image

Foto's moeten pincodes en wachtwoorden vervangen

donderdag 9 maart 2006, 11:37 door Redactie, 1 reacties

Het probleem met wachtwoorden en pincodes is dat mensen ze vaak vergeten. Een Japans onderzoeksteam werkt daarom aan een oplossing waarbij je straks met behulp van foto's op computers kunt inloggen of geld bij de geldautomaat kan opnemen. Het "image authenticatie systeem" gebruikt digitale afbeeldingen in plaats van een aantal cijfers. Hierdoor wordt het inloggen voor legitieme gebruikers makkelijker, en voor aanvallers lastiger.

"Veel van de conventionele authenticatie systemen kunnen door onze oplossing vervangen worden, aangezien het herinneren van afbeeldingen voor mensen veel eenvoudiger is dan het precies onthouden van wachtwoorden" zegt professor Masakatsu Nishigaki.

Volgens Nishigaki gebruiken mensen vaak vier cijfers als wachtwoord, of andere makkelijk te onthouden wachtwoorden zoals geboortedatum of naam. Daarnaast gebruiken de meeste mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere systemen en websites.

Het systeem van Nishigaki maakt gebruik van een herkenbare foto en een zeer wazige variant van het origineel. Moet er een nieuw wachtwoord worden aangemaakt, dan laat het systeem de legitieme gebruiker de herkenbare foto zien. Tijdens het authenticeren wordt echter de wazige foto getoond, naast een aantal andere foto's.

Voor de gebruiker is het geen probleem om de echte foto te herkennen, voor een aanvaller is dit een stuk lastiger. Om het systeem veiliger te maken kunnen er veel nepfoto's worden getoond, of moeten er meerdere foto's geselecteerd worden. Een ander onderzoeksteam is van mening dat het herinneren van meerdere willekeurige afbeeldingen een probleem kan zijn. Daarom zouden er juist persoonlijke foto's gebruikt moeten worden.

Reacties (1)
09-03-2006, 13:55 door pipo
klinkt nog niet echt als een killer solution. Ik wacht met
smart op de details.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.