image

Amerikaanse douane mag ook papieren documenten gijzelen

donderdag 25 september 2008, 11:55 door Redactie, 15 reacties

Niet alleen laptops en USB-sticks, maar ook papieren documenten mag de Amerikaanse douane zonder enige vorm van verdenking in beslag nemen, lezen en kopiëren. Het Witte Huis heeft een 22-jaar oude wet aangepast die douanebeambten ook onbeperkte autoriteit geeft om reizigers over hun religieuze en politieke voorkeuren te ondervragen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Homeland Security reflecteert het nieuwe beleid "de realiteit van de wereld na 11 september."

De wetswijziging kwam aan het licht omdat burgerrechtenbewegingen meer dan 20 klachten van Aziaten en Moslims hadden ontvangen dat zij vaak door douanebeambten ondervraagd werden en hun papieren en laptops moesten afstaan. Ook moesten ze antwoord geven op vragen of ze de Amerikaanse regering haatten, moskeeën bezochten en wie ze allemaal op hun reis waren tegengekomen.

"Meer dan 20 jaar lang erkende de overheid dat het lezen en kopiëren van brieven, dagboeken en persoonlijke papieren van reizigers zonder reden een aantasting van het Amerikaanse recht op vrijheid van meningsuiting zou zijn. Nu kunnen douanebeambten zonder enige verdenking in de gedachten en levens van doodgewone reizigers grasduinen," aldus advocaat Shirin Sinnar.

Reacties (15)
25-09-2008, 12:05 door spatieman
papieren encryptie dan maar toepassen ??
25-09-2008, 12:33 door Anoniem
Hmm, wat is het volgende waar je alles prijs moet geven als ze erom vragen ?
25-09-2008, 12:41 door Anoniem
dan wordt het tijd om op vakantie te gaan met een hele stapel onbelangrijke misprintjes als kladpapier.
is alleen maar milieuvriendelijk om de achterkant te gebruiken als kladpapier.
25-09-2008, 13:24 door Anoniem
Doet met denken aan de discussie over de VS in: http://www.security.nl/artikel/23145/1/Moeder_Gary_McKinnon%3A_VS_wijzigde_wet_om_zoon_te_straffen.html
Een beetje politiestaat aan het worden (als dat het al niet was)
25-09-2008, 13:27 door Anoniem
Door Anoniemdan wordt het tijd om op vakantie te gaan met een hele stapel onbelangrijke misprintjes als kladpapier.
is alleen maar milieuvriendelijk om de achterkant te gebruiken als kladpapier.

Moet je daarna wel de kopieen van de douane op vragen anders is het het paard achter de wagen spannen.

Vraag of ze de Amerikaanse regering haten? Als ze elke keer als je gaat vliegen je zo gaan behandelen? Ja dan ga je ze van zelf haten. Gek he.

Maar er is een oplossing. Je neemt gewoon alle CD's en licenties van Microsoft die je hebt mee. Als ze die kopieren een klacht in dienen dat de auteursrechten van MS geschonden wordt. Gaat MS er mee akkoort dat die CD's gekopieerd worden, kan je ze dus door kopieren
25-09-2008, 13:47 door Anoniem
Ik dacht dat er zoiets bestond als een stemgeheim, dat mensen je niet mogen vragen om je politieke voorkeur, is dat in de VS anders. Daarnaast heb je altijd een hoop zwevende kiezers, dus wat zouden die moeten antwoorden op een vraag omtrent hun politieke voorkeur ? ;-))
25-09-2008, 13:58 door Anoniem
Goudmijntje voor de RIAA. LOL.
25-09-2008, 14:33 door Anoniem
Als ze op een gegeven moment overal bijkunnen gaat de hoeveelheid wetten ook toenemen want er moet wel wat strafbaars overblijven natuurlijk...anders sta je ook zo ad kant met je apparaat, rechts dragend dat dan wel weer.
25-09-2008, 14:33 door Anoniem
Als ze op een gegeven moment overal bijkunnen gaat de hoeveelheid wetten ook toenemen want er moet wel wat strafbaars overblijven natuurlijk...anders sta je ook zo ad kant met je apparaat, rechts dragend dat dan wel weer.
25-09-2008, 15:02 door Anoniem
Mijn Paspoort is van Hare majesteit, als wie dan ook, dit document probeert te 'jatten' verklaar ik ze persoonlijk de oorlog !

"Je maintiendrai l'honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy" !!!
(Ik zal de eer, het geloof en de wet van God, van de koning, van mijn vrienden en mij handhaven).

"Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hen de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen."
Citaten van onze vader des Vaderlands !
25-09-2008, 15:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-09-2008, 16:27 door Anoniem
Door Peter V
Door AnoniemMijn Paspoort is van Hare majesteit, als wie dan ook, dit document probeert te 'jatten' verklaar ik ze persoonlijk de oorlog !

"Je maintiendrai l'honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy" !!!
(Ik zal de eer, het geloof en de wet van God, van de koning, van mijn vrienden en mij handhaven).

"Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hen de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen."
Citaten van onze vader des Vaderlands !

Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden en niet van onze Koningin meneer. En waarom klaagt u wel de Amerikaanse overheid aan terwijl iedere gek in de wereld uw paspoort zonder opgave van redenen kan innemen? Of zijn sommigen "meer gelijk" dan anderen in uw ogen?

Hare Majesteit is nog steeds 'voorzitter' van onze monarchie en dus "de Staat der Nederlanden", de letterlijke vermelding was min of meer ludiek bedoeld, en verwijst naar mijn persoonlijke vertrouwen in het Huis van Oranje, meer dan in de (huidige) politici.

Lezen is moeilijk, dus nogmaals: "als wie dan ook, dit document probeert te 'jatten' verklaar ik ze persoonlijk de oorlog" (Repetitio iuvant, repetitio mater sciencea est.... Amor patriae nostra lex.)

Ik ben dus geen aanhanger van "Quod licet Iovi non licet bovi" en uw verdachtmakingen zijn dus geheel ongegrond en zuiver fictief.

Tevens is de stelling; "terwijl iedere gek in de wereld uw paspoort zonder opgave van redenen kan innemen" ook volledig uit de lucht gegrepen, slechts bevoegde ambtenaren, die zich aldus kunnen/moeten legitimeren mogen erin KIJKEN ter controle en verificatie, het is voor de rest net uw wapen.... ge moogt het nimmer en nooit afstaan !
(Nooit in dienst gezeten zeker!? ;)
25-09-2008, 16:32 door Anoniem
Je kan van de Amerikanen zeggen wat je wilt, maar slim geslepen zijn ze wel.
Amerika is failliet maar informatie is macht en geld dus het land is er zo weer bovenop.

Mij zien ze daar noooooit meer.
26-09-2008, 07:17 door Atropos
Hier net zo.
Ik had lang geleden de hoop dat met mijn as. huwelijk er wel een vakantie in hawai of us in zat.
Maar nu riskeer ik het niet meer.
Beetje pech zit je de wittebroodsweken te wachten op bagage e.d.
Om maar te zwijgen van evt mp3spelers/pda die je dan mee neemt om je de vlucht te vermaken.
Never again.
28-09-2008, 18:00 door prikkebeen
Ik hoef er gelukkig niet heen, maar mijn laptop zou geen persoonlijke gegevens bevatten. Ergens encrypted op een server parkeren en ze hebben het nakijken. Zo zullen evt. criminelen het ook wel doen. Nutteloze en geld verslindende regels die Amerika, net als China enz., steeds verder van de rest van de wereld isoleren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.