image

Verdien je meer als gecertificeerde IT’er?

vrijdag 27 juni 2008, 16:10 door Redactie, 1 reacties

Het behalen van een certificering vereist de nodige investeringen, maar wat levert het op en is geld de enige reden om een papiertje te halen? Wie denkt dat een alfabetsoep altijd gelijk staat aan een hoog salaris kan bedrogen uitkomen. Volgens Ronald van Erven, MSc. CISSP CISA, een van de auteurs van het International Management Forum (IMF) hoeft een certificering niet perse te betekenen dat iemand meer gaat verdienen.

“Uiteindelijk komt de waarde van je certificering ook tot uiting bij de volwassenheid van het bedrijf waar je werkt, de afdeling personeelszaken en of er commercieel voordeel voor het bedrijf mee valt te behalen.”

Voor de persoon zelf is een certificering wel van belang als hij naar een nieuwe werkgever wilt overstappen, merkt van Ervan op. “Maar dit houdt niet direct meer salaris in.” Hij adviseert iedereen wel om tijdens salarisonderhandelingen het punt van continue educatie en lidmaatschap aan de beroepsverenigingen mee te nemen. “Want dit kan aardig in de papieren lopen.”

Ook volgens Joop Verdonk, Managing Director bij de Security College, is een certificering nog altijd niet in geld te vertalen. “Ik ben er echter van overtuigd dat dat vanuit met name de Verenigde Staten, waar dat wel het geval is ook naar Europa zal komen. De hoop is alleen dat dat niet als een soort moderne ‘aflaat’gebruikt zal worden om schuld- en risicoaansprakelijkheid te omzeilen. Het zal meer gebruikt moeten worden om te werken aan ‘compliancy’ middels deskundige medewerkers.”

Lezer Wouter beschikt over de CISSP, CISA, GIAC GCIH en certificaties. “Zou ik deze certificaten niet hebben, dan zou ik bij mijn huidig bedrijf hetzelfde verdienen. Ze staan mooi op je cv, maar ook tijdens sollicitaties bij andere bedrijven heb ik gemerkt dat ik geen euro meer zou verdienen indien ik deze certificaties niet had. Ze beoordelen hier meestal op werkervaring of een combinatie van werkervaring en certificaties.”

Bij de NationaleVacaturebank hebben ze ook geen eenduidig antwoord klaarliggen of er meer vraag is naar gecertificeerden en of die meer verdienen. “Er zijn wel vacatures waarin gevraagd wordt naar certificaten en bij sommigen geldt per certificaat € 50,- meer salaris,” merkt Productmanager Mark Borgman op.

Wie aan zijn martkwaarde wil werken doet er wel verstandig aan om een certificaat te halen, zegt André Brugman, Manager Systems Engineers bij Cisco. “Zeker de hoogste certificeringen (CCIE en de CCIE Security, UC, Wireless) zijn erg gewild en leveren voor de partners en klanten veel meerwaarde op; gedegen kennis en bewezen praktijkervaring. Partner en klanten zijn ook bereid hier meer voor te betalen.”

Lodewijk Nolke, Programme Manager bij DNV Academy – CIBIT, is ervan overtuigd dat een certificering de investering waard is. “In Noord-Amerika worden hier ook regelmatig onderzoeken naar uitgevoerd. In Nederland kunnen we in ieder geval constateren dat de grote IT-dienstverleners breed in CISSP investeren. Daar zit een impliciete verwachting achter dat je (binnen een bepaalde context) met een CISSP-certificering beter inzetbaar bent en meer geld waard bent.”
Dat je als gecertificeerde op meer salaris kunt rekenen is volgens Jeff Frisk, Director of GIAC (Global Information Assurance Certification) een feit. “Het is duidelijk gedocumenteerd dat gecertificeerde professionals meer verdienen dan mensen die niet gecertificeerd zijn. Het hebben van een certificering onderscheid je van anderen in de industrie, maar de opbrengsten zijn afhankelijk van het individu en de specifieke situatie.

En daar speelt drijfveer een belangrijke rol. Sommige mensen willen meer geld verdienen, terwijl anderen op zoek zijn naar kennis en de industrie in z’n geheel verder willen helpen. “Je haalt er alleen iets uit als je er iets in stopt.”

Frisk ziet het behalen van een examen niet als het hoogtepunt. “Eerder de uitgebreide voorbereiding, het studeren en praktijk dragen aan de kennis bij. De waarde is afkomstig van de middelen, niet het doel.”

Andere motieven

Als geld niet de drijfveer is, waarom kiezen mensen dan toch voor een “papiertje”. “Een certificering kies je om in de IT / IT security wereld een standaard taal te gaan praten. Dat is het primaire doel van certificeringen. Als alle IT-ers / IT security professionals dezelfde taal spreken zal dit de professionalisering van het beroep ten goede komen,” zegt van Ervan.

Hij ziet als tweede punt dat een certificaat een basisindicatie van het kennisniveau van de IT / IT security professional weergeeft. “Niets meer, niets minder. Welke garanties heb je als een persoon zijn artsendiploma aan de universiteit behaalt en nog geen werkervaring heeft?”

“Certificering betekent eigenlijk een garantie dat de apparatuur en de mensen die de apparatuur ontwerpen, verkopen en implementeren voldoen aan de eisen die beschreven zijn in de specificaties van de apparatuur,” merkt Brugman op.
Op deze manier weten eindgebruikers van de apparatuur dat het systeem getest is en dat de mensen die de apparatuur implementeren voldoende opgeleid zijn om ervoor te zorgen dat er een werkende oplossing wordt geleverd. Daarnaast helpt een verplichte certificering ook om organisaties bewust te maken van het feit dat opleidingen in de ICT-branche een noodzaak zijn om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en om de juiste kwaliteit te blijven leveren.

Kwaliteit, kennis en garantie zijn ook de kernwoorden van Frank van Vliet, CTO van Certified Secure. “Je kan nog zoveel ervaring en kennis hebben, als andere mensen je op je woord moeten geloven kan het vaak lang duren voor ze echt overtuigd zijn van je kunnen. Als je een certificatie hebt van je kwaliteiten hebben ze direct bewijs van je kunnen.”

Een ander voordeel is dat een certificatie je kan aanzetten tot het leren van nieuwe kwaliteiten. “Beveiliging leren vanuit een hobby geeft vaak een zeer eenzijdige ervaring en kennis. Door verder te gaan met certificaties zullen ook onderdelen aan bod komen waar je nooit bij stil hebt gestaan, dit zorgt er voor dat je kunt werken aan de gaten in je kennis."

Reacties (1)
30-06-2008, 16:56 door Anoniem
Certficaten helpen als je via normale wegen aan een baan komt, ongetwijfeld.
Goeie banen krijg je via via, en dan bedoel ik niet via een hunter die een CV
van vier jaar oud van je heeft, maar via mensen die echt kijken. Dan heb je
geen certificaten nodig.

Het antwoord is dat je beter betaald krijgt bij slechter betaalde functies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.