image

EU-waakhond wil meldplicht voor banken en verzekeraars

maandag 14 april 2008, 13:47 door Redactie, 1 reacties

De Europese Commissie presenteerde onlangs een voorstel om de privacy en de persoonlijke gegevens van het individu beter te beschermen, maar volgens de European Data Protection Supervisor (EDPS) gaan de maatregelen niet ver genoeg. De EC wil dat bedrijven in de "elektronische communicatie sector" in het geval van een beveiligingsaanval verplicht worden om klanten in te lichten.

EDPS Peter Hustinx wil dat de EC veel verder gaat. "Ik ben blij met de voorgestelde aanpak. De uitbreidingen van het ePrivacy Directive zijn niet zo uitgebreid als ze hadden moeten zijn. Als het gaat om nieuwe zaken, zoals een meldingsplicht bij beveiligingsaanvallen, blijft het voorstel te beperkt."

Als het aan Hustinx ligt worden ook andere partijen die persoonlijke informatie verwerken, zoals online banken, verzekeraars en medische dienstverleners, verplicht om dataverlies te melden. Onder het 'Directive on Privacy and Electronic Communications' (Richtlijn Privacy en elektronische communicatie) wordt het voor rechtspersonen straks mogelijk om spammers aan te klagen. De EDPS vindt dat rechtspersonen iedereen moeten kunnen aanpakken die het ePrivacy Directive overtreden. Het laatste punt van kritiek richt zich op de omvang van de richtlijn, die ook voor private en gemengde (publiek/privaat) netwerken zou moeten gelden.

Reacties (1)
14-04-2008, 15:01 door Anoniem
De grootste privacy inbreuk bij banken nu is dat je vanuit
de VS ongegeneerd alle gegevens mag opvragen (met
medewerking van de Nederlandsche Bank).
Laten ze dat gat ook eens dichtmaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.