image

Belgische identiteitskaart als authenticatie voor Windows

dinsdag 28 juni 2005, 11:11 door Redactie, 3 reacties

Microsoft integreerde eerder dit jaar de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) in het chatprogramma MSN Messenger. De elektronische variant van de Belgische identiteitskaart neemt onder meer de onzekerheid weg over de leeftijd van MSN-chatters. Microsoft heeft in samenwerking met Utimaco Safeware nu ook een ander doel voor de kaart gevonden, want die kan straks gebruikt worden om in te loggen op Windows. De technologie die men in het Windows inlog-proces heeft geïntegreerd, heet Cerbalon, de afkorting voor Certificate Based Logon. Deze technologie maakt het mogelijk om via het gebruikerscertificaat, dat op elke eID staat, een sterk wachtwoord te genereren dat toegang verschaft tot Windows-applicaties.

"Overheid en bedrijfsleven zullen van deze oplossing het meeste profijt hebben. Gebruikers kunnen hun ID card gebruiken om in te loggen op de Windows-computers van hun bedrijf of organisatie", zegt Ansgar Heinen van Utimaco Safeware. "De oplossing is gebaseerd op standaarden en kan gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van andere eID-projecten in andere landen. Wat we nu in België aanbieden, kan model staan voor andere Europese landen."

De eID is zowel een identificatie- als een authentificatiedocument. Het voordeel hiervan is dat gebruikers niet meer verschillende wachtwoorden hoeven te onthouden, maar slechts één pincode voor hun eID. Dankzij Cerbalon is het nu voor bedrijven ook mogelijk om met de eID veilige toegang tot hun IT-infrastructuur te beheren, zonder bijkomende authentificatieprocedures.

Reacties (3)
29-06-2005, 12:17 door Anoniem
oh jolly,
je hoeft nu alleen maar iemands portemonee te jatten/vinden
om toegang tot al zijn gegevens te krijgen.

goeie oplossing idd
30-06-2005, 08:31 door Anoniem
En zijn pin code ofcourse...
I hope ^_^
02-01-2006, 14:37 door Anoniem
Inderdaad het gehele concept van 2 factor authenticatie trekt op geen
ballen. Laat ons maar terug gebruikersnamen en paswoorden
introduceren. De ervaring heeft ons over de jaren geleerd dat dit veel
veiliger en onderhoudsvriendelijker is.

Niet alleen gestolen portefeuilles zijn een probleem, maar ook verloren.
Stel je voor dat je dan iedere keer heel de boel zou moeten resetten.
En in Nederland is de kans natuurlijk gemiddeld groter dat je portefeuille
gepikt wordt dan dat je je paswoord vergeet.

End of cynical mode.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.