Gebruikers van Internet Explorer lopen 21 keer meer kans op een met spyware geinfecteerde PC dan mensen die van Mozilla's Firefox browser gebruik maken, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Washington ontdekt.
"We kunnen niet zeggen of Firefox een veiligere browser is of niet. Maar we kunnen wel zeggen dat gebruikers een veiligere surf-ervaring met Firefox hebben" zegt professor Henry Levy.
In mei en oktober verzamelde het onderzoeksteam allerlei spyware, en testte het ongepatchte versies van Internet Explorer en Firefox met kwaadaardige websites. De onderzoekers geven toe dat door het gebruik van ongepatchte browsers de kans op een spyware infectie veel groter is.
Voor het onderzoek werden twee configuraties van IE gebruikt. Een waarbij gesimuleerd werd dat de gebruiker voor alle downloads toestemming had gegeven, en een andere waarbij alle downloads geweigerd werden. 1,6% van alle 45.000 geteste websites infecteerde de eerste configuratie. In het geval van de tweede configuratie wist toch nog 0,6% via "drive-by downloads" het systeem te infecteren, zelfs als de gebruiker de installatie weigerde. Spyware weet vooral via ActiveX en JavaScript IE het systeem binnen te dringen.
"Dit aantal lijkt misschien niet veel, maar ga na hoeveel websites er zijn. Je wilt zeker alle patches voor Internet Explorer geinstalleerd hebben" aldus de onderzoekers.
In het geval van Firefox wist 0,09% de browser te infecteren als de gebruiker overal toestemming voor zou geven. In het geval van drive-by downloads werd de browser geen enkele keer geinfecteerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.