image

Back-up fundament voor disaster recovery strategie

woensdag 28 september 2005, 12:36 door Redactie, 0 reacties

Een gedegen bescherming van bedrijfskritische gegevens is essentieel voor alle organisaties, ongeacht hun omvang. Verlies van informatie – waaronder bijvoorbeeld klantfacturen, nota’s, transactiegegevens, personeelsbestanden en correspondentie – kan verstrekkende gevolgen hebben voor de continuïteit van een bedrijf. Ga maar na: korte tijd offline zijn, brengt voor de meeste bedrijven het voortbestaan niet in gevaar. Wat pas echt schade oplevert, is wanneer transactie- of ordergegevens van een aantal dagen verloren gaan. Klanten lopen weg of krijgen op hun minst een negatief gevoel over hun leverancier. Iedere organisatie, klein of groot, doet er dan ook goed aan een gedegen backup- en disaster recovery-strategie op te stellen. Is disaster recovery dan niet alleen voor grote bedrijven? Absoluut niet, maar de oplossingen hiervoor moeten wel specifiek zijn toegesneden op de belangen, budgetten en datahoeveelheden van kleine organisaties.

Door Rob Christ, directeur bij Databasement.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat bedrijven zich afvragen hoe snel ze weer online zijn bij een eventuele ramp. Dit is echter pas de op vier na meest gestelde vraag. Op nummer 1 staat wat ze aan data kwijt zijn. Disaster recovery-oplossingen zorgen ervoor dat hun grootste angst, het verliezen van grote hoeveelheden data, niet uitkomt. De meeste back-upleveranciers leveren alleen oplossingen voor servergerelateerde backup op tape. Deze manier van back-uppen is echter redelijk achterhaald. Volgens onderzoeksbureau Gartner mislukt 42 procent van de tape-restores geheel of gedeeltelijk. Dat betekent dat in het geval van een calamiteit bijna de helft van de bedrijven die op deze manier backups draaien simpelweg bepaalde bestanden of alle back-updata kwijt zijn. Op dat moment heeft een gedegen disaster recovery-beleid dus geen enkele zin. Een nachtmerrie wordt hiermee realiteit.

Snelle replicatie
Het draaien van geslaagde backups en ervoor zorgen dat je na een calamiteit snel weer online bent met minimaal dataverlies, dát is de ultieme disaster recovery. Het uitbesteden van dit proces aan bijvoorbeeld Databasement kan hiervoor de uitkomst zijn. Dit is te vergelijken met het afsluiten van een verzekering voor bedrijfskritische data. De bedrijfsgegevens worden via een beveiligde dataverbinding realtime in een replicatiecenter opgeslagen. Voor het transport wordt gebruikgemaakt van veilige en volledig beheerde IP/VPN waarin iedere verbinding één-op-één naar het datacenter wordt geleid. De gebruikte technologie zorgt ervoor dat iedere replicatie is gebaseerd op een specifieke relatie tussen de klant en het centrale datacenter. Hiervoor wordt een aparte IP/VPN gecreëerd. Een VPN in een VPN als het ware. Dit garandeert de gebruiker ervan dat zijn back-updata altijd optimaal is beveiligd en dat data in geval van nood ook direct terug is te zetten op klantsystemen.

De gebruikte technologie is op twee manieren in te zetten:
Optie 1: de gebruiker beschikt over één of meer servers. Iedere te beveiligen server krijgt een software-agent. Deze agent maakt als het ware een uiterst gedetailleerde foto (SnapShot) van de te beveiligen data, al dan niet inclusief systeemstatus. De eerste keer vindt er een zogenaamde baseline back-up plaats. Dit kan via de IP/VPN, maar het is ook mogelijk deze ‘fysiek’ op te halen. Als de data aan beide zijden gelijk is, is het mogelijk een update te maken. De update wordt vanuit het datacenter geïnitieerd en maakt op de server een nieuwe uiterst gedetailleerde foto. Deze SnapShots worden op de achtergrond met elkaar vergeleken. Vervolgens worden alleen de wijzigingen over de lijn verstuurd. Het is mogelijk de detaillering block-based in te stellen.

Optie 2: de klant consolideert de data op locatie door middel van een DataCollector. Hierdoor kunnen alle primaire back-ups (en dus ook restores) lokaal vanaf disk plaatsvinden. Deze DataCollector werkt ook met SnapShots, waardoor back-up- en restore-windows tot het verleden behoren. Deze Snapshots kunnen op block-level synchroniseren met het Datacenter. Dit kan asynchroon, semi-synchroon of synchroon. In het geval van calamiteiten wordt een vervangende DataCollector inclusief data, en eventueel server-platformen aangeleverd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.