image

Dertig miljoen PC's met nep-virusscanners besmet

zaterdag 18 oktober 2008, 14:44 door Redactie, 21 reacties

De uitbraak van nep-virusscanners begint epidemische vormen aan te nemen, want volgens de Spaanse virusbestrijder Panda Security zijn wereldwijd 30 miljoen Windows computers ermee besmet. Via pop-ups en drive-by aanvallen laat de software gebruikers geloven dat hun systeem gevaar loopt en het aanschaffen van de nep-virusscanner de problemen oplost. De tactiek lijkt goed te werken, want uit cijfers blijkt dat maar liefst drie procent van alle geïnfecteerde gebruikers besluit om de aangeboden software te kopen. Dat levert de verspreiders van de nep-virusscanners maandelijks tien miljoen euro op.

Voor ervaren internetgebruikers is het vaak duidelijk dat het om nep-virusscanners gaat, maar het verwijderen ervan blijkt vaak lastig te zijn. "Een van de ergste dingen is dat deze programma's moeilijk te verwijderen zijn. Ervaren gebruikers proberen ze handmatig te verwijderen, dat is echter geen gemakkelijke taak. Het kan gebruikers drie dagen kosten om de dreiging in z'n geheel te verwijderen," aldus technisch directeur Luis Corrons.

De gebruikers die zich laten misleiden en ervoor kiezen de nep-virusscanner te kopen, ontvangen nooit de software, maar nog veel erger is dat verstrekte creditcardgegevens en persoonlijke informatie mogelijk later door criminelen misbruikt worden, hoewel Panda dit niet kon bevestigen.

Reacties (21)
18-10-2008, 14:57 door Anoniem
Nimrod: veel V scanners zijn ook speed killers B,V STINGER een lief ogend V scannertje de pc word lamzamer door aangemaakte routines door V scanner STINGER, ook niet leuk gewoon bestuurrings eigen scanners gebruiken (niks aan de hand B,V Defender.
18-10-2008, 15:17 door Eerde
Als die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.
18-10-2008, 16:14 door Anoniem
bolloks, ze moeten gewoon kei hard aangepakt worden. dit is misdaad!
Alle die zooi is windows based. simpel vanwege de grote userbase.
18-10-2008, 16:21 door Anoniem
Door EerdeAls die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.

dan zijn het 60 miljoen?
18-10-2008, 16:33 door Anoniem
Door EerdeAls die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.

als al die mensen dan nog steeds evenveel begrijpen van wat er op hun computer gebeurt en wat foutmeldingen betekenen dan maakt het nog niets uit, maar een muur toont meer inlevingsvermogen dan Eerde, zoals we weten...
__________________________________________________
Gelukkig gebruik ik een Eerde-filter, dus ik heb nergens last van!
18-10-2008, 16:58 door Eerde
Alle die zooi is windows based. simpel vanwege de grote userbase
Neen, dat is de grootste denkvout die men over het algemeen maakt. Stel nu eens dat het vele malen makkelijker zou zijn de inlog, ww &CC-gegevens van Linux gebruikers te stelen dan van windhoo$ piepeltjes, wat denk je dan dat den boef denkt: "Nou die 30 miljoen gebruikers vind ik sympha, dus daar steel ik niet van hoor. Ik doe met mijn maten wel wat extra moeite of faal liever door alleen de windho$ers te cracken" ?
Denk je ?

dan zijn het 60 miljoen?
Yep, ongeveer natuurlijk want dagelijks sluiten zich vele nieuwe gebruikerts aan ;)

als al die mensen dan nog steeds evenveel begrijpen van wat er op hun computer gebeurt en wat foutmeldingen betekenen dan maakt het nog niets uit, maar een muur toont meer inlevingsvermogen dan Eerde, zoals we weten...
__________________________________________________
Gelukkig gebruik ik een Eerde-filter, dus ik heb nergens last van!
Een (poging tot) humor, daar houd ik wel van ;)
Jammer dat je er naast zit want als je even had opgelet dan weet je dat het bij de *nix OS'sen (GNU/Linux & MacOS etc.) iets lastiger, of eigenlijk onmogelijk, is om ongewild een stukje malware te installeren. Mensen die dat gebeurt zouden eigen helemaal geen Internet bewijs of aansluiting mogen hebben en/of een licentie tot aanschaf van een PC (en dan heb ik het nog niet eens over stemrecht en het recht zich voort te planten).

____________________________________________________________________
Gelukkig gebruik ik open source in de vorm van GNU/Linux, mij kan nix gebeuren !
18-10-2008, 19:02 door Lamaar
Als je al die commentaren van wc-eend Eerde zo leest, is de wereldwijde financiële crisis meteen voorbij als men *nix gaat gebruiken. Lekkere simpele wereld, die van Eerde. Ga jij nou maar je huiswerk maken, dan doe je nog wat nuttigs.
18-10-2008, 19:03 door cyberpunk
Als die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.

En als mijn tante kl*ten zou hebben, dan was ze een man. Leef jij maar met je hoofd in de wolken. Van zodra een gebruikersbasis groot genoeg is om ze te kunnen uitbuiten zullen dezelfde problemen opduiken. Met "open source GNU/Linux" misschien niet zo snel en makkelijk, maar zeker niet onmogelijk zoals jij hier doet uitschijnen.

Weet je, je hebt mensen die niet anders blijken te kunnen dan afgeven op Linux en consoorten, maar zgn. Windows-bashers, Linux fanboys met hun hoofd in de wolken, die zijn IMHO al even erg...
18-10-2008, 19:08 door Anoniem
Door AnoniemNimrod: veel V scanners zijn ook speed killers B,V STINGER een lief ogend V scannertje de pc word lamzamer door aangemaakte routines door V scanner STINGER, ook niet leuk gewoon bestuurrings eigen scanners gebruiken (niks aan de hand B,V Defender.
Ik zou maar eens kijken of je PC niet besmet is, want wat je hier schrijft...Joost mag het weten :/
18-10-2008, 19:20 door Anoniem
Nou meneer Eerde, dan zal dat opengnu linux, eerst wat gebruiksvriendelijker moeten worden, want als je bij 6 van de 10 installs, in eerste instantie niet verder komt, dan de commandprompt, omdat X niet wil starten, haakt 99 zoniet 100% van de nieuwbie's meteen af.
die zijn gewend aan de gui. hoe minimalisties ook. En dan kan en zal het allemaal wel beter zijn, de ondersteuning voor games is ronduit een gribus.
Maar met uit de hoogte doen, ga je die mensen echt niet over de gnu streep trekken. bovendien kun je ,als je je gezond verstand gebruikt, windhoos ook heel goed dichtspijkeren.
Daarnaast, als morgen ineens ieder1 zou overstappen op gnu/linux, moet je es zien hoe snel er exploits en lekken uitgebuit worden. Want je denkt tog zeker niet dat criminelen hun nering willen verliezen? of dat linux programeurs geen tikfouten maken.
om dan nog maar niet te spreken over de naieviteit. naieve mensen met linux, gaan vroeg of later ook voor de bijl. dat durf ik met een stelligheid te beweren.
18-10-2008, 20:38 door Anoniem

dan zijn het 60 miljoen?
Yep, ongeveer natuurlijk want dagelijks sluiten zich vele nieuwe gebruikerts aan ;)

Dan praat je over zo'n 80% van de internet gebruikers toch? :-)

Even serieus dan :-) Het is voor Windows gebruikers een fluitje van een cent om malware te downloaden (vraag en aanbod) terwijl dat voor Linux systemen heel wat moeilijker is. Nieuwkomers op het internet zouden wat mij betreft verplicht met een Linux OS moeten/mogen surfen. Nadat ze hebben bewezen (internet rijbewijs ??) dat ze de computer op een veilige wijze kunnen gebruiken mogen ze overstappen op een Windows systeem om meer uit hun computer te kunnen halen.
18-10-2008, 21:16 door prikkebeen
Als ik een auto zou hebben die net zo veilig is als Windows nu is op het internet zou ik hem niet eens naar de sloop durven te duwen.
18-10-2008, 22:08 door Anoniem
Door prikkebeenAls ik een auto zou hebben die net zo veilig is als Windows nu is op het internet zou ik hem niet eens naar de sloop durven te duwen.
Als ik geen rijbewijs heb en in een auto stap en met 120 km/h tegen een betonnen pilaar of boom bots beschermt die auto me ook niet meer. Als je op een verstandige manier met internet om gaat zal de kans niet groot zijn dat je wat oploopt. Heb in de jaren dat ik Windows gebruikt nog geen virus opgelopen, en de meldingen van me Virusscanner zijn ook minimaal, zeker met Vista. Voornamelijk als je op foute sites komt, lees sites met cracks, porn enz, is de kans aanwezig dat je wat oploopt tenzij je virusscanner het er natuurlijk uithaalt. Met wat gezond verstand, alle patches geinstalleerd voor Microsoft en andere producten en een up to date goede virus scanner (liefst met Heuristics) ik de kans nihil dat je wat oploopt. Naar mijn mening blijft het grootste probleem het feit dat mensen niet weten waar ze mee bezig zijn. Dit nieuwsbericht geeft dat duidelijk aan, waarom trappen mensen hier anders in. Ook zijn er nog steeds mensen die ingaan op phishingmails ondanks dat hier toch al vaak genoeg voor gewaarschuwd is. En dit laatste zal je ook met Linux niet kunnen voorkomen. Als Linux populairder wordt zal, zoals reeds gezegd, er meer malware voor Linux geschreven worden. Helaas bevinden zich hier mensen op het forum die elke gelegenheid aangrijpen om te zeiken over Windows en vervolgens Linux de hemel in te prijzen. Zelf gebruik ik beide, en ook beide hebben ze voor- en nadelen en eigenaardigheden!
18-10-2008, 23:57 door U4iA
Door prikkebeenAls ik een auto zou hebben die net zo veilig is als Windows nu is op het internet zou ik hem niet eens naar de sloop durven te duwen.
Dit zegt dus dat je eigenlijk helemaal niet in die auto zou mogen rijden, omdat je niet weet wat de verkeersregels zijn. :)
Maar nu even serieus. Als Windows een auto was dan was hij best veilig. Je zou een standaard Airbag hebben, maar omdat je jezelf god waant schakel je deze uit (Admin rechten) of omdat de fabrikant van de autoradio je zo'n brak product heeft verkocht dat hij uit moet staan om naar je favoriete zender te kunnen luisteren. Je zou met die auto over de snelweg rijden en diverse afslagen nemen. Je kan natuurlijk ook een tractor nemen (ander OS) die over rustige boeren landweggetjes rijdt, maar daarmee kom je de grote stad niet in (software en games). Je kan er ook voor kiezen een ander navigatiesysteem te gebruiken (Fx/Opera) Iedereen weet dat rijden op de snelweg vereist dat iedereen zich aan de regels houdt. Je moet er dus op kunnen vertrouwen dat mensen niet gaan spookrijden (malware). Echter om dit toch een beetje te voorkomen moet je een cursus volgen. Daarnaast voorzie je je auto van een ABS en ERP systeem als extra optie (anti-meuk). Simpel gezegd: Als je niet weet wat je doet (Ja-klikkers) of de regels overtreed (illegale meuk), dan is de kans erg groot om een ongeluk te krijgen. Natuurlijk moet je af en toe wel het oliepijl en de bandjes controleren (updates). Als je dat zelf niet kan, dan breng je hem naar de garage...
19-10-2008, 00:48 door prikkebeen
Door U4iA
Door prikkebeenAls ik een auto zou hebben die net zo veilig is als Windows nu is op het internet zou ik hem niet eens naar de sloop durven te duwen.
Dit zegt dus dat je eigenlijk helemaal niet in die auto zou mogen rijden, omdat je niet weet wat de verkeersregels zijn. :)
Maar nu even serieus. Als Windows een auto was dan was hij best veilig. Je zou een standaard Airbag hebben, maar omdat je jezelf god waant schakel je deze uit (Admin rechten) of omdat de fabrikant van de autoradio je zo'n brak product heeft verkocht dat hij uit moet staan om naar je favoriete zender te kunnen luisteren. Je zou met die auto over de snelweg rijden en diverse afslagen nemen. Je kan natuurlijk ook een tractor nemen (ander OS) die over rustige boeren landweggetjes rijdt, maar daarmee kom je de grote stad niet in (software en games). Je kan er ook voor kiezen een ander navigatiesysteem te gebruiken (Fx/Opera) Iedereen weet dat rijden op de snelweg vereist dat iedereen zich aan de regels houdt. Je moet er dus op kunnen vertrouwen dat mensen niet gaan spookrijden (malware). Echter om dit toch een beetje te voorkomen moet je een cursus volgen. Daarnaast voorzie je je auto van een ABS en ERP systeem als extra optie (anti-meuk). Simpel gezegd: Als je niet weet wat je doet (Ja-klikkers) of de regels overtreed (illegale meuk), dan is de kans erg groot om een ongeluk te krijgen. Natuurlijk moet je af en toe wel het oliepijl en de bandjes controleren (updates). Als je dat zelf niet kan, dan breng je hem naar de garage...


Mooi verwoord. Maar je snapt het wel tenminste. Ik kies gewoon de /nu/ veiligste manier van werken en loop niet gewoon achter de kudde aan het klif af. Bijft er over: error, replace user :)
.
19-10-2008, 04:24 door Anoniem
Het heeft nix met Windows te maken.

1. Als alle mensen hun OS zouden patchen, dan was er geen nep-antivirus binnengedrongen.

2. als alle mensen hun gewone software zouden patchen dan was er helemaal nix binnengekomen

3. als alle mensen hun anti-virus en anti-spyware zouden updaten, dan kwam er ook geen spyware binnen

4. als alle mensen wat meer de grijze massa zouden gebruiken, dan werd er ook niet op elke banner, bijlage of popup geklikt.
19-10-2008, 09:13 door Lamaar
Door cyberpunk
Als die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.

En als mijn tante kl*ten zou hebben, dan was ze een man. Leef jij maar met je hoofd in de wolken. Van zodra een gebruikersbasis groot genoeg is om ze te kunnen uitbuiten zullen dezelfde problemen opduiken. Met "open source GNU/Linux" misschien niet zo snel en makkelijk, maar zeker niet onmogelijk zoals jij hier doet uitschijnen.

Weet je, je hebt mensen die niet anders blijken te kunnen dan afgeven op Linux en consoorten, maar zgn. Windows-bashers, Linux fanboys met hun hoofd in de wolken, die zijn IMHO al even erg...
Helemaal correct. Linux en Windows hebben allebei hun voor- en nadelen. Ik geef zelf alleen af op Eerde met zijn eeuwige gezeik tegen Windows.
19-10-2008, 12:55 door SirDice
Door Eerde
Alle die zooi is windows based. simpel vanwege de grote userbase
Neen, dat is de grootste denkvout die men over het algemeen maakt. Stel nu eens dat het vele malen makkelijker zou zijn de inlog, ww &CC-gegevens van Linux gebruikers te stelen dan van windhoo$ piepeltjes, wat denk je dan dat den boef denkt: "Nou die 30 miljoen gebruikers vind ik sympha, dus daar steel ik niet van hoor. Ik doe met mijn maten wel wat extra moeite of faal liever door alleen de windho$ers te cracken" ?
Denk je ?
Die boef denkt alleen maar hoe hij snel geld kan verdienen. Sympathie heeft er helemaal niets mee te maken. Het is niet makkelijker, het is ook niet moeilijker. Het gaat om de aantallen..

Jammer dat je er naast zit want als je even had opgelet dan weet je dat het bij de *nix OS'sen (GNU/Linux & MacOS etc.) iets lastiger, of eigenlijk onmogelijk, is om ongewild een stukje malware te installeren.
Bullshit van de eerste eerde^H^H^H^H^Horde...


Mensen die dat gebeurt zouden eigen helemaal geen Internet bewijs of aansluiting mogen hebben en/of een licentie tot aanschaf van een PC (en dan heb ik het nog niet eens over stemrecht en het recht zich voort te planten).
Ik vrees dat er van die 30 miljoen mensen nog maar een handje vol overblijft. Die 10 mensen mogen, wat mij betreft, overstappen op Linux hoor...
20-10-2008, 11:10 door Anoniem
Door SirDiceBullshit van de eerste eerde^H^H^H^H^Horde...
Vew^Hry ve^Hrwy ph^H^Hfunny....LOL
20-10-2008, 12:40 door Anoniem
Door EerdeAls die 30 miljoen nu eens overstappen op open source GNU/Linux, dan is die basis meteen twee keer zo groot en een groot deel van het probleem opgelost.


Probleem is dat die mensen dan nog steeds op installeren drukken en zelfs heel blij hun root password invullen.
21-10-2008, 17:07 door Anoniem
Hey van Eerde,

dat je met *nixen Linux/Mac OS geen malware op kunt lopen, of lastiger, is klinkklare onzin!
Ik gebruik zelf al jaren Mac OS X, daarvoor Windows. Overigens had ik onder windows ook nooit geen enkel virus oid!
Kwestie van hoe je je computer gebruikt.
Onder OS X kun je net zo goed, net zo snel, Malware oplopen!
Je hebt namelijk te maken met gebruikers! En dat is je zwakste schakel!
Als je aan het browsen bent, en er verschijnt een pop-up dat je Mac geïnfecteerd is, en je <HIER> moet klikken om het op te lossen, zijn er genoeg mensen die er op klikken. Ze geven hun wachtwoord in, en BOEM. Je Malware is geïnstalleerd.
En overigens kun je onder Vista ook zo werken, dat als je als gebruiker inlogt en je wilt iets installeren, moet je je 'root' wachtwoord ingeven.
Blijft om het even als je het aan mij vraagt. Dus je stelling raakt kant noch wal.
De zwakste schakel daar maakt Malware gebruik van, en dat is in alle gevallen de gebruiker zelf!
Daar help geen Linux/GNU/Mac OS X tegen, alleen gezond verstand.
Dus voor je zo UeberMachtig praat over verschillen in OS-en, bedenk dan eerst wat het onderwerp is, want je lult uit je nek!

Marcel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.