Privacy - Wat niemand over je mag weten

GSM afluisteren versus doorgeven locatie informatie

09-04-2009, 19:20 door Anoniem, 37 reacties
Je hoort sinds enkele dagen dat DECT telefoons eenvoudig af te luisteren zijn. Maar hoe zit dit bij GSM telefonie ?
Ik heb hier wat enkele vragen c.q. mogelijke scenario's.

Scenario 1:
Als een GSM op "standby" staat, niet in gebruik is en met dus het scherm op zwart, hoe kun je achterhalen of de microfoon van deze GSM niet "per ongeluk" open staat of erger nog gewoon op afstand vanuit de centrale "open gezet kan worden", dan moet er toch minstens een signaal naar die GSM gestuurd worden en een permanente signaal aanwezig zijn om de verbinding open te houden ? Is deze veronderstelling juist ?

Scenario 2:
Als een GSM op "standby" staat, niet in gebruik is, dus het scherm op zwart, wordt er dan periodiek een signaal gestuurd om b.v. locatie informatie te versturen van/naar die betreffende GSM ?

Wie kan mij hier meer over infomeren over de technische achtergrond ervan ?

Bij voorbaat dank.


Geert-Jan
Reacties (37)
10-04-2009, 10:09 door Anoniem
Wanneer een headset op een GSM is aangesloten, kunnen sommige GSM's in een "auto-answer" worden gezet. Zo kun je het apparaat ergens verstoppen en er naar bellen om de betreffende kamer af te luisteren. Uit een testje met mijn Nokia N81 blijkt dat wanneer een "stil" profiel is ingesteld (waarbij de telefoon geen beltoon geeft), de auto-answer niet werkt...

Wanneer de GSM stand-by staat, wordt periodiek (plm. om de 15 minuten) inderdaad een korte handshake met het base-station gemaakt, zodat het netwerk weet waar de telefoon zich bevindt en dat deze nog steeds beschikbaar is om gesprekken te ontvangen.

Vanuit het netwerk is het echter niet mogelijk om verbinding met een handheld te maken waarbij deze direct beantwoord om zo de omgeving af te luisteren. Dit kan alleen zoals hierboven beschreven, als het toestel handmatig op auto-answer is gezet.

Los hiervan is de spraak tussen de handsets en het base station (de "zender") versleuteld, maar deze versleuteling is niet meer als veilig te beschouwen. Met speciale apparatuur kunnen GSM's in de directe omgeving afgeluisterd worden.

http://www.newscientist.com/article/dn4130-gsm-phone-encryption-can-be-cracked.html
http://www.bit-tech.net/news/2008/02/25/gsm_encryption_broken/1
10-04-2009, 10:10 door Anoniem
Eerste is nee, GSM zoekt zelf contact.
Tweede is 'ja'
10-04-2009, 10:18 door Anoniem
Je provider weet altijd al op welke gsm/umts cell je je bevindt, als je telefoon aanstaat.
10-04-2009, 10:52 door Anoniem
Het afluisteren is wellicht niet kinderlijk eenvoudig maar benadert toch wel de beoordeling "gebruikersvriendelijk" . Software om mobiele telefoons af te tappen is vrijelijk verkrijgbaar.
Zie bijvoorrbeeld:

http://www.flexispy.com/index.html

Voor degene die nog steeds denkt dat zaken die door de ether lopen op enig moment als veilig kunnen worden gekwalificeerd, heb ik slechts één advies: Slaap lekker verder !
10-04-2009, 10:53 door Anoniem
Tijdens de standby stand weet een netwerk slechts in welke Location Area een mobiel zich bevindt. Een Location Area is best een groot gebied en bevat meerdere cellen. Elke provider heeft zijn eigen keuzes gemaakt in de grote van deze gebieden. Tijdens een gesprek is er echter veel meer bekend. Het toestel krijgt een lijstje binnen van alle omliggende cellen, en doet een signaal sterkte meting daarvan. Deze informatie wordt teruggezonden naar het mobiele netwerk, en de telefoon krijgt dan een advies welke Cell het beste te gebruiken is. (dat is niet per se de sterkste). Je kan je voorstellen dat op basis van deze informatie het mogelijk is om heel nauwkeurig vast te stellen waar een toestel zich bevindt. Deze info is echter alleen in de switches op decentrale lokaties beschikbaar, en niet eenvoudig uit te lezen door mensen die het netwerk beheren. Bij hoge uitzonderingen (gijzelingen met levensdreiging) wordt dit gebruikt om de lokatie van een toestel vast te stellen.
10-04-2009, 10:56 door Anoniem
Het afluisteren is wellicht niet kinderlijk eenvoudig maar benadert toch wel de beoordeling "gebruikersvriendelijk" . Software om mobiele telefoons af te tappen is vrijelijk verkrijgbaar.
Zie bijvoorrbeeld:

http://www.flexispy.com/index.html

Voor degene die nog steeds denkt dat zaken die door de ether lopen op enig moment als veilig kunnen worden gekwalificeerd, heb ik slechts één advies: Slaap lekker verder !
10-04-2009, 12:46 door Anoniem
Kunnen dataverbindingen (GPRS, UMTS, HSDPA, HSUPA) makkelijk worden afgetapt, zo ja, hoe?
10-04-2009, 14:14 door Anoniem
Ik kan me vaag herinneren dat ik ergens heb gelezen dat de AIVD en/of politie tot de mogelijk beschikt om de microfoon van jou telefoon in te schakelen om je zo af te luisteren. Ik had alleen wel me twijfels toen ik het las en ik heb geen idee meer waar ik het heb gelezen (neem dit maar als een zeer onbetrouwbare bron...)
10-04-2009, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan me vaag herinneren dat ik ergens heb gelezen dat de AIVD en/of politie tot de mogelijk beschikt om de microfoon van jou telefoon in te schakelen om je zo af te luisteren. Ik had alleen wel me twijfels toen ik het las en ik heb geen idee meer waar ik het heb gelezen (neem dit maar als een zeer onbetrouwbare bron...)

Klopt.

Is vanaf 'het' begin een (vereiste) 'feature' geweest, 'we' hebben het zelfs (hardwarematig) ingebouwd in telefooncentrales die we (ook) aan het buitenland leverde (Siemens/Philips, d8 ik).
Dat kwam aan een abrupt einde in Israël ... die zijn zelf expert in dit soort grapjes en 'stonken' er dus niet in ..... ;)

Noem mij cynisch, noem mij ervaren, maar ik sta er altijd weer van te kijken hoe 'braaf'/naïef de mensen denken, dat de wereld in elkaar zit..... Zalig Pasen & bedanst for di blumen ! ;)
10-04-2009, 14:37 door Anoniem
herhaling van zetten:

http://www.cryptophone.de/qa/intercept/index.html
10-04-2009, 15:13 door Anoniem
Dus nog maar een keer: de benodigde apparatuur is gewoon te koop:

http://www.spyshop.nl/files/gsm_recorders.php
(Let op de opmerking van de aanbieder die beweert dat GSM's door particulieren niet zijn af te luisteren)

MAAR DEZE FIRMA LEVERT HET GEWOON: (misschien niet aan iedereen maar via sommige omwegen toch aan vrijwel iedereen):

http://www.rohde-schwarz.de/de/

Ik realiseer mij dat daarmee de vraag of ook GRPS,UMTS,HSDPA en HSUPA af te luisteren te zijn niet is beantwoord maar het antwoord ligt voor de hand. Hoe ? Hoeveel tijd heb je ?
10-04-2009, 18:10 door Anoniem
Antwoord op scenario 1.

Simpel te detecteren want je telefoon word warm. Oplossing in de criminele wereld. Knip de microfoon en speaker eruit en gebruik alleen sms codes. En ja, je kunt op afstand telefooons activeren. Hoe hangt af van het model en de aanwezige hard en software in je toestel. Minder makkelijk te detecteren is het uiteraard als je slimme afluister software hebt die gesprekken opneemt, comprimeert en via gprs / umts in korte bursts doorgeeft. Er is nog veel meer mogelijk maar die informatie is niet bedoeld voor het grote publiek. Daar verdienen mensen zoals ik nou eenmaal hun geld mee. :)

Scenario 2.
Die vraag is al beantwoord. Ja dus.

My two cents...
12-04-2009, 14:06 door Anoniem
wil je niet gelocaliseerd worden dan moet je de batterij eruit halen, en voor afluisteren hetzelfde verhaal...
GSM is zo gemaakt dat je altijd te localiseren bent, wat ook een basisvoorwaarde is voor de bruikbaarheid, en zelfs zonder een sim-module kan je toch naar alarmnummers bellen, en denk daar nog maar eens goed over na ;)

zelfs in standby (of zelfs geheel uit) ben je minimaal te localiseren en/of af te luisteren, en zonder simkaart evenzogoed, het enige wat men dan niet kan weten is wat je nummer is, maar in die gevallen word je gewoon nav het imei nummer geindentificeerd, waarmee je nog steeds kan bellen en dus genoeg functionaliteit bied voor meer dan dat alleen...

eigenlijk ben je aan je imei nummer gekoppeld, en niet aan je telefoonnummer, kijk ook maar eens wat er gebeurt als je je sim-module in een andere telefoon stopt, krijg je een heel verhaal "welkom bij" enz, en een smsje met de nieuwe instellingen voor je nieuwe telefoon, wil je daar onderuit komen dan moet je het imei nummer aanpassen (streng verboden!) of voor elk gesprek een andere telefoon (vaak gestolen) gebruiken...

wat men in films als "enemy of the state" en "the listening" laat zien is echt geen onzin hoor, en er is veel te koop, ook voor wie dit spul officieel niet mag hebben...

antwoord op je vraag 1:
om iets te verzenden is een signaal nodig, en dit signaal kan je al opmerken door je telefoon naast een slecht ontstoorde luidspreker te leggen, maar natuurlijk zijn er ook veel uitgebreidere mogelijkheden zoals scanners en van die afluisterdetectors.

vraag 2:
eigenlijk hetzelfde antwoord als vraag 1, en ja om te weten waar jij bent moet de dichtstbijzijnde mast weten dat jij er bent, en word er met enige regelmaat een signaal gestuurd om te zien of de telefoon nog aanwezig is, ook dit gebeurt weer op basis van het imei nummer, dit is niet zozeer een plaatsbepaling maar meer een soort check van de zendmast wie waar te bereiken is, of beter gezegd via welke zendmast jou telefoon te bereiken is, maar dit moet je dus eerder zien als een soort presentielijst en niet direct als plaatsbepaling (als men wil kan dat wel, maar normaal word het daar niet voor gebruikt)
05-05-2009, 13:20 door Debora
Zou u mijn topic ook eens willen bekijken??
Heb het idee dan mijn Blackberry afgeluisterd wordt en mijn persoonlijke sms verkeer gelezen wordt. Vraag me af hoe deze persoon dit voor elkaar gekregen heeft.
Alvast veel dank!! Debora (privacy)
Door Anoniem: Antwoord op scenario 1.

Simpel te detecteren want je telefoon word warm. Oplossing in de criminele wereld. Knip de microfoon en speaker eruit en gebruik alleen sms codes. En ja, je kunt op afstand telefooons activeren. Hoe hangt af van het model en de aanwezige hard en software in je toestel. Minder makkelijk te detecteren is het uiteraard als je slimme afluister software hebt die gesprekken opneemt, comprimeert en via gprs / umts in korte bursts doorgeeft. Er is nog veel meer mogelijk maar die informatie is niet bedoeld voor het grote publiek. Daar verdienen mensen zoals ik nou eenmaal hun geld mee. :)

Scenario 2.
Die vraag is al beantwoord. Ja dus.

My two cents...
15-09-2009, 13:54 door Anoniem
Bovenstaande reacties en externe links hebben weinig te maken met het daadwerkelijk afluisteren
van GSM's of etherfrequenties en geven derhalve een vertekend beeld aan leken.
Stemming - en bangmakerij noem ik het liever.

Het betreft hier aangepaste gsm's, of gsm's voorzien van software , die men aan een
"af te luisteren" slachtoffer cadeau dient te geven (lol).

Dit soort bokkie-wokkie methodes kan iedereen zelf ook wel bedenken / maken.
Vooral links naar de "spyshop" (**circus muziekje**) , waar men simpele zwik electronica
van 50 cent voor 1000 euro verkoopt doen mij altijd smalend lachen :o)

Daadwerkelijk afluisteren gebeurt via decryptie van ethersignalen , aftappen achter de zendmast zèlf (bedrading),
het introduceren van een (mobiele) fake-"zendmast" (de 'IMSI catcher') , of rechtsreeks bij de provider (zoals de politie doet).

Daar zie ik de spyshop (**circus muziekje**) nog niks voor leveren...
15-09-2009, 15:07 door Anoniem
Daar zie ik de spyshop (**circus muziekje**) nog niks voor leveren...

Daar leveren ze een koevoet voor om je fysieke apparatuur te kunnen plaatsen :)

Je hebt wel gelijk overigens......
16-09-2009, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Bovenstaande reacties en externe links hebben weinig te maken met het daadwerkelijk afluisteren
van GSM's of etherfrequenties en geven derhalve een vertekend beeld aan leken.
Stemming - en bangmakerij noem ik het liever.

Het betreft hier aangepaste gsm's, of gsm's voorzien van software , die men aan een
"af te luisteren" slachtoffer cadeau dient te geven (lol).

Inderdaad helemaal correct. "Gewoon" een antenne in de lucht hangen en alle gsm gesprekken in de lucht afluisteren is helemaal nog niet zo simpel. Daar zijn wel standaard oplossingen voor, maar die worden alleen aan geheime diensten geleverd.

Je kunt wel aan IMSI-catchers komen, maar daarmee kun je geen gesprekken afluisteren. Momenteel is het met goedkope of-the-shelf apparatuur en wat open-source software alleen mogelijk de niet gecodeerde (controle) signalen van GSM af te luisteren. De encryptie die over gesprekken zit (A5/1) staat wel op het punt om om te vallen, maar daarvoor moeten eerst een lading grote (+/- 4TB) tabellen worden uitgerekend. Wanneer die klaar zijn kun je het huidige GSM als definitief gebroken beschouwen.

Oja en de politie kan natuulijk altijd tappen bij de provider.
16-09-2009, 14:28 door Anoniem
Uit een testje met mijn Nokia N81 blijkt dat wanneer een "stil" profiel is ingesteld (waarbij de telefoon geen beltoon geeft), de auto-answer niet werkt...

Dan zet je er toch een mp3 zonder geluid als beltoon op? De telefoon weet toch niet dat die mp3 geen geluid geeft bij het afspelen.
16-09-2009, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem: Bovenstaande reacties en externe links hebben weinig te maken met het daadwerkelijk afluisteren
van GSM's of etherfrequenties en geven derhalve een vertekend beeld aan leken.
Stemming - en bangmakerij noem ik het liever.

Het betreft hier aangepaste gsm's, of gsm's voorzien van software , die men aan een
"af te luisteren" slachtoffer cadeau dient te geven (lol).

Dit soort bokkie-wokkie methodes kan iedereen zelf ook wel bedenken / maken.
Vooral links naar de "spyshop" (**circus muziekje**) , waar men simpele zwik electronica
van 50 cent voor 1000 euro verkoopt doen mij altijd smalend lachen :o)

Daadwerkelijk afluisteren gebeurt via decryptie van ethersignalen , aftappen achter de zendmast zèlf (bedrading),
het introduceren van een (mobiele) fake-"zendmast" (de 'IMSI catcher') , of rechtsreeks bij de provider (zoals de politie doet).

Daar zie ik de spyshop (**circus muziekje**) nog niks voor leveren...

Dit is het juiste antwoord!.
28-03-2010, 12:24 door Anoniem
Wie zou me kunnen helpen om mobile af te kunnen luisteren of kan voor me afluisteren en maak je geen zorgen om $ ik weet niks is gratis.

het gaat vooral om goedkope nokia's zo als 1100,1112,1650

mail me kadiir@live.nl
05-01-2011, 16:16 door Anoniem
http://budgetspy.nl/afluisterapparatuur.html
of zgn. ''gewoon' spul
05-01-2011, 21:32 door johanw
Door Anoniem: Wanneer een headset op een GSM is aangesloten, kunnen sommige GSM's in een "auto-answer" worden gezet. Zo kun je het apparaat ergens verstoppen en er naar bellen om de betreffende kamer af te luisteren. Uit een testje met mijn Nokia N81 blijkt dat wanneer een "stil" profiel is ingesteld (waarbij de telefoon geen beltoon geeft), de auto-answer niet werkt...

Je kunt natuurlijk een mp3 of midi file maken zonder geluid en die als beltoon instellen. Dan gaat de beltoon wel af maar hoort de andere kant nog niks.
06-01-2011, 14:19 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: Wanneer een headset op een GSM is aangesloten, kunnen sommige GSM's in een "auto-answer" worden gezet. Zo kun je het apparaat ergens verstoppen en er naar bellen om de betreffende kamer af te luisteren. Uit een testje met mijn Nokia N81 blijkt dat wanneer een "stil" profiel is ingesteld (waarbij de telefoon geen beltoon geeft), de auto-answer niet werkt...

Je kunt natuurlijk een mp3 of midi file maken zonder geluid en die als beltoon instellen. Dan gaat de beltoon wel af maar hoort de andere kant nog niks.


Dat is toch ook de bedoeling , je wilt toch niet de andere kant er op attent maken dat er een GSM actief is , die mogelijkerwijs wel eens zou kunnen dienen om af te luisteren.
18-01-2011, 16:04 door Anoniem
Wat een onzin. De Aivd Fiod etc. Kan je microfoon niet aan zetten. Als jij gebeld word of zelf iemand belt maak je contact met een zendmast. Via deze zendmast kunnen ze telefoon gesprekken aftappen/ mee luisteren met het gesprek.
Dit mag niet zomaar alleen in opdracht van het OM. Dus maak je geen zorgen heb je niks gedaan of niks van plan maak je dan ook niet druk het mag namelijk niet zomaar, en het kan ook niet zomaar dit word allemaal geregistreerd
23-05-2011, 00:07 door Anoniem
niks mag, maar er wordt zoveel gedaan wat men (als "gewone" "brave" burger ) niet weet. Bouwfraude, Philips met z'n steekpenningen etc.etc. (komt later aan het licht....)
BTW niemand is heilig, ook het hele systeem niet--- vandaar de criminaliteit hahaha.
23-05-2011, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: zelfs in standby (of zelfs geheel uit) ben je minimaal te localiseren en/of af te luisteren, en zonder simkaart evenzogoed, het enige wat men dan niet kan weten is wat je nummer is, maar in die gevallen word je gewoon nav het imei nummer geindentificeerd, waarmee je nog steeds kan bellen en dus genoeg functionaliteit bied voor meer dan dat alleen...

Als je telefoon uit staat ben je niet te localiseren of af te luisteren.
23-05-2011, 11:38 door Preddie
Scenario 1 , ja dat kan !

Scenario 2, ja dat kan ook ...


zal even uitleggen hoe het werk, je infecteert de telefoon eerst met een trojan, je zet daarmee SMS notificatie uit, vervolgens stuur je een SMS met het commando om automatisch gesprekken op te nemen. Je zet vervolgens bel notificatie vanuit de aanvaller uit en je belt het slachtoffer en je kan afluisteren opzich niet zo spannend allemaal behalve dat het zo makkelijk gaat ....
23-05-2011, 12:37 door Anoniem
Gaan we nou met z'n allen weer achter een 2 jaar oud topic aan?!?
23-05-2011, 13:20 door Anoniem
"Gaan we nou met z'n allen weer achter een 2 jaar oud topic aan?!?"

Ben je geobsedeerd door de datum van een topic ? Het onderwerp is nog altijd interessant, ondanks de ouderdom van dit topic. En nog steeds blijken mensen te denken dat het op afstand inschakelen van de microfoon van een GSM broodje aap verhalen zijn ;)

A cellular telephone can be turned into a microphone and transmitter for the purpose of listening to conversations in the vicinity of the phone. This is done by transmitting to the cell phone a maintenance command on the control channel.
http://www.dm.usda.gov/ocpm/Security%20Guide/V2comint/Cellular.htm
23-05-2011, 19:53 door Anoniem
ik kwam net deze post (Intercepting GSM Traffic) tegen:

http://vimeo.com/24117925

Misschien ben je er iets mee
23-05-2011, 22:36 door Anoniem
ja je mobiel kan gehackt worden (via malware verstopt in een smsje of mmsje)en afgeluisterd en zelfs gelocaliseerd.Je kunt als je dit vermoedt proberen: andere sim/06nr (andere provider/netwerk!),software eraf en nieuwe erop via software update;maar waarschijnlijk zal dit niet of slechts korte tijd soelaas bieden,immers men weet IMEI-nmr van je gsm.Enige grondige oplossing is;nieuwe gsm en nieuwe simkrt/06nmr (anders traceren ze jouw nieuwe gsm via je oude sim/06nmr!),nooit je telefoon onbeheerd laten zo ja uitzetten met als beveiliging pincode en toestelcode van (tenminste 8 cijfers)en niet de standaardpincode,bij het toestel geleverde niet standaard-pincode (pincode en evt.toestelcode wijzigen in zelf bedachte 8 cijferige pincode,en dan niet 1234(5678),of omgekeerd.)En niet je 06nmr aan onbekenden geven! Blackberry is volgens mij gecrypteerd dus als ik t goed heb niet af te luisteren (sommige landen klagen dat ze niet kunnen afluisteren).Via je DECT-huistelefoon en ook via je gsm kun je in je eigen huis afgeluisterd en wellicht ook stiekum gefilmd worden (via de ingebouwde camera).Je kunt natuurlijk de batterijen& simkrt eruit halen maar ja dan ben je ook niet bereikbaar en zelfs in dit geval kan de rest-stroom die nog altijd in je gsm zit (voor behoud toestelinstellingen,plaatjes,ringtones,etc) wellicht voldoende zijn om je te kunnen afluisteren.hHET SCHIJNT DAT ZELFS DE BEDRADE OUDERWETSE PTT draaischijftelefoons kunnen worden afgeluisterd en ook je huis kan daarmee worden afgeluisterd,zelfs al ligt de hoorn goed op de haak. (zie google zoekmachine).
10-08-2011, 15:57 door Anoniem
Ik wordt al weken afgeluisterd via mijn gsm als het scherm zwart is hoe zij het doen weet ik niet. Zij kunnen zelfs terug tegen mij spreken hoe ze het doen willen ze mij niet vertellen. Want de meeste weten hetzelf niet eens hoe je het kan afzetten.Alles wat iedereen zegt in een straal van 500meter kan je dan horen en je kan de andere gsm die je niet wil horen uitschakelen.
17-08-2011, 17:54 door Anoniem
Ik heb denk ik wel een goede tip: als je bang bent om afgeluisterd te worden dan moet je je gsm bijv. 's nachts op flight mode zetten en evt.ook nog vervolgens de gsm uitschakelen.Er is dan geen verbinding meer met het netwerk.En dan lijkt het me moeilijk om iemand af te luisteren,Daarvoor is toch echt een verbinding met het gsm netwerk nodig.
04-01-2012, 22:04 door Anoniem
De enigste manier om niet traceerbaar /afgeluisterd te willen worden is , batterij eruit en wikkel je tellie in alu.folie.
Nadeel , je kan niet meer bellen ,gebeld worden.
05-01-2012, 11:54 door Anoniem
Volgens mijn zijn oudere mobieltjes zonder internet en zo veel moeilijker af te luisteren ,klopt dat ?
07-01-2012, 15:35 door Anoniem
Hallo,ik heb al een tijdje last van een blauw schermpje dat meestel opduikt als ik mn tel aanzet (samsung U900 Soul),daarbij "bevriest" de telefoon,dat wil zeggen je kan drukken op knopjes wat je wil hij doet gewoon niks meer.Ik zie allerlei technische dingen staan,ook iets over data-abort. Dat blauwe schermpje op beeldschermpje vd samsung soul schijnt wel 12 pagina's te hebben waar ik echter niet in kom.Zou dit (stealth) spyware kunnen zijn (alleen dan niet meer zo stealth haha) die data doorzend? Ik heb net een franse simkaart van Orange erin gedaan (ben nu in Frankrijk) en nu komt dit schermpje telkens opnieuw tevoorschijn net nadat ik mn pincode en toestelpassword heb ingevoerd.En nee, er zit geen simlock op het toestel,heeft er nooit opgezeten ook (simlockvrij gekocht)
08-01-2012, 11:21 door golem
Door Anoniem: Volgens mijn zijn oudere mobieltjes zonder internet en zo veel moeilijker af te luisteren ,klopt dat ?
Nee, klopt niet.


Hallo,ik heb al een tijdje last van een blauw schermpje dat meestel opduikt als ik mn tel aanzet
Prachtig verhaal, maar wat heeft het met GSM afluisteren te maken.
Maak je eigen topic aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.