image

Registratiekamer berispt eBay

woensdag 25 juli 2001, 14:55 door Redactie, 1 reacties

De Registratiekamer veroordeelt de overdracht van persoonlijke gegevens van de klanten van iBazar in Nederland naar eBay, die het Franse moederbedrijf overnam.

Lees verder in Planet Multimedia.

Reacties (1)
07-08-2001, 12:44 door hzlz
iBazar vraagt klanten toestemming voor verhuizing

Uitgegeven: 7-8-2001 12:20
Laatst gewijzigd: 7-8-2001 12:21

AMSTERDAM - In opdracht van de Registratiekamer heeft veilingsite iBazar zijn klanten nu toch toestemming gevraagd voor het verplaatsen van hun gegevens naar eBay in de Verenigde Staten.


Het internetbedrijf wilde eerder de klantgegevens verhuizen zonder toestemming vooraf te vragen, maar daarop kwam kritiek van de Consumentenbond. De verhuizing van gegevens naar eBay is nodig omdat de twee veilinghuizen gefuseerd zijn.

iBazar weigerde eerst om aan iedereen toestemming te vragen. "Wie niet wil dat zijn gegevens worden overgeheveld, moet dat expliciet aangeven", was de overtuiging. Maar daarmee handelde iBazar in strijd met EU-richtlijnen, zo beweert de Consumentenbond.

De Consumentenbond heeft vervolgens in een brief en een daarop volgend gesprek geëist dat iBazar gegevens pas zou overhevelen als klanten daar expliciet toestemming voor hadden gegeven.

De bond stelde eveneens de Registratiekamer op de hoogte die toezicht houdt op de privacy van burgers. De Registratiekamer oordeelde dat toestemming noodzakelijk is voordat persoonsgegevens naar de VS worden overgeheveld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.