image

FBI: Cyberaanvallen bedreigen staatsveiligheid

zaterdag 18 oktober 2008, 10:09 door Redactie, 3 reacties

De toenemende cyberaanvallen op de Verenigde Staten zijn niet alleen een bedreiging voor de economie, maar ook voor de staatsveiligheid, zo waarschuwde de FBI deze week. Amerikaanse bedrijven en overheidsinstanties zouden het doelwit van buitenlandse spionnen en criminelen zijn. Volgens Shawn Henry, het net benoemde hoofd van de Cyber Divisie, houden niet alleen oplichters en identiteitsdieven zich met cybercrime bezig, de georganiseerde misdaad, terroristen en overzeese regeringen zijn ook betrokken. "Er is een aantal landen die geïnteresseerd zijn in het stelen van informatie van de VS," aldus Henry. Zo'n 25 landen hebben zelfs een "agressieve interesse" om Amerikaanse netwerken aan te vallen, hoewel de verse topman niet wilde zeggen om welke landen het gaat. Wel liet hij weten dat de aanvallen steeds zichtbaarder worden.

Henry vreest ook voor nieuwe groepen hackers die zich verenigen om kennis en ervaring uit te wisselen en samen cyberaanvallen uit te voeren. Hij vergelijkt het met bendes die een bank willen overvallen, waarbij er criminelen met verschillende expertise benodigd zijn, bijvoorbeeld iemand om de kluis te kraken, de bestuurder, iemand die oplet. Dat gebeurt nu ook in cyberspace, alleen hebben de bendeleden elkaar dan nog nooit in het echt gezien. "Er zijn georganiseerde groepen die zeer succesvol zijn."

3P
Om de dreiging te bestrijden heeft de Cyber Divisie een drievoudig plan, "Prioritize, Proactive, Partnerships.” Het prioriteren betekent het aanpakken van de belangrijkste dreigingen. Door het gebruik van informanten, elektronische surveillance en undercover agenten hoopt men proactief bezig te zijn, terwijl de samenwerking met andere landen voor het uitwisselen van technieken en 'best practices' moet zorgen.

Reacties (3)
18-10-2008, 11:41 door Anoniem
" Cyberaanvallen bedreigen staatsveiligheid " - GAAAAAAP

Lijkt mij dat we iets andere prioriteiten hebben deze volgende periode, lees depressie, privacy roof, overheid in controle, etc, etc

Het laatste waar ik mij druk om maak is criminaliteit of terrorisme, laat staan KP
18-10-2008, 22:00 door Anoniem
seconded.... ik wordt hier zo moe van... en iedereen trapt hier in en gelooft het maar blindelings en leveren graag hun gegevens in en leveren zich over aan filters en noem maar op...
08-07-2009, 12:43 door Anoniem
Cyber Deskundigen Robert Hanssen van de FBI onderzoekt de cyberaanvallen van uit zijn hoofdkantoor achter tralievenster,!.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.