image

Zweedse internet surveillance wet voorlopig in de ijskast

dinsdag 20 maart 2007, 10:26 door Redactie, 0 reacties

Het plan van de Zweedse regering om alle e-mail en telefoongesprekken die het land in- en uitgaan te monitoren, zal voorlopig niet doorgaan. De sociaal democratische partij heeft namelijk aangegeven de wet te zullen blokkeren. Toch betekent dit niet het einde van de wet aangezien de sociaal democraten een minderheid in het parlement vormen, en het stemmen over de omstreden wet slechts één jaar uit kunnen stellen.

Toch twijfelt men aan de motieven van de partij om een veto in te dienen. Voormalig minister van justitie Thomas Bodström, die liet weten de wet te zullen dwarsbomen, heeft zelf een aantal wetten geintroduceerd om privé gesprekken af te luisteren. Daarnaast was de wet die Bodström wil blokkeren al voorgesteld toen hij nog het bewind voerde.

De meeste partijen zijn echter voorstander, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat de wet er toch komt, maar het zit beleidsmakers en politici niet helemaal lekker. "Willen we leven in een staat waar alles wat we doen ongelimiteerd gemonitord en gecontroleerd kan worden? Kunnen we de overheid vertrouwen? Ervaring leert ons dat dit niet het geval is" zegt Peter Eriksson van de groenen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.