image

Hittegolf en bliksem vergroten kans op data-verlies

dinsdag 18 juli 2006, 10:11 door Redactie, 2 reacties

Nu de eerste officiële hittegolf achter de rug is en de volgende zich aandient raken niet alleen de mensen op kantoor oververhit, ook computers wordt het teveel. De afgelopen tropische periode zou er namelijk een aanzienlijke toename zijn geweest in het aantal aanvragen voor het terughalen van verloren data.

Het grootste gevaar voor computers en laptops komt van stroomonderbrekingen en stroomuitval als gevolg van oververhitting of door directe of indirecte blikseminslag. Om computergebruikers te helpen zich te beschermen tegen weer-gerelateerde rampen, heeft Ontrack een aantal tips opgesteld om apparatuur en data te beschermen.

1. Plaats computers op een koele en droge plaats om oververhitting te voorkomen

2. Zorg ervoor dat niet teveel computers via een stekkerdoos op één en hetzelfde stopcontact aangesloten zijn. Als het contactpunt wordt getroffen door bliksem of een stroomonderbreking, lijden alle aangesloten computers eronder.

3. Ook onweersbuien kunnen voor grote problemen zorgen. Installeer daarom een spanningsbeveiliger tussen het stopcontact en de stekker van de computer.

4. Kleinere bedrijven met netwerken doen er goed aan om een spanningsbeveiliger aan te schaffen om uitschieters in de toevoer te voorkomen.

5. Zorg dat deze beschermende apparaten regelmatig gecontroleerd worden. Gebruikers zouden minstens één keer per jaar deze apparatuur moeten controleren om er zeker van te zijn dat deze naar behoren werkt. De meeste apparaten zijn voorzien van een indicatielampje dat knippert als ze goed werken.

6. Zorg dat IT-apparatuur zijn eigen circuit heeft zodat het geen stroom hoeft te delen met airconditioners, ventilatoren en dergelijke. Dit verbetert de stroomkwaliteit en zorgt dat IT-apparatuur niet lijdt onder andere apparaten die worden ingeschakeld.

7. Schakel bij onweer apparatuur uit en haal stekkers uit het stopcontact. Dit is een simpele voorzorgsmaatregel om problemen te voorkomen.

8. Schakel een apparaat uit tijdens een stroomstoring. Als de stroomtoevoer wordt hersteld na een storing, is dit vaak nog erg onstabiel. Ook dat kan schade veroorzaken.

9. Stroomstoten van hoog voltage kunnen de computer binnenkomen via een telefoonlijn die verbonden is met het modem. Haal de telefoonstekker uit het modem tijdens een onweersbui om de computer te beschermen of gebruik anders bescherming voor de telefoonlijn.

10. Ondernemingen met netwerk servers doen er verstandig aan te investeren in noodstroomvoorziening. Dit voorkomt netvervuiling en zorgt ervoor dat servers ook tijdens stroomuitval blijven werken.

Bepaalde weersomstandigheden kunnen aanzienlijke schade aan de computer veroorzaken. Tegen de natuur kunnen we niks doen, maar we kunnen wel stappen ondernemen om onze IT-systemen te beschermen tegen hoge temperaturen en onweersbuien. Bedrijven zouden zich meer bewust moeten worden van weer-gerelateerde zaken als oververhitting, willen ze een ‘natuurramp’ voorkomen.zegt Phil Bridge.

Reacties (2)
18-07-2006, 16:43 door Anoniem
Ik weet niet wat voor kneuzen ze in de UK hebben die IT
verantwoordelijke zijn, maar mensen die servers geen
noodstroomvoorziening geven horen NIET in de automatisering
thuis. Niet alleen horen servers voorzien te zijn van 24/7
voeding, OOK de switches. Immers, veel servers hangen aan
elkaar zoals bij clustering, failover, loadbalancing,
storage, databases en is het wegvallen van de verbinding ook
een ramp. Denk aan false positive failover enzo wat
behoorlijke impact kan hebben.

By the weg, vreemd dat toen ik nog navraag deed naar
storingen op de lokale support afdeling bleek dat de
grootste oorzaak van dataloss (bij DESKTOPS) de lage
kwaliteit harde schijven was. Gemiddeld genomen over 8000
PC's had een PC 16 maanden voordat de harde schijf ermee
kapte. Leefde de PC's harde schijf langer, dan was tegen die
tijd de Windows installatie ZELF wel oorzaak voor falen. En
als dat nog niet genoeg was, dan was een corrupte of foute
patch wel de oorzaak van falen wanneer een stukje malware
niet de boel afmaakte.
21-07-2006, 10:54 door Constant
De meeste gevallen van data verlies die ik ken, waren eindgebruikers die
hun bestanden verkeerd opsloegen (bijv. in de temp folder door opening in
Outlook, heropenen dmv Outlook en alles overschreven).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.