image

Ernstig gat in Google Desktop gedicht

donderdag 22 februari 2007, 11:45 door Redactie, 0 reacties

Zoekgigant Google heeft een ernstig beveiligingslek in haar Google Desktop gepatcht. Door het lek was het mogelijk voor aanvallers om via JavaScript vertrouwelijke gegevens stelen of het systeem over te nemen. Alle versies voor versie 5.0.0701.30540 zijn kwetsbaar. Het updaten van oude versies blijkt echter voor de nodige problemen te zorgen, zo ontdekte Brian Krebs.

Om het lek te misbruiken moet een aanvaller eerst een cross-site scripting lek op een website binnen het Google.com domein vinden. Dan moet hij een slachtoffer naar deze pagina lokken door hem of haar op een bepaalde link te laten klikken. Via geinjecteerde JavaScript code kan de aanval dan uitgevoerd worden.

Volgens het beveiligingsbedrijf dat de kwetsbaarheid vond, en op 4 januari aan Google bekend maakte, toont dit lek het gevaar aan van integratie tussen desktop en webapplicaties, waardoor remote aanvallers hun rechten in de desktop omgeving kunnen verhogen. Voor iedereen die niet het onderzoeksartikel wil lezen, heeft men ook een video demonstratie online geplaatst.

"Ik durf zeker te zeggen dat dit het meest ernstige lek in Google of andere webapplicaties is dat we ooit ontdekt heben" zegt Watchfire CTO Mike Weider. Toch is dit waarschijnlijk niet het enige probleem met Google Desktop en soortgelijke applicaties, en verwachten beveiligingsexperts nog veel meer ernstige lekken.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.