image

Yahoo! wil spionage-prijslijst van het internet

maandag 7 december 2009, 13:24 door Redactie, 7 reacties

Internetgigant Yahoo! wil dat een lijst met prijzen voor het doorspelen van klantgegevens aan de Amerikaanse overheid van het internet verdwijnt. Beveiligingsonderzoeker Chris Soghoian ontdekte dat de Amerikaanse overheid miljoenen verzoeken bij internet- en telecombedrijven indient voor het verkrijgen van informatie over klanten en gebruikers. Providers, zoals Yahoo en Verizon, brengen op hun beurt hier allerlei kosten voor in rekening, maar willen niet dat die informatie openbaar wordt. Dat zou klanten namelijk kunnen "shockeren". "Daarom zal het vrijgeven van Yahoo's informatie waarschijnlijk tot een aantasting van diens reputatie voor privacybescherming en beveiliging leiden, wat een competitief nadeel voor IT-bedrijven is", zo liet het bedrijf naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) weten.

De lijst is nu toch op het internet terechtgekomen. Sinds enkele dagen host Cryptome.org de "Yahoo Lawful Spying Guide", tot groot ongenoegen van de provider die inmiddels een "takedown" verzoek heeft ingediend. Voor standaard abonneegegevens wordt voor het eerste ID 20 dollar in rekening gebracht, terwijl alle volgende ID's 10 dollar per stuk kosten. Groepsgegevens, waaronder informatie over moderators, bedraagt 20 dollar voor een groep met één moderator. Voor de inhoud van abonnee accounts, waaronder e-mail, moet tussen de 30 en 40 dollar per abonnee worden neergelegd, terwijl de inhoud van groepen tussen de 40 en 80 dollar per groep kost.

Copyright
Verder wordt duidelijk dat Yahoo de IP-adressen van waar gebruikers inloggen voor een periode van een jaar bewaart. Daarnaast wordt de inhoud van Flickr accounts, ook eigendom van Yahoo, verwijderd zodra de gebruiker zijn of haar account opheft. Informatie over Instant Messaging-gesprekken worden maximaal 60 dagen opgeslagen en bevatten de contactenlijst en de datum en tijd dat er met bekenden gechat werd. Naast Yahoo werden ook de prijslijsten van andere providers online geplaatst, maar Yahoo was de enige partij die advocaten op Cryptome.org afstuurde. Volgens de advocaten heeft Cryptome door het publiceren van de lijst het copyright van Yahoo geschonden, maar de website is het hier niet mee eens, zo blijkt uit deze e-mailwisseling.

Reacties (7)
07-12-2009, 13:53 door SirDice
tot groot ongenoegen van de provider die inmiddels een "takedown" verzoek heeft ingediend.
De DMCA takedown notice wordt maar weer eens misbruikt.

Volgens de advocaten heeft Cryptome door het publiceren van de lijst het copyright van Yahoo geschonden, maar de website is het hier niet mee eens, zo blijkt uit deze e-mailwisseling.
Dan heeft Yahoo! toch pech.
07-12-2009, 13:57 door Anoniem
Wat denken bedrijven met zo'n takedown verzoek te bereiken. Inmiddels hebben al tienduizenden mensen dit document gedownload van Wikileaks, en wat dat betreft krijgen ze de informatie echt niet meer van internet af. Daarnaast moet ik erg lachen om de uitlatingen van Yahoo, waarin ze zelf eigenlijk al aangeven dat de informatie kennelijk 'shockerend' is. Volgens mij kan je uit marketing oogpunt beter zo min mogelijk aandacht besteden aan dit soort incidenten, want nu genereren ze de publiciteit voor een groot deel zelf ? ;)
07-12-2009, 14:03 door Anoniem
Ik begrijp niet helemaal wat dit inhoud, kan ik nu voor 40 dollar (12 euro :D ) iemand zijn e-mail gegevens in zien?
07-12-2009, 14:03 door Anoniem
Tijd om het via p2p te verspreiden!
07-12-2009, 19:52 door Jan-Hein
Dit onderstreept het belang van copy rights.
07-12-2009, 20:38 door cjkos
Door Jan-Hein: Dit onderstreept het belang van copy rights.

En het belang van openheid van zaken betreffende het 'echte' privacy statement van Yahoo waar je dus onbewust ook mee akkoord gaat.

Economische motieven mogen nooit reden zijn om een privacy schending aan te duiden als bedrijfsgeheim. In Europa is dit zelfs verplicht om openbaar te maken als ik me niet vergis..
08-12-2009, 10:31 door Anoniem
En het staat ook al op wikileaks.org - daar krijgen ze het nooit meer weg.
http://88.80.13.160/wiki/Yahoo_compliance_guide_for_law_enforcement%2C_23_Dec_2008
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.