image

Wat is het beste back-up medium?

vrijdag 30 september 2005, 13:22 door Redactie, 0 reacties

In kader van de back-up thema week spraken we met Kevin J. Vella, manager bij Uniblue, een bedrijf dat al enige jaren het populaire back-up programma WinBackup aanbiedt. De nieuwe versie van WinBackup zullen we binnenkort onde de loep nemen, eerst stelden we Vella verschillende vragen over back-ups.

Waarom denk je dat mensen meer geld uitgeven aan anti-virus en firewalls, terwijl back-up oplossingen net zo belangrijk zijn?
De verspreiding van virussen en spyware heeft veel aandacht in de media gekregen. Elke dag is er weer een bericht over nieuwe virussen en spware. Het aantal security websites en blogs is gigantisch. We hebben de website processlibrary.com waar informatie over allerlei processen, spyware en virussen vermeld staat. De site wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht om te controleren of ze geinfecteerd zijn of niet.

Ondanks dat mensen best security bewust zijn, zijn ze niet back-up bewust. Ze denken dat het verliezen van gegevens alleen iemand anders kan overkomen. De industrie heeft dan ook de hulp van de media nodig om mensen bewust te maken en te onderwijzen dat dataverlies net zo ernstig is als security.

Denk aan het verliezen van al je e-mail, afspraken met klanten, aanbieders en werknemers. Hoe kan je deze gegevens in het geval van een incident terugkrijgen? bijna nooit. We doen veel om mensen voor dit soort problemen te waarschuwen.

Een ander probleem waar back-ups mee te maken hebben is het gebruiksgemak. Veel mensen vinden de programma's die beschikbaar zijn te ingewikkeld om te gebruiken. Denk eraan dat de meeste gebruikers geen technische kennis hebben en dit ook niet willen opdoen. Zonder goede interface kan een back-up programma nooit de massa bereiken.

We hebben echter goede hoop voor de toekomst en denken dat mensen het probleem van dataverlies zullen inzien en back-up software naast hun security software zullen installeren.

Veel mensen slaan hun gegevens niet op omdat dit te ingewikkeld of lastig is. Komt dit doordat er geen goede programma's zijn?
Er zijn verschillende goede back-up oplossingen beschikbaar. Sommige zijn echter extreem ingewikkeld. Gebruiksgemak is voor veel mensen de belangrijkste feature van een back-up programma, omdat dit ervoor zorgt dat men regelmatig gegevens back-upt. WinBackup 2.0 hebben we dan ook ontwikkeld met dit in gedachte.

Zou het besturingssysteem standaard een back-up functie moeten aanbieden?
Dit is een probleem waar veel back-up bedrijven mee te maken hebben. Veel besturingssystemen hebben een back-up optie die het opslaan van gegevens moet bemoedigen. Ik weet nog dat Windows 3.11 deze functie had. Het probleem van back-uppen bestaat echter nog steeds.

We geloven dat O.S. ontwikkelaars goed zijn in wat ze doen, het ontwikkelen van besturingssystemen. back-up en recovery management specialisten zijn weer goed op hun vakgebied. Zij houden zich alleen met back-up oplossingen bezig en gebruikers doen er verstandig aan om net als anti-virus back-up oplossingen van een specialist aan te schaffen.

Wat is het beste medium op een back-up op te maken?
Het makkelijkste medium is zeker weten de USB stick. Hij is draagbaar en erg efficient. Als je geen gigabytes aan gegevens hebt, zijn ze perfect en erg makkelijk. Heb je meer data, dan zijn er DVD's, Tapes en hardeschijven. We geloven niet dat er een medium het beste is.

Een belangrijke opmerking, bewaar je gegevens niet op hetzelfde medium dat je gaat back-uppen. Als het medium stuk gaat ben je ook je back-up kwijt.

Kun je ons wat back-up tips geven
We adviseren onze klanten de volgende 5 belangrijke stappen:

a. Investeer in goede Backup Software: Lees de reviews, bezoek de websites en kijk of het produkt dat je gaat gebruiken betrouwbaar, snel en gebruiksvriendelijk is. Sommige oplossingen kosten minder dan 40 euro, maar je gegevens kosten vaak veel meer. Het verliezen van je gegevens omdat je een slecht programma hebt gekocht heeft je uiteindelijk je data en 40 euro gekost.

b. Plan je Back-ups: De meeste programma's op de markt hebben een scheduler zodat je de back-up kunt inplannen.

c. Controleer de integriteit van je restore. Zelfs als je een back-up hebt, heb je nog geen garantie dat de data hersteld kan worden. Om er zeker van te zijn dat je de back-up kunt herstellen moet je een produkt hebben dat bit-level verificatie ondersteunt (zoals WinbBackup 2.0). Deze feature controleert de back-up op bit en byte niveau.

d. Controleer de itegriteit van je back-up media. Je kunt de beste software in de wereld hebben en elke dag back-uppen, als je geen goede media gebruikt, ben je verloren. Kies goede media en voer regelmatig herstel tests uit.

e. Controleer je hardeschijven regelmatig en zorg ervoor dat je goede anti-virus en anti-spyware software geinstalleerd hebt. Ook het scannen van de hardeschijf op bad sectors en andere fouten is geen overbodige luxe.

Morgen het tweede gedeelte van het interview

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.