image

China fotografeert bezoekers internetcafés

zondag 19 oktober 2008, 09:55 door Redactie, 4 reacties

Chinese internetcafés zullen op bevel van de regering vanaf 2009 van elke bezoeker een foto maken en die informatie samen met de identiteitspapieren in een database opslaan. De maatregelen zijn onderdeel van een plan om het internetgebruik vanuit internetcafés te monitoren. Op deze manier hoopt de Chinese overheid te voorkomen dat kinderen ongeschikt materiaal zien en dat het internet iets minder anoniem wordt. Sinds juni zijn alle cafés in Beijing al verplicht om identiteitspapieren te vragen. Nadat de foto is genomen krijgt de gebruiker een unieke login die hij altijd kan gebruiken.

Bij een aantal cafés is de maatregel al doorgevoerd, tot onvrede van de bezoekers. Eén internetcafé klaagt dat 80% van alle klanten zijn verdwenen nu de nieuwe apparaten geïnstalleerd zijn. Het vertrek van de klandizie was slechts van korte duur, het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat het café een maand later weer vol zat en iedereen aan de maatregel gewend was.

Een andere manager is zeer te spreken over de maatregel, dit zou het werk namelijk efficiënter maken. "Nu kan ik eenvoudig zien als klanten een andere computer gebruiken. Als iemand een misdrijf begaat, kan ik de politie helpen met hem te pakken." Chinese burger Li Weiwei deelt het enthousiasme niet. "Ik zal niet meer naar internetcafés gaan. Wie weet of mijn persoonlijke informatie wordt blootgesteld aan mensen met kwalijke motieven."

Reacties (4)
19-10-2008, 11:30 door spatieman
welkom in big blotel land.
wij van peking eend, adviselen peking eend..
19-10-2008, 19:21 door extranion
In Nederland moet je ook je ID of paspoort laten zien wil je in een internet cafe achter de computer kruipen.
Alleen China gaat daar verder in.

al vind ik het wel erg overdreven allemaal
19-10-2008, 20:26 door Anoniem
Blijkbaar is men hier van de redactie nog nooit in een internet café geweest.
Hier in nederland gebeurt dit al tijden, alleen melden ze dit niet, naaste de balie staat over het algemeen een kleine webcam (vaak in een dome) hiermee wordt een foto gemaakt, die wordt opgeslagen samen met je persoonsnummer.

Dit gebeurt niet alleen in internet cafés... veel uitgaansgelegenheden ook...

Als je gewoon even in een raampje kijkt achter de balie-medewerk(st)er of je kijkt gewoon van achter zie je mooi wat ze allemaal doen zonder dat je dit door hebt...

Wij lopen voor op China volgensmij hoor, ennuhh dat internet filter komt er ook wel aan... daar hoeven we ons geen zorgen over te maken...
20-10-2008, 09:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.