image

"Encryptie verplichten voor organisaties die met persoonsgegevens werken"

vrijdag 12 september 2008, 15:32 door Redactie, 11 reacties

Een aanbieder van encryptie software wil dat de Britse overheid alle instellingen en organisaties die met persoonsgegevens werken tot het gebruik van encryptie verplicht. Ondanks het incident met de Britse Belastingdienst vorig jaar, is er nog niets veranderd en volgen de incidenten met verloren gegevens elkaar in rap tempo op. De versleutelaar begrijpt dat bedrijven en overheidsinstanties de data nodig hebben om een betere dienstverlening te bieden, maar de burger blijft nog steeds de eigenaar van zijn eigen gegevens.

Naast het verplichten van encryptie voor zowel overheidsinstanties als andere ondernemingen, wil de beveiliger dat personeel getraind wordt om met gegevens om te gaan. Een van de belangrijkste punten die het aankaart is dat er een cultuurverandering noodzakelijk is, zodat mensen andermans persoonlijke informatie met respect gaan behandelen.

Reacties (11)
12-09-2008, 15:39 door Anoniem
Het fundamentele probleem is niet het gebruik van encryptie, maar het gebrek aan besef dat mensen met gevoelige informatie werken. En dat probleem kun je niet met software oplossen. Gebruik van encryptie kan echter wel een waardevolle toevoeging zijn aan een data loss prevention programma.
12-09-2008, 15:45 door spatieman
De overheid iets verplichten ?
Ik hoor ze al denken, Verplichten ??
de enige die wij iets verplichten zijn de burgers..
12-09-2008, 15:51 door Kahits
Encryptie van de data is opzich wel een goed idee, maar wat nog belangrijker is bewustwording van het omgaan met deze vertrouwelijke informatie.

Ik zie de krantenkop al voor me: "Weer USB stick verloren, maar dit keer geen paniek"....
en dan zie je verderop in het artikel staan dat sleutelbeheer best wel ingewikkeld is en dat ze voor het gemak de key ook op de stick hebben geplaatst.
12-09-2008, 16:07 door Anoniem
Een fabrikant van wc-schoonmaakmiddelen wil dat de britse overheid alle instellingen en organisaties gaat verplichten wc-schoonmaakmiddelen te gebruiken.
12-09-2008, 16:43 door Anoniem
Ik zie dit wel positief.

Het is iig een schil en die zal nooit perfect zijn.

Maar iig beter dan unencrypted.

De werkelijke vraag is hierechter hoeveel heb je over voor privacy.

Want morgen is die necryptie methodiek weer gekraakt en moet er andere software komen of onderhoudscontracten worden afgesloten. En die kosten worden weer verhaald op....

Ondanks de laatste alienea ben ik absoluut voor encryptie. Dat is iig een stap in de goede richting.
12-09-2008, 16:44 door Anoniem
Anderzijds kunnen we ook wachten op een besmetting met het encryptievirus aldaar ..dan is het gratis encrypted en heb je iig de kosten inzichtelijk na een telefoontje aan je afperser.
12-09-2008, 17:13 door Anoniem
@spatieman: Het is natuurlijk uiteindelijk de politiek die de overheid iets kan opleggen. Als er een wetsvoorstel komt die deze encryptie verplicht is het daarmee dus verplicht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen incidenten meer zullen voorvallen, maar het is een begin. Als op straffe van boetes (en wellicht meer) de regelgeving wordt geforceerd zullen de mensen die met de verwerking van deze gegevens te maken krijgen ook beter moeten worden voorgelicht.
12-09-2008, 20:10 door Anoniem
Tegemwoordig moeten consumenten ook hun data laten encrypten, maar daar word niet over nagedacht. We krijgen straks nog hele grote problemen. Ik heb twee weken geleden mijn data laten encrypten met open-source. Dit werk gelukkig goed. Thnx tallwall.nl
13-09-2008, 09:31 door spatieman
das waar.
Maar wie geeft de overheid boetes als zij dergelijke data verliest..
14-09-2008, 13:29 door Anoniem
Door AnoniemTegemwoordig moeten consumenten ook hun data laten encrypten, maar daar word niet over nagedacht. We krijgen straks nog hele grote problemen. Ik heb twee weken geleden mijn data laten encrypten met open-source. Dit werk gelukkig goed. Thnx tallwall.nl

<spamalarm>
*duikt onder tafel*

tallwall? Wat een ruk-site. Ondersteunt geen firefox en wijst een consultant toe voor installatie van software - duh! Truecrypt kun je ook zonder consultant wel installeren - RTFM!
14-09-2008, 15:33 door prikkebeen
Waar ik benieuwd naar ben is wat er gebeurd als er gegevens van regeringsdienaren op straat komen te liggen. Zolang het gegevens van het gewone 'volk' zijn zullen ze zich wel niet al te druk maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.