van spam
niet blij is met deze negatieve publiciteit... ik vraag me
af of zijn omzet gedaald is sinds spam gebruikt wordt voor
het aanduiden van ongewenste email.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.