image

Onderzoekers voorspellen mobiele botnets

donderdag 16 oktober 2008, 11:57 door Redactie, 2 reacties

Mobiele telefoons zullen straks onderdeel van botnets worden, zo voorspellen onderzoekers van het Georgia Tech Information Security Center. De wereldwijde economie mag dan in zwaar weer zitten, de cybercrime economie zal juist groeien. De voorspelling is te vinden in het 'Emerging Cyber Threats Report for 2009'. Het rapport kijkt naar de dreigingen die bedrijven en consumenten volgend jaar te wachten staan.

Vandaag de dag zou 15% van alle computers op het internet onderdeel van een botnet uitmaken, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. "In vergelijking met virussen en spam, groeien botnets veel sneller," zegt onderzoeker Wenke Lee. Hij verwacht dat computercriminelen volgend jaar ook mobiele telefoons zullen infecteren om onderdeel van een botnet te maken. "Grote mobiele botnets zijn te gebruiken om DoS-aanvallen tegen het mobiele netwerk uit te voeren," vult Patrick Taynor zijn collega aan.

Tanyor ziet ook een lichtpuntje. "Omdat mobiele communicatie zich zo snel ontwikkelt, biedt het de mogelijkheid om beveiliging fatsoenlijk te ontwerpen, een kans dat we met de PC gemist hebben." Een ander voordeel is dat mobiele apparaten een veel kortere levenscyclus dan een PC hebben, ongeveer twee jaar tegenover tien jaar. Dat zorgt ervoor dat fabrikanten meer mogelijkheden krijgen om de beveiliging te verbeteren. Taynor is wel bang dat het beperkte batterijvermogen ervoor zal zorgen dat mobiele telefoons geen beveiligingssoftware kunnen draaien.

Reacties (2)
16-10-2008, 15:53 door Anoniem
Pure onzin wat de nabije toekomst betreft: er bestaat gewoon nog haast geen malware voor de besturingssystemen waarop die mobiele telefoons draaien. Botnets blijven nog zeker enkele jaren een Windows-aangelegenheid!
16-10-2008, 22:11 door Lamaar
En als het komt, is het natuurlijk allemaal de schuld van Microsoft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.