image

Column: Beveiliging? Bewustzijn!

woensdag 21 september 2005, 09:13 door Redactie, 0 reacties

Wat altijd opvalt zijn de stille momenten tijdens een presentatie over veiligheid. Is het dan zo slaapverwekkend om naar een verhaaltje over veiligheid te luisteren? Of vind men het juist boeiend? Ja! Beveiliging is ‘hot’, dat blijkt ook wel aan de dagelijkse hoeveelheid artikelen die erover worden geschreven. Het komt het toch dat beveiliging onze samenleving zo bezig houdt? Hoe komt het dat de beveiligings branche een florerende omgeving is?

Auteur bij redactie bekend

Feit is dat de verdediger altijd te laat reageert op de aanvaller. Kijk naar de recente aanslagen, er valt niet te beveiligen tegen een aanvaller waarop je niet tijdig kan anticiperen. Dit blijkt tevens het toverwoord van de meeste beveiligings magistraten tegenwoordig. Maar hoe kan je anticiperen op iets waarvan je niet weet wat het is?

Het blijkt altijd dat de mens de zwakste schakel is van de beveiligings keten. Een mens is tenslotte een emotioneel ontwikkeld individu en geen computer. Een computer volgt altijd de commando’s op die ’t toegespeeld krijgt en zal daar geen fouten in maken. Nee, de mens is degene die zich aan zal moeten passen. Alleen de mens kan in zijn acties het bewustzijn kweken om gekanaliseerd om te gaan met risico’s. Het bewustzijn dat je een ongeluk kan krijgen wanneer je op de snelweg aan het toeren bent met de auto. Het bewustzijn dat je neer kan storten als je in een vliegtuig zit. Het bewustzijn dat morgen alles anders kan zijn dan vandaag. Kortom, een mens bepaalt zelf de omgeving en de factoren die daar invloed op uit oefenen. Een computer die aan het internet is gekoppeld is nou eenmaal overgeleverd aan de grillen van een groep fanatici. Bedrijven doen net zo hard mee met deze gedachte. Wat dacht u van een bank die al uw financiële transacties via het internet laat verlopen? De belastingdienst die uw opgave via de digitale snelweg wil ontvangen?

Het internet is een hele enge, gekke plek. Een virtuele wereld met geweldige mogelijkheden en vrijheden. De bron van informatie is werkelijk briljant, je kan alles en het zelfs nog mogelijk op pionierswerk te verrichten met digitaal zakendoen. Kijk naar de jongens Google of onlangs Skype, deze boeren goed bij deze nieuwe wereld. Het is ook niet het internet wat het kwaad brengt maar de mensen die erop zitten. Daar kom ik weer terug op mijn verhaaltje over een emotioneel ontwikkeld individu. Maar wat wil ik nou eigenlijk bereiken met mijn verhaal?

Het bewustzijn. Iedereen zou zichzelf dingen af kunnen vragen. Als je draadloos internet aanschaft zou ik dan misschien iets aan beveiliging moeten doen? Zou ik misschien mijn wachtwoord moeten verbergen in plaats van het schrijven op een post-it briefje? Het is een kwestie van aanpassing binnen de huidige digitale wereld.

Bewustzijn betekent dat je rekening houdt met het feit dat je computer wel eens gekraakt zou kunnen worden net zoals er ingebroken kan worden in je huis. Rekening houden met… dat is waar bewustzijn om allemaal om draait.

Heb jij een mening over de huidige stand van zaken in de security industrie of heb je een ervaring die je met anderen wilt delen, laat het ons en de rest van Nederland weten en stuur je column naar redactie@security.nl

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.