image

Ambtenaar verliest laptop met gegevens 1 miljoen mensen

zaterdag 25 april 2009, 15:24 door Redactie, 9 reacties

Een ambtenaar van het Ministerie van Sociale Zaken van de Amerikaanse staat Oklahoma is een laptop met de persoonlijke gegevens van meer dan een miljoen mensen verloren, de data was niet versleuteld. Het ging om namen, adresgegevens, geboortedata en Social Security nummers van mensen die aan kinderopvang, voedselhulp en handicap projecten meededen. De computer, die met een wachtwoord was beveiligd, werd op 3 april uit de auto van de ambtenaar gestolen toen die onderweg van huis naar werk ergens stopte. Het ministerie vermoedt dat de dief niet weet wat hij of zij gestolen heeft en gaat er daarom vanuit dat de kans op misbruik van de gegevens zeer klein is.

Reacties (9)
25-04-2009, 16:29 door micmast
Het ministerie vermoedt dat de dief niet weet wat hij of zij gestolen heeft en gaat er daarom vanuit dat de kans op misbruik van de gegevens zeer klein is.

en bij deze weet ie het wel...
25-04-2009, 21:33 door Anoniem
Waarom zou de dief dat niet weten? Ik denk niet dat boeven van tegenwoordig 'dom' zijn.
25-04-2009, 22:56 door Anoniem
Daar komt hij ook echt niet achter als hij de laptop start...
Sjongejonge, die reactie alleen al getuigd weer van de onwetendheid die heerst.
26-04-2009, 10:03 door Anoniem
Dit toont maar weer eens aan dat de overheid niet met onze privé gegevens te vertrouwen is. Vroeg of laat gaat het mis.

In onze omringende landen, zeker Amerika en Engeland, hoor je regelmatig over dit soort incidenten. Maar over ons eigen land en landen als DLD en FR hoor je niet veel. Maar ik geloof er geen snars van dat het bij ons of die landen beter geregeld is. In tegendeel. Volgens mij is hier geen regel dat dit soort incidenten verplicht gemeld moeten worden.
26-04-2009, 11:32 door Anoniem
als die laptop nu encrypted was ..
26-04-2009, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem: als die laptop nu encrypted was ..
Je bedoelt de data op de harddisk?

Dan was deze ambtenaar nog steeds data kwijt geraakt...alleen was die data dan moeilijker toegankelijk.
26-04-2009, 13:29 door Anoniem
@redactie gaarne plaatsen:

Het ministerie moet niet aannemen maar dat woord vervangen door vergewissen. Het zou net zo goed een gerichte diefstal kunnen zijn. Dus uitzoeken! En doe me een plezier plaatst die gegevens nooit meer op een laptop, encrypted of niet.


En nu weten al mijn collegas wie dit geplaatst heeft :)
26-04-2009, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Dit toont maar weer eens aan dat de overheid niet met onze privé gegevens te vertrouwen is. Vroeg of laat gaat het mis.

In onze omringende landen, zeker Amerika en Engeland, hoor je regelmatig over dit soort incidenten. Maar over ons eigen land en landen als DLD en FR hoor je niet veel. Maar ik geloof er geen snars van dat het bij ons of die landen beter geregeld is. In tegendeel. Volgens mij is hier geen regel dat dit soort incidenten verplicht gemeld moeten worden.


Juist !!! Dat is exact het probleem. De betrokkenheid van ambtenaren bij privacy van burgers is over het algemeen dermate gering - zo heeft de geschiedenis ons honderden malen bewezen - dat gevoelige gegevens in handen van overheden op de denkbaar slechtste plaats zijn ondergebracht. Uiteraard is het bedrijfsleven om begrijpelijke redenen ook niet echt een uitkomst maar de schade blijft in het geval van een calamiteit in de meeste gevallen beperkt omdat het alleen om gevoelige gegevens gaat waarover de betreffende onderneming kan beschikken. Bij semi- of ex-overheidsondernemingen ligt dat vanwege de omvang en invloed uiteraard iets anders. Maar toch, laat overheden beschikken over gevoelige data en ze zullen deze vroeger of later misbruiken of verkwanselen.
26-04-2009, 22:16 door Anoniem
Ja, er vanuit gaan dat de dief geen weet heeft van de waarde van de gestolen waar is natuurlijk het verstandigste en meest logische als je je gezicht te verliezen hebt..... Niet dus. Men leert het ook nooit. Risico beperken zover de neus lang is, daar zijn heel wat doofpot personen erg goed in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.