Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Geheime vraag: Gemak of beveiligingsrisico?

21-09-2008, 11:18 door Redactie, 6 reacties

Nu algemeen bekend is geworden dat het e-mailaccount van Republikeinse kandidaat-vice-president Sarah Palin via de "wachtwoord vergeten" functie is gekraakt, is de discussie losgebarsten hoe je en of je deze functie wel wilt gebruiken. De functie fungeert als een geheugensteuntje voor mensen die hun wachtwoord zijn vergeten, maar vormt zoals Palin ondervond ook een beveiligingsrisico. Het antwoord wat iemands favoriete kleur is, is tenslotte veel eenvoudiger te achterhalen dan een wachtwoord. Bruce Schneier waarschuwde al in 2005 voor de "vloek" van de geheime vraag. Hij adviseert internetgebruikers om wild op het toetsenbord te slaan, zodat niemand het antwoord weet. Een andere gehoorde oplossing is om bij 'eerste school' bijvoorbeeld je telefoonnummer in te vullen (wat je dan natuurlijk niet op een weblog moet neerzetten.

Een willekeurig antwoord of het ontbreken van de functie helpen je niet als je je wachtwoord bent vergeten, wat de oorzaak van het probleem is. Zowel het gebruik van een wachtwoord als het feit dat je die moet onthouden. "Wachtwoorden hebben het eind van hun bruikbare leven bereikt. Ze werken alleen voor low-securtiy applicaties. De geheime vraag is slechts één manifestatie daarvan," zo klonk het drie jaar geleden, maar er is nog steeds niets veranderd. Misschien zorgt Palin's hack ervoor dat webmailproviders en andere online diensten de balans tussen gemak en veiligheid iets meer naar de laatste laten doorslaan.

Reacties (6)
21-09-2008, 14:45 door Anonymous Coward
Dit nieuwsbericht spoorde mij in ieder geval aan om wat aandacht te besteden aan het uitzetten van deze functionaliteit. Ik nam aan dat het antwoorden van de geheime vraag enkel zou leiden tot een reset e-mail naar je secondaire e-mail, maar blijkbaar mag je na het antwoorden van de vraag gewoon het wachtwoord aanpassen! Daar was ik dus niet mee bekend, dit is echt te belachelijk voor woorden.

Het uitzetten van secundaire e-mails en geheime vragen is overigens een "pain in the ass". Denk ik op GMail alles uit te hebben gezet, stuurt hij klaarblijkelijk een e-mail naar het adres dat ik had gebruikt bij het registreren. Geen idee waar ik dat moet wijzigen. De gebruikte CAPTCHA's zijn ook een verschrikking.

Ook Yahoo is echt belabberd, je moet niet alleen ingelogd zijn maar je moet al je gegevens overnieuw invullen om de geheime vraag zelfs maar te kunnen wijzigen (inclusief postcode en wat niet). Doe ik dat verolgens zegt het dat een verplicht veld ontbreekt maar het geeft niet aan welke en waarom! Er ontbreken geen velden, dus misschien is me geboortedatum niet in het juiste formaat. Geen idee, maar onwijs frustrerend (het is me dan tot nu toe ook nog niet gelukt om de vraag te wijzigen). URL voor Yahoo is http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/acct/info/sqachange.html
21-09-2008, 15:39 door prikkebeen
Het zou al beter worden als je zelf een geheime vraag kon bedenken. Nu is het uit een menu kiezen en kan iedereen zomaar beginnen te raden.
Bij het invullen van b.v. eerste school kun je ook een lange passfrase bedenken in de vorm van een wachtwoord met ook speciale tekens Zo wordt het raden al een stuk moeilijker.
21-09-2008, 19:08 door Anoniem
Persoonlijk heb ik die geheime vraag nooit begrepen. Als iemand in staat is emails te kraken dan is de geheime vraag alleen maar een hulp middel. Net als je adres gegevens. Het is al mogelijk als je iemand weet te wonen om zijn email te kunnen kraken. Appeltje eitje van de mensen waar ik het mailadres heb heb ik ook het huis adres. Voor mijn Email woon ik dan ook weet niet waar huis nummer ?? postcode???? ?? . Of wel een persoonlijke vraag is bij mij een landing van mijn voorhoofd op het toetsen bord. Knappe jonge die weet waar Kjlvqfgugkp[ 59b is. Daarnaast is het geen overbodige luxe meerdere email adressen te hebben. 1 voor mensen die belangrijk zijn en normaal met je adres omgaan. en een voor mensen die heeeeeel graag jou adres willen om die met ketting brieven te bestoken. Of site's die graag je mail adres willen maar jij geen idee hebt wat ze er meen doen. Dit werkt voor mij al jaren. 1 adres is al vele jaren spam vrij en het andere adres? :-) elk jaar een nieuwe omdat ik niet meer door de spam heen kom.
22-09-2008, 15:29 door Anoniem
Je moet ook de goede vraag kiezen. Er zijn zó veel dingen in je leven waarop je zelf moeiteloos het antwoord weet, maar verder bijna niemand. Als je maar denkt vanuit de potentiële aanvaller of kraker, en vooral níet vanuit je zelf.
23-09-2008, 20:59 door Balthasar Gerards
Een goeie start voor dit onderwerp op google tech talks: http://video.google.com/videoplay?docid=-6401227175300678120&q=Google+%22Google+Tech+Talks%22+duration%3Along+(site%3Avideo.google.com+OR+site%3Ayoutube.com)&vt=lf&hl=nl
24-09-2008, 09:01 door Anoniem
ik vind het maar een raar verhaal. Het heeft helemaal geen zin volgens mij om de "geheime vraag" rare tekens in te vullen, want de hackers zijn erin geslaagd via een "wachtwoord vergeten?" functie de zaak over te nemen. Maar hoe ze dit dan gedaan hebben daar zit ik nog steeds mee. Het nieuwe wachtwoord wordt namelijk naar je e-mailadres gestuurd. Maar om dit te ontvangen moet je wel eerst ingelogd zijn! En of dit nu een e-mailadres A is of B doet niet ter zake. Ik vraag me daarom af of het werkelijk zo gelopen is zoals hierboven is beschreven. Dat het mailadres van Palin geraden kon worden komt wel logisch over (misschien moeten hogergeplaatsten een wat andere naam voor hun @-teken kiezen dat niet zo voor de hand ligt, zoals tantetrix@koninklijkhuis.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.