image

Nieuwe Blaster worm voor Windows XP gedemonstreerd

woensdag 30 januari 2008, 09:49 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaans beveiligingsbedrijf heeft een manier gevonden om Windows XP systemen over te nemen, net zoals de Blaster worm dat een aantal jaren geleden deed. Het enige dat men hoeft te doen is verbinding met een Windows XP machine te maken die niet de eerste beveiligingspatch van dit jaar heeft geïnstalleerd, en de aanvaller krijgt volledige controle over de computer. Microsoft dichtte het "wormhol" op 8 januari, toch waren beveiligingsexperts er niet op gerust en verscheen tien dagen later al een exploit. Microsoft bleef echter volhouden dat de kwetsbaarheid zeer moeilijk te misbruiken was.

Het probleem zit hem in het IGMPv3 protocol, dat zowel de firewall van Windows XP als Vista doorlaat, waardoor de worm systemen weet over te nemen. Het protocol wordt gebruikt voor het streamen van media, online spellen en Live Meeting-achtige applicaties. Klanten van Immunity kunnen de exploit, die alleen werkt tegen Windows XP SP2 sytemen, downloaden, voor de rest van de wereld is er deze demonstratie.

Het beveiligingsbedrijf erkent dat de exploit, vanwege de complexiteit van het lek, niet 100% betrouwbaar is. De aanval laat wel zien dat de kwetsbaarheid goed te misbruiken is, in tegenstelling tot de bewering van Microsoft dat dit niet het geval is, zegt Immunity oprichter Dave Aitel.

Reacties (1)
31-01-2008, 13:13 door Anoniem
Vanwaar de link met Blaster, er zijn zoveel wormen die tot doel hebben
om controle te verschaffen over geinfecteerde systemen. Bij een "nieuwe
Blaster Worm" denk ik aan een nieuwe worm die wederom op DCOM/RPC
vulnerabilities is gebaseerd ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.