image

"Roemenië broedplaats voor cybercrime"

maandag 15 september 2008, 12:06 door Redactie, 5 reacties

Roemenië is een broedplaats voor computercriminelen, zo waarschuwt de Amerikaanse FBI. De inlichtingendienst wist na jaren van onderzoek in mei en juni meer dan zestig mensen in de Verenigde Staten en Roemenië te arresteren. De bendes hielden zich voornamelijk bezig met phishingaanvallen en waren een groot probleem voor Amerikaanse banken. In sommige gevallen besloten bedrijven al het verkeer uit het Oost-Europese land te blokkeren, waardoor de Roemeense regering inzag dat het wel actie moest ondernemen.

Sinds 2006 is de FBI fulltime aanwezig in het land om te helpen bij het opsporen van computercriminelen. Ondanks de assistentie blijft Roemenië een van de voornaamste bronnen van phishingaanvallen, zegt Gary Warner van de Universiteit van Alabama. "Er zijn een hoop rotte appels in Roemenië." De reden hiervoor is een gevaarlijke combinatie van de slechte economie en "institutionele corruptie" dat bij elkaar een broedplaats voor cybercrime maakt.

De Roemeense politie denkt dat het om de juiste combinatie tussen technische kennis en economische motivatie gaat. "Het zijn goede wiskunde studenten, ze zijn geïnteresseerd in technologie en ze spreken tot een bepaald niveau Engels. Het zijn slimme mensen in een land dat net op weg is, en ik denk dat ze hun kans willen aangrijpen en daar vandaan verder bouwen."

Reacties (5)
15-09-2008, 14:46 door Anoniem
Heeft de FBI niks beters te doen? Ik dacht dat de FBI voor zware misdaad was en undercover werk. Cybercrime vind ik nou niet echt zwaar. Voornamelijk omdat het vaak altijd hetzelfde klikvee is wat erin trapt. Mensen met een beetje kennis kunnen zich prima beschermen tegen Cybercrime. Daar is geen enkele instantie voor nodig. Echt niet.
15-09-2008, 14:59 door Anoniem
je snapt het verhaal niet ,je zal zelf maar eens slachtoffer worden.
15-09-2008, 16:03 door Anoniem
Het callcenter van planigo.com zit ook in Romenie. Dat zegt genoeg, dunkt me.
16-09-2008, 09:10 door Anoniem
Hoezo clickvee? Bedrijven (bijv. ISP's) hebben hier ook last van denk maar eens aan DDOS aanvallen enz.
16-09-2008, 18:15 door Anoniem
Cybercrime kan wel degelijk zeer ernstige vormen aannemen! De tijd van de ' ethical hackers' ligt alweer ver achter ons. We hebben het hier in sommige gevallen over een zware vorm van (georganiseerde) criminaliteit waar veel geld mee gemoeid kan zijn en waar men niet schroomt om over lijken te gaan als het nodig geacht wordt. De 'zware jongens' van de onderwereld hebben deze nieuwe business ontdekt en warm onthaald.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.