image

Privacywaakhond waarschuwt EU voor biometrische database

dinsdag 4 maart 2008, 12:05 door Redactie, 4 reacties

De European Data Protection Supervisor Peter Hustinx heeft de Europese Commissie gewaarschuwd voor de biometrische database die het wil gaan opzetten. Begin februari presenteerde de EU het plan om een centrale database aan te leggen met honderden miljoenen vingerafdrukken, van alle EU burgers, bezoekers en immigranten, vanaf de leeftijd van zes jaar. De gegevens blijven vijf jaar bewaard en worden gekoppeld aan allerlei andere bestanden. Dit zou het vliegverkeer moeten beveiligen.

Privacywaakhond Hustinx erkent dat de maatregelen een legitiem doel hebben, maar dat de EU zeer voorzichtig te werk moet gaan omdat het systeem vergaande gevolgen voor de privacy kan hebben. "Het is cruciaal dat de privacyrechten van het individu niet worden vergeten. Een gebrek aan beveiligingsmaatregelen betekent niet alleen dat individuen onder de voorgestelde maatregelen te leiden hebben, maar ook dat ze minder effectief, of zelfs contraproductief kunnen zijn, doordat het publiek het vertrouwen in de overheid verliest."

Eerder werd bekend dat de EU passagiersgegevens 13 jaar gaat bewaren. De EU heeft nog veel meer plannen, zoals het Schengen Information System (SIS II) en Visa Information System (VIS). Door al die informatie is de kans groot dat het overzicht verloren gaat. Hustinx waarschuwt ook voor het gebruik van biometrie, dat een aantal problemen met zich meebrengt, zoals nauwkeurigheid en toegankelijkheid.

Gebrek aan bewijs
Net als D66-europarlementariër Sophie in´t Veld eerder al liet weten, zegt ook Hustinx dat elk bewijs ontbreekt om de invoering van dit soort systemen te rechtvaardigen. De cijfers die de EU hanteert zijn gebaseerd op schattingen en voorbeelden, niet op keiharde cijfers. "Het schenden van de privacy van het individu moet gebaseerd zijn op duidelijke gronden, die de noodzaak laten zien en hoe uitgebreid ze mogen zijn." Als laatste kan men volgens Hustinx beter eerst naar bestaande systemen kijken voordat men met nieuwe systemen aan de slag gaat.

Reacties (4)
04-03-2008, 12:53 door Anoniem
Ene oor in, andere oor uit, en invoeren maar die maatregelen ?
04-03-2008, 14:31 door Anoniem
Nog maar een keer dan:

http://opstand.freedisk.nl/

Geef het door!!
07-03-2008, 01:52 door Anoniem
Binnen kort op de Dam idd.

Http://www.volksopstand2008.nl is de officiele URL
10-03-2008, 07:15 door Anoniem
Ik geloof niet in een legitiem doel. Er wordt net zolang opzettelijk voor onrust
gezorgd, totdat de mens zijn zelfstandigheid volledig heeft afgelegd, dat is de
hele opzet. Degene die hier achter zitten, zitten niet alleen in Amerika, maar
vooral ook in het Vaticaan en ook in China. Laten ze dus maar niet om een
bewijs vragen of duidelijke gronden, want die zullen we zeker krijgen. Het plan
is er al lang. Hoe lang duurt het nog totdat de mensen dát inzien. Heb dus nu
alvast geen enkel vertrouwen in de overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.