image

Justitie arresteert eigenaren BitTorrent-websites

donderdag 6 juli 2006, 09:27 door Redactie, 0 reacties

Gisteren zijn twee mannen door justitie aangehouden op verdenking van het verspreiden van illegale software. Onder leiding van het Functioneel Parket werd er gisteren door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controledienst (FIOD-ECD) een een woning in Den Haag en een woning in Den Helder doorzocht, en computers en administratie in beslag genomen. Tevens werd in Amsterdam een server in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via het peer-to-peer netwerk BitTorrent.

Onder leiding van het Functioneel Parket is er door de FIOD-ECD in april 2006 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de eigenaren/beheerders van de websites www.Liquidtorrent.org, www.liquidtracker.org en www.phoenixtorrent.org. Via deze websites werden auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, muziek, spellen en software door de bezoekers illegaal uitgewisseld, zo laat het Openbaar Ministerie weten.

Volgens het OM moesten bezoekers zich aanmelden als ‘gebruiker’. De gebruikers van de websites dienden als tegenprestatie voor het downloaden bestanden ter beschikking te stellen voor andere gebruikers, het zogenaamde uploaden. De downloader die gebruik maakte van de website was automatisch uploader en dus aanbieder van de bestanden die door derden konden worden gedownload. De gebruiker diende tenminste evenveel bestanden ter upload ter beschikking te stellen als de hoeveelheid bestanden die hij/zij had gedownload, anders werd men uit het systeem verwijderd.

Vermoedelijk werden de websites door de eigenaren/beheerders vanuit hun woonhuis op afstand beheerd. Ten einde de websites ‘uit de lucht te halen’ is vandaag bij de serviceprovider de server waarop de websites ‘draaiden’ in beslag genomen.

Update: titel aangepast

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.